full screen background image
Keresés
2020 május 30 - szombat
  • :
  • :

A szocializmus íze áradt az időkapszulából

A szocializmus íze áradt az időkapszulából

2015.09.28. Kisdobosok és úttörők üzenetei, múltunk emlékei kerültek elő abból az időkapszulából, amit a Dienes Valéria Általános Iskola fennállásának 50. évfordulója alkalmából tartott ünnepi hét első napján bontottak fel.

A Dienes Valéria iskola fennállásának fél évszázados jubileumára szervezett ünnepi hét az iskola történetét bemutató kiállítás megnyitójával vette kezdetét. Az alkalomra nemcsak jelenlegi tanárok és diákok, de egykori tanulók és tanárok is ellátogattak. A megnyitón Vitéz Zsolt, az intézmény egykori igazgatója idézte fel az iskola történetének mérföldköveit.

Az első tanévnyitót még a Garay János általános iskola udvarán tartották meg 1965 szeptember 1-jén. Mint azt Vitéz Zsolt mondta, akkor még nehezen tudták elképzelni, hogy ezen a vizenyős területen (ma Szent Györgyi Albert utca) felépül az iskola. Ám az épület február elejére elkészült és megkezdődhetett a tanítás. Bár ekkor még a főépület mellett egy tíz tanteremnek helyet adó faházban és több külső helyszínen is folyt a diákok oktatása. Az épületegyüttest folyamatosan bővítették, ezzel együtt a külső helyszíneket kiváltották, a diákok száma pedig végül elérte az 1400 főt.

Az egykori igazgató elbeszélésében visszaemlékezett azokra a tanárokra, akik rengeteget tettek a diákokért és az oktatásért. Mint azt felidézte, valódi közösségi szellem járta át a falakat és remek volt a tanári kollektíva. Az oktatás magas színvonalának köszönhetően a Dienes iskola minta, egyfajta etalon volt. Az iskolában tanuló diákok a tudomány, a sport, és a művészetek terén is csodálatos eredményeket értek el – mondta.

Sok diák teljesített jól, ám sok, a tanulmányokban lemaradt tanulóból is csodálatos felnőtt vált. Nem volt hát hiábavaló az a sok erőfeszítés – mondta zárásul Vitéz Zsolt.

Az iskolatörténeti kiállításon, melynek tárgyait volt tanulók és tanárok segítségével gyűjtötték össze, a korszak számos, beszédes emléke látható.

A megnyitót követő pillanatokat már nagyon izgatottan várták a diákok. Ekkor bontották ki ugyanis azt az időkapszulát, melyet 1976-ban falaztak be az iskola bejáratánál. Az időkapszulát az úttörőmozgalom fennállásának 30. évfordulóján helyezték el, az akkori terv szerint 25 évre. Ám 2001-ben megfeledkeztek róla, csak nemrég jutott eszébe az iskola egyik dolgozójának.

A közel negyven éve befalazott rejtekhelyről végül számtalan tárgy került elő. Talán jóval több is mint arra az intézmény tanulói, tanárai számítottak. A diákok pedig rettentő kíváncsisággal vették számba az elődeik által rájuk hagyott emlékeket. Régi újságok, őrsi és csapatzászlók, könyvek és számtalan sok dolog került elő, magukon viselve a korszak jellegzetességeit. Szinte érezni lehetett a szocializmus ízét.

Üzenet a múltból. Felvétel: Kadarka.net

A tanulók kíváncsian forgatták az aranyszínű fedőlappal ellátott dobozt, melynek külső felületébe egy Lenin fejet, egy hatalmas 30-as számot (utalva az alkalomra) és úttörő zászlót – benne „előre” felirattal – gravíroztak. A díszes doboz belsejében található aranyszínű fémlapra pedig a „Szojuz”, a „Gagarin” és a „Jókai” őrs tagjainak névsorát gravírozták. A kis ládika kitűzőket, jelvényeket és zászlókat rejtett.

Vörös csillagok, kisdobos- és úttörő zsebkönyvek, „kultúrával a szocializmusért” igazolvány, őrsi napló, kisdobos öv. Ez csak néhány azok közül a napvilágra került tárgyak közül, melyre ma már inkább csak 35-40 felettiek emlékezhetnek. A jelenlévők között persze többen is akadtak, akik felismerték múltjuk, egykori hétköznapjaik darabjait. Sok olyan papíros látott napvilágot, melyek az őrsök vállalásait tartalmazták. Az egyik például azt tartalmazta: ígérjük, feltárjuk környékünk népművészetének értékeit.Vagy például: „a Cséby László raj elvállalja, hogy megismeri Sopront”. Rengeteg írás szólt a közösen eltöltött iskolai kirándulásokról és táborokról, arról, hogy a diákok bejárták szinte egész Tolna megyét.

Azt gondoljuk, hogy a Ti kisdobos életetek nem sokban fog különbözni a miénktől – kezdte az egyik 40 éves üzenet írója.

Valódi meglepetést okozott az a térkép, melyet egy fém hengerben találtak, és amely az iskolát ábrázolta, természetesen az 1976-os állapotnak megfelelően. A térkép egy további rejtekhelyet ábrázol, ahol a korabeli diákok egy újabb meglepetést találhatnak. Sajnos azonban menet közben kiderült, hogy a jelzett helyet azóta lebetonozták, így a rejtekhely hozzáférhetetlenné vált. Így az oda temetett üzenet egyszer majd valamikor másoknak okozhat meglepetést.

Az is kiderült, hogy az időkapszula helye nem marad kihasználatlanul. A tervek szerint ugyanis az iskola jelenlegi diákjai is összeállítják az utókornak szánt üzenetüket, amit elhelyeznek az eredetileg még 1976-ban kialakított üregben.

Ünnepi Hét a Dienes Valéria Általános Iskolában – programok

A vezetőképen Gyurcsák Istvánné Éva, az úttörőmozgalom megalapításának 30 évfordulójának alkalmából befalazott díszes dobozzal Fotó: Kiss Albert

 
Read previous post:
Close