full screen background image
Keresés
2021 július 24 - szombat
  • :
  • :

A szén-monoxid nem csak télen veszélyes

A szén-monoxid nem csak télen veszélyes

2019.08.22. A szén-monoxid jelenlétét sokan a téli időszakkal hozzák összefüggésbe, ám fontos tudni, hogy a mérgező gáz a nyári időszakban is veszélyes lehet.

Az otthoni fürdők és zuhanyzók általában kis méretű helyiségek, ezért kevés bennük a levegő. A nyílt égésterű vízmelegítők, kazánok, cirkók, bojlerek működés közben elhasználják a fürdőszoba levegőjét. Aki zárt ajtó mellett sokáig engedi a meleg vizet, és nincs semmilyen szellőzés a helyiségben, az az életével játszik. A víz melegítése során ugyanis mérgező gáz is keletkezik. Ha nem biztosított a levegő cseréje, akkor a felhalmozódó szén-monoxid veszélyes helyzetet teremt, magas koncentrációban egy-két percen belül halált okoz. Miután színtelen és szagtalan, ezért lehetetlen érzékelő nélkül észrevenni.

A nyári hőségben a kémények huzathatása megszűnhet, akár a visszájára is fordulhat, ezért fontos, hogy minden olyan háztartásban, ahol nyílt égésterű, gázüzemű fűtőberendezés működik, legyen szén-monoxid-érzékelő, mert életet menthet ez a készülék.

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Read previous post:
Close