full screen background image
Keresés
2019 december 27 - péntek
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

A Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület lett az év civil szervezete

A Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület lett az év civil szervezete

2018.02.06. A Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület nyerte el az idén az Év Tolna Megyei Civil Szervezete díjat, míg a Bazsonyi Arany Mecénás díjat a tolnai Fastron Hungária Kft. kapta meg. A két díjat és további két különdíjat hétfőn ünnepélyes keretek között adta át 12. alkalommal a Tolna Megyei Önkormányzat a Vármegyeházán, a Civilek Napja alkalmából.

A megye életében nagyon fontos, hogy a civil szféra számára elismerést biztosítsanak. A megyének nemcsak a fejlesztésekben kell gondolkodnia, fontos, hogy segítsék az egyes szervezeteket, embereket – mondta köszöntőjében Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke. Mint kiemelte, megalakuláskor a megyei önkormányzat ezt tűzte zászlajára.

Fehérvári Tamás azt kívánta, hogy gyarapodjanak és valósuljanak meg az önálló kezdeményezések, mert akkor Tolna megye sikeres lesz. Zárásként arra kérte a civil szervezeteket, hogy segítsék tovább a megyében élőket.

Fehérvári Tamás. Fotó: Ótós Réka

Magyarországon 1997 óta ezt a napot a környezetünkben tevékenykedő civil szervezetek megismerésének és megbecsülésének szenteljük. Ez a napon olyan szervezetek és vállalkozások vehetnek át elismerést, melyek képviselői felismerték a civil lét valódi tartalmát – fogalmazott Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő.

Mint mondta, a díjazottak azzal váltak érdemessé a kitüntetés viselésére, hogy nem az egyéni életstratégiák sikerében hisznek, hanem a közösség erejében, nem kívülről szemlélik a hiányokat, hanem nekiállnak azokat betölteni. Jól tudják ugyanis, hogy csak akkor tudják kivenni a maguk részét, ha a siker érdekében ők is hozzátesznek, építenek, ha kimondják, közük van az adott településhez, megyéhez, nemzethez.

Azt, hogy megye jövője milyen irányt vesz, azon is múlik, hogy lakói felismerik-e, hogy miként tudják azt maguk is alakítani. A mostani díjazottakkal együtt már 43 olyan Tolna megyei civil szervezet, illetve vállalat van, amelyek kiemelt feladatot vállaltak ebben a munkában. Az Ő helytállásuknak is köszönhetően Tolna megye az elmúlt években újra olyan hellyé vált, ahol jó élni, ahova jó hazatérni – emelte ki az államtitkár.

Potápi Árpád János. Fotó: Ótós Réka

A beszédek után Fehérvári Tamás és Potápi Árpád János átadta az Év Tolna Megyei Civil Szervezete, a Bazsonyi Arany Mecénás díjat és két különdíjat.

A megyei önkormányzat az Év Tolna Megyei Civil Szervezete díjjal az idén az ugyancsak szekszárdi székhelyű Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesületet ismerte el, melynek nevében a szervezet elnöke, dr. Gesztesi Enikő vehette át az elismerést.

Az 1992-ben alakult egyesületnek nagy szerepe van lakóhelyünk múltjának feltárásában, a kutató munkában. A szervezet tagja az Országos Honismereti Szövetségnek, melynek kitüntetései mellé – Bél Mátyás-díj, Honismereti munkáért Emlékérem, Emléklap elismerés – megalapította a névadója nevét viselő Egyed Antal-díjat. Az egyesületnek ma 22 településen élő 74 személy és 20 pártoló tagja van, a megye 1500 egyesülete közül egyike a kulturális közélet ismert közösségeinek. Az egyesület vállalja a nemzeti tudat és a hagyományok ápolását, a kulturális, természeti és települési énékek megőrzését és gazdagítását, ezen belül az etnikai csoportok és nemzeti kisebbségek sajátos értékeinek fennmaradását.

Az egyesület rendkívül sokoldalú értékmentő és értékteremtő tevékenységet folytatott az elmúlt évtizedekben. Folyamatosan szervez országos, megyei és városi rendezvényeket. Az egyesület nagy szakértelemmel állította össze az általános diákok számára a Szekszárd Város Napi vetélkedő feladatait, amit nem csak szakmailag, hanem a diákok jutalmazásával is támogatott az egyesület elnöksége. Az egyesület az elmúlt évben országos léptékkel is különösen nagyot lépett előre a diákok mozgalomba vonásában, megtartásában, s nagyon pozitív, előremutató lépéseket tett a diákok szülőföldjükre történő visszatérítésében.

Fotó: Ótós Réka

A Bazsonyi Arany Mecénás díjat a tolnai Fastron Hungária Kft. kapta, a díjat Mayer Károly ügyvezető igazgatónak nyújtotta át Potápi Árpád János, illetve Fehérvári Tamás.

A méltatásban elhangzott, a vállalat Tolna város legnagyobb vállalkozásaként félezer embernek ad munkát, sok milliós iparűzési adót fizet, profitját helyben forgatja vissza jelentős fejlesztések mecénásaként. A Kft. a város sport, kulturális és társadalmi életét nagyvonalúan támogatja: oktatási intézmények, közösségi rendezvények, civil szervezetek számíthatnak a támogatásukra.

Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete pályázat különdíjasa lett a Szedresi Sziget Egyesület, melynek nevében Benke Béla elnök vette át az elismerést. Mint az a szervezet méltatásában elhangzott, az egyesület munkáját a településükért, annak természeti értékeiért való tenni akarás jellemezi. Számos feladatot látnak el – szemétgyűjtést és különféle programokat szerveznek, bonyolítanak le, tanösvényt hoztak létre –, mellyel a környéken élők és az odaérkező kirándulók javát szolgálják úgy, hogy közben a természetvédelmi érdekeket is mindig képviselik.

Egy leader projekt segítségével alakították ki az Ős-Sárvíz Tanösvényt, melynek koncepciója, kialakítása és megvalósítási elemei nemcsak a térségben, de magyarországi és nemzetközi viszonylatban is egyedülállóak. Ez a tanösvény olyan sajátosságokat hordoz magában, mely méltón képviseli a vidéki örökségünk megőrzését.

Ugyancsak különdíjjal ismerték el a szekszárdi székhelyű Bárka Művészeti Szalont, az elismerést Lönhárd Ferenc elnök vette át. A Bárka Művészeti Szalon 1996-ban jött létre azzal a céllal, hogy összefogja a Tolna megyei, főként amatőr képzőművészeket és lehetőséget teremtsen számukra a bemutatkozásra, mecénások keresésére. A „Bárka” 35 fős tagságának többsége festő, de vannak sorainkban keramikusok, szobrászok, zománcművesek, textilesek is.

Az Egyesület fontosnak tartja a tagok képzését, az önképzést, ezért számos alkotótábort szervezett és számtalan kiállítás keretében volt lehetőségük a tagoknak alkotásaik csoportos bemutatására. Célja a vizuális kultúra terjesztése, az alkotók ösztönzése, hogy kibontakoztassák tehetségüket. A szervezet a megye kulturális életében meghatározó szerepet játszik.

A vezetőképen: Mayer Károly (b), Lönhárd Ferenc, Potápi Árpád János, dr. Gesztesi Enikő, Fehérvári Tamás és Benke Béla.  Fotó: Ótós Réka
Read previous post:
Close