full screen background image
Keresés
2019 október 31 - csütörtök
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

A Tolna megyei igazgatóhelyettes képviselte Magyarországot – helytálltak a kínaiak

A Tolna megyei igazgatóhelyettes képviselte Magyarországot – helytálltak a kínaiak

2019.10.25. Kína nemzetközi mentőcsapatait minősítette az ENSZ INSARAG Titkársága október 19-23 között. A katonákból álló CISAR (China International Search and Rescue Team – CHN-1) nehéz városi kutató-mentő csapat a 2014-ben megszerzett minősítését újította meg. A tűzoltókból, mentőkből és orvosokból álló CSAR (China Search and Rescue Team – CHN-2) pedig első alkalommal szerezte meg az INSARAG nehéz városi kutató-mentő minősítést.

A mentőcsapatok képességeinek bemutatását számos ország képviseletében csapatonként tíz főből álló szakértői csoport, valamint huszonöt nemzetközi megfigyelő kísérte figyelemmel. A CISAR csapat minősítőinek vezetője John Cawcutt (Ausztrália), a CSAR csapaté pedig Peter Wolff (Németország) volt. Magyarországot a CHN-2 minősítőjeként dr. Hábermayer Tamás tűzoltó ezredes, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese képviselte.

A megméretés első napján a szakértők és a gyakorlat főszervezői az INSARAG-követelménylista alapján áttekintették a legfontosabb sarokpontokat, az előkészített kárhelyszíneket és a végrehajtás tervezett folyamatát. A minősítők a szakértelmüknek megfelelően elosztották egymás között a kétnapos gyakorlat feladatait és egyeztették az értékelés rendjét. A csapatvezetők által megjelölt prioritás a biztonság volt, emellett a beavatkozások idő- és szakszerűségére, valamint a városi kutató-mentő csapatok koordinációjára helyezték a hangsúlyt. A szakértők a megfigyelőkkel közösen megtekintették a mentőcsapatok felszereléseit tartalmazó raktárt, majd megvitatták az induláshoz szükséges logisztikai kérdéseket. Vizsgálták a felszerelések szakszerű tárolását, azt, hogy a karbantartásokat megfelelően dokumentálták-e, és áttekintették a csapat által használt veszélyes anyagok, engedélyköteles gyógyszerek, valamint mentőkutyák adminisztrációját is.

A második és a harmadik napon zajlottak a minősítések. Mindkét nehéz kategóriájú mentőcsapat élesben tesztelte a riasztási rendszerét, aztán a tagok beérkezése után haladéktalanul megtörtént az orvosi ellenőrzés, majd felvették az egyéni felszereléseket, beládázták és teherautókra pakolták a mentőcsapatok felszerelését. A szimulált repülőtéren a vámellenőrzési és orvosi, valamint az INSARAG által előírt indító-fogadó központ (RDC) működtetésével kapcsolatos feladatokat hajtottak végre. Ezután választották ki a táborhelyet, majd felépítették a tábort.

Mindkét mentőcsapat két-két kárterületen hajtott végre felderítési és mentési feladatokat, ezzel bizonyítva a nehéz városi kutató-mentő csapatoktól elvárt képességeket. Megszakítás nélkül két napon át tartott a gyakorlat, amelyen – az ellenőrök folyamatos jelenléte mellett – a CISAR és a CSAR is derekasan helytállt. A vizsgáztató szakértők egyöntetű szakmai állásfoglalása alapján mindkét csapat rendkívül magas szinten, szinte hibátlanul teljesítette a minősítő gyakorlatot.

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Fotó: dr. Hábermayer Tamás


dr. Hábermayer Tamás Kína


Read previous post:
Close