full screen background image
Keresés
2019 december 29 - vasárnap
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

A tenyésztő az állatorvost, a doktor a tenyésztőt jelentette fel

A tenyésztő az állatorvost, a doktor a tenyésztőt jelentette fel

2017.04.03. A szekszárdi Dravecz István úgy érzi, hogy korábbi állatorvosa visszaélt bizalmával, jóhiszeműségével és állatok iránti szeretetével és valójában csak a pénzre hajt. Az orvos tagadja az őt ért „vádakat”. Az ellene érkezett panaszos levelet a Magyar Állatorvosi Kamara Tolna Megyei Szervezete továbbította az országos szervezethez.

Dravecz István, aki a Csapó Dániel Mezőgazdasági Iskola állattenyésztési szakán végzett, harminc éve tenyészt kutyákat. Mint mondja, számára ez nemcsak egyszerű hobbi, hanem életforma is. Azt mondja, szívvel-lélekkel csinálja, célja, hogy szebbnél-szebb kutyusokat tenyésszen. 2004-ben border collija győztes lett a nyílt osztályos szukák versenyében, ami igen nagy elismerés számára.

A Szekszárdon és Tolnán is praktizáló állatorvoshoz, akit szándékosan nem nevezünk meg, húsz éve jár kutyáival. Legutóbb március 21-én délután kereste fel, miután a hazánkban igen ritkán tenyésztett, pomerániai törpespicc fajtájú anyakutyája vajúdni kezdett. A kutyus a reggeli órákban kezdett vajúdni, és mivel délutánig nem jött világra egy kutya sem, délután négy óra körül felhívta az orvost, aki lehordta, hogy miért csak most szól.

– Azt mondta, vigyem be hozzá a kutyát, fél óra múlva ott van. Ehhez képest másfél órát vártam rá, de még akkor sem bennünket fogadott, hanem egy másik kutyatulajdonos ebét látta el – mesélte Dravecz István. Miután végre fél 6 körül behívott, olyan durván nyúlt bele szegény Zoéba, hogy az felvisított, majd kijelentette, ugyan nincs elakadva kiskutya, de az anyát meg kell császározni. Mintegy húsz perc elteltével az asszisztens ki is hozta a három kiskutyát, melyek igazán életerősek voltak, az ujjamat is úgy próbálták szopni, hogy csak na. Ám az anyakutyát nem hozta ki – részletezte a férfi.

– Nem tudom, hogy mit csinált, de egy óra elteltével sem hozta oda az anyakutyát. Arra gyanakszom, hogy túlaltatta. Közben cinikusan kiszólt, „ivartalanítsam”? Mondtam, dehogyis! Ekkor – egy óra eltelte után – mondta azt is, hogy tegyük a kiskutyákat az infralámpa alá, ami miatt szerintem csak gyorsabban száradtak a még meg nem etetett kiskutyák. Ezután kezdtem érezni, hogy elgyengülnek. Zoét, az anyaállatot csak a császározástól számított mintegy másfél óra után hozta elő, de akkor is a földre tette, nem a kölykei mellé – folytatta a történetet.

Dravecz István, előtte a rendőrségi feljelentésről szóló hivatalos dokumentummal. Fotó: Kadarka.net 

– Közben pedig egyfolytában ellátta az éppen sorra kerülőket. Vártam még egy kicsit, de kiskutyák addigra már alig vettek levegőt. Miközben egy másik kutyával foglalkozott, megkérdeztem tőle, nem kellene az emlőre tenni a kölyköket? Mire ő félvállról válaszolva így felelt: „ja, de próbáld meg”. Azonban addigra ezek a szerencsétlenek annyira elgyöngültek, hogy már nem volt erejük szopni. Ráadásul az anyjuk még mindig kába volt az altatástól – mesélte Dravecz István, akit jól láthatóan alaposan felzaklattak a történtek.

– Próbáltam megszoptatni az utódokat, de hiába fejtem a tejet a szájukba, már nem volt erejük. Szóltam is a doktornak, hogy meghalnak, de ő arrogánsan azt felelte: „jól van, majd ha mindenki elmegy foglalkozok velük”. Miután fél 9 körül mindenki más elment, úgy tett mintha próbálná szoptatni a kiskutyákat, de pár másodperc múlva azt mondta, „ez így nem megy”. Azt mondta, hogy hagyjam ott a kutyusokat, majd megpróbálja gyomorszondázni őket. Közben egyébként többször eltűnt 5-10 percre. Egy ilyen alkalom után visszajött kezében egy jókora pohárral, mely vörös borral volt teletöltve. A pohár bort gyorsan el is fogyasztotta – mesélte a történtekről.

– Nekem ekkor már el el kellett jönnöm, mert a többi jószágom várt itthon és azokat is el kellett látnom. Az egészért 25 ezer forintot kért, de számlát ekkor és korábban sem kaptam tőle. Később felhívtam, hogy mégis elmennék a kiskutyákért, de azt mondta, hogy csak ő tudja őket életben tartani. Azt is megkérdezte: „de ha életben tartja őket, akkor ugye feleznek”? Aztán éjfél körül visszahívott (Dravecz István meg is mutatta a híváslistát – a szerk.), de akkor már nem vettem fel. Másnap reggel felhívta a feleségem, Viktória, hogy megkérdezze, mi van a kiskutyákkal. Azt felelte, hogy „megdöglöttek”. Mondta neki, hogy akkor elmennénk a tetemekért, hogy eltemethessük őket, de azt válaszolta, hogy azokat már kidobta a kukába, a szemeteskocsi pedig elvitte a hulladékot. Azóta már tagadja, hogy ezt mondta, de korábbi kijelentését a feleségem és én is hallottuk.

Dravecz István pomerániai törpespicc kutyája.

Dravecz István arra gyanakszik, hogy a Magyarországon csak kevesek által tenyészett pomerániai spicc fajtájú kutyája kölykei még élnek. Mint mondta, egy-egy ilyen kiskutya értéke törzskönyv nélkül is mintegy 200 ezer forint. Úgy véli, hogy és az orvos az időhúzásra játszott, és arra, hogy otthagyja a kiskutyákat, melyek valójában nem pusztultak el. Szerinte az orvos tisztán anyagi haszonszerzés céljából megtartotta az ebeket. Emiatt feljelentést tett a rendőrségen, az erről készült jegyzőkönyvet nekünk is megmutatta. Nemcsak a rendőrségen jelentette a történteket, de a Magyar Állatorvosi Kamara Tolna Megyei Szervezeténél is panaszt tett.

– A történtek nagyon megviseltek idegileg, azóta csak ekörül járnak a gondolataim, aludni is alig tudok. Nem az bosszant a leginkább amilyen hangnemben, stílusban beszélt velem, hanem az dühít a legjobban, hogy visszaélt a bizalmammal. Korábban is voltak már kétségeim a doktor szakmai hozzáértésével kapcsolatban, de valahogy mindig kibeszélte magát, sokszor általam ismeretlen latin kifejezéseket szajkózott. Úgy érzem, hogy nemcsak bizalmammal, tudatlanságommal élt vissza, de jóhiszeműségemmel és az állatok iránti szeretetemmel is. Ahogy tette azt más páciensekkel is. Közben pedig valójában csak arra hajt, hogy a lehető legtöbb pénzt csikarja ki az emberekből – mondta Dravecz István portálunknak.

A férfi kijelentette, hogy semmi érdeke nem fűződik ahhoz, hogy valótlan dolgokat állítson. Dravecz István mindezt egy panaszos Facebook bejegyzésben is megosztotta.

A férfi által elmondottak egy részét egy névtelensége megőrzését kérő szem- és fültanú is megerősítette a Kadarka.net.nek. Elmondta, hogy a kiskutyák valóban életerősek voltak és azt is megerősítette, hogy a doktor arrogánsan viselkedett a férfival. Emellett úgy érezte, hogy a rendelőben káosz uralkodott a történtek idején. Saját tapasztalatai sem sokkal jobbak. A szóban forgó napon egyszerű gyomorrontással vitte kutyáját az orvoshoz, aki infúzióra kötötte az ebet, amivel szerinte felesleges szenvedést okozott az állatnak.

Végül állítása szerint Ő, saját maga hozta helyre a kutyusokat. Úgy véli, a férfi sokszor csak tapogatózik, miközben sok tízezer forintot kér el. Úgy érzi, hogy a doktorban nincs hivatástudat és csak a pénzszerzés motiválja. Ez számára több mint bosszantó, hiszen nagyon fontosak neki az állatai. A szem- és fültanú elmondta, a történtek hatására úgy döntött, hogy soha több nem viszi állatait a Tolnán és Szekszárdon is praktizáló állatdoktorhoz.

A szóban forgó állatorvos portálunknak elmondta, rosszindulatú állítás, hogy nem Dravecz Istvánt, pontosabban kutyáját fogadta elsőként és, hogy nem kellő figyelmet fordított az utódok megmentésére. Mint mondja, csak ezzel foglalkozott. Hozzátette, rajta kívül még ketten látták, hogy ez így történt.

A doktor állítja, hogy mindenben a szakmai szabályok szerint járt el. Azt mondja, hogy az az állítás is valótlan, miszerint megkérdezte: „de ha életben tartja őket, akkor ugye feleznek”?  Erről és azzal kapcsolatban, hogy alkoholt fogyasztott volna a történtek idején úgy fogalmazott, hogy valótlan és sértő állítás. Azt is kijelentette, hogy nem igaz, hogy azt mondta, hogy a kutyákat a „szemétbe dobta”, és nem igaz, hogy ellopta az utódokat. Mint tudatta, tárgyi bizonyítéka van rá, hogy ez nem így történt.

A Dravecz István által elmondottakat összességében „aljas rágalomnak” nevezte és elmondta, hogy ezek miatt becsületsértési ügyben feljelentést tett ellene a rendőrségen.

Dr. Pelbát József, a Magyar Állatorvosi Kamara Tolna Megyei Szervezete elnöke kérdésünkre elmondta, ha a vajúdás megkezdésétől számított két órán belül nem jönnek világra a kiskutyák, akkor orvoshoz kell fordulni. A császármetszéssel kapcsolatban úgy tájékoztatott, hogy a műtét után negyed órától két óráig is eltarthat, mire az anyaállat magához tér az altatásból. Ez az alkalmazott eljárástól, altatószerektől függ. Azt, hogy milyen szerrel végezték az altatást, az erre szolgáló, kötelezően vezetendő munkanaplóból kiolvasható.

Mint mondta, az újszülött kiskutyákat a születéstől számított két órán belül meg kell etetni, különben nagy az esélye, hogy kiszáradnak. Ha pedig az utódok nem kapják meg az anyától az első, úgynevezett „föcstejet” (kolosztrum), az egyéb veszélyeket is hordoz magában. Ugyanis a föcstejjel a kiskutyák olyan ellenanyagokat kapnak meg, melyek a különféle betegségekkel szembeni ellenállóképességük kialakulása miatt rendkívül fontosak. Ha nem kapják meg a föcstejet, akkor akár még a születésük után három héttel is elpusztulhatnak, például herpeszvírus okozta fertőzéstől.

Az elnök kérdésünkre felelve arról is tájékoztatott, hogy az állatorvos akkor kezdhet másik állat kezelésébe, ha annak állapota súlyosabb, mint az éppen kezelt állaté. Azzal kapcsolatban, hogy mi az eljárás az elpusztult állatokkal kapcsolatban elmondta, hogy a tetemek veszélyes hulladéknak minősülnek és azokat egy erre rendszeresített hűtőszekrényben kell tartani. A tetemek elszállítására pedig az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. jogosult. Azt pedig egyértelműnek nevezte, hogy rendelési időben, munka közben nem fogyaszthat alkoholt az orvos.

Mint azt dr. Pelbát József a Kadarka.net-nek elmondta, mivel a Magyar Állatorvosi Kamara Tolna Megyei Szervezete Etikai Bizottsága elnöke Tolna megyében praktizál, ezért az összeférhetetlenség elkerülése érdekében a szóban forgó állatorvossal kapcsolatosan érkezett panaszos levelet továbbították a Magyar Állatorvosi Kamara Etikai Bizottsága vezetőjének.

 


állat állatorvos kutya
Előző„Zöld Szedres”: kilenc köbméter hulladékot gyűjtöttek össze KövetkezőGumiabroncsokat és felniket lopott Pakson


Read previous post:
Gumiabroncsokat és felniket lopott Pakson

2017.04.03....

Több mint egy fokkal megdőltek a napi melegrekordok

2017.04.03....

Close