full screen background image
Keresés
2019 november 4 - hétfő
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

A Tolna megyeiek szerint egyre súlyosabb gondokat okoz a klímaváltozás

A Tolna megyeiek szerint egyre súlyosabb gondokat okoz a klímaváltozás

2017.06.04. Közel hatszáz Tolna megyei töltött ki azt a kérdőívet, melyben a klímaváltozásról oszthatták meg véleményüket. A válaszadók többsége szerint a klímaváltozás egyre nagyobb  gondot jelent.

A Tolna Megyei Önkormányzat megbízásából készülő megyei klímastratégiához kapcsolódóan a Zöldtárs Alapítvány a Kadarka.net-tel együttműködve interneten kitölthető klímakérdőívet tett közzé áprilisban. A klímakérdőívet 584 Tolna megyei lakos töltötte ki.

A kérdőívet nők töltötték ki nagyobb arányban, a válaszadók közel 77 százaléka volt nő, 23 százaléka férfi. A válaszadók 50 százaléka a 20 és 39 közötti, 35 százaléka pedig a 40 és 59 év közötti korosztályból való. A kitöltők 44 százaléka felsőfokú-, közel 40 százaléka középfokú végzettséggel rendelkezik. A legtöbb, 152 válasz Szekszárdról érkezett, de Tolnáról is közel ennyien feleltek a feltett kérdésekre.

Arra kérdésre, hogy egy 1-től 5-ig (1: egyáltalán nem probléma, nem hiszek a klímaváltozásban; 5: Nagyon komoly probléma: 5) terjedő skálán mennyire tartják valós problémának a klímaváltozást, a válaszadók 63 százaléka úgy felet, hogy nagyon komoly azt problémának tartja.

A kitöltők szerint a klímaváltozás a közeljövőben a leginkább növénytermesztési problémákat, új kártevők és kórokozók megjelenését okozza. A válaszadók emellett a magas UV-sugárzást, a viharkárokat és az aszályt, szárazságot jelölték meg a legnagyobb arányban.

Az 1-től 5-ig terjedő skálán a kérdőív kitöltőinek közel fele a hármas értéket jelölte meg azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy lakóhelyét jelenleg mennyire érinti a klímaváltozás. Arra kérdésre, hogy a jövőben mennyire fogja érinteni a saját lakóhelyét a klímaváltozás, a válaszadók 44 százaléka 4-es, 30 százaléka pedig az 5-ös értéket jelölte meg.

A kitöltők közel 79 százaléka az erdőirtást jelölte meg válaszként arra kérdésre, hogy az ember okozta tevékenységek közül Ön szerint, melyeknek van a legsúlyosabb hatása a klímaváltozásra. Szintén nagyon sokan jelölték meg válaszként a szemétégetést és a szemét földbe terítését, valamint a szén- és olajtüzelésű erőművek működtetését.

A kérdésre, miszerint milyen konkrét lépéseket tesz jelenleg a klímaváltozás ellen, a feleletadók közel 82 százaléka jelezte, szelektíven gyűjti a hulladékot, ugyanennyien energiatakarékos izzót használnak. A kitöltők mintegy 60 százaléka jelölte be válaszként, hogy ha van rá lehetőség, akkor az évszaknak megfelelő, helyben vagy minél közelebb előállított, megtermelt élelmiszert vásárol. További mintegy 45 százalék arról is beszámolt, hogy gyalog vagy kerékpárral közlekedik.

A legtöbb kitöltő szerint a társadalom egészének tennie kell a klímaváltozás ellen, de a szennyező gyáraknak és kormányzatnak is óriási s szerepe a klímaváltozás csökkentésében.

Fotó: Zöldtárs Alapítvány.

Közben tovább folytatódnak a települési klímarendezvények is. A Tolna Megyei Önkormányzat megbízásából készülő megyei klímastratégiához kapcsolódó rendezvénysorozat ezúttal június 24-én, Zombán a falunapon, majd július 1-én Bátaszéken, a város napján folytatódott. Korábban Bogyiszlón, Dombóváron, Döbröközön, Nagymányokon, Pakson, Szekszárdon, Tamásiban, Tolnán és Kölesden tartották meg a szemléletformáló rendezvényt, melyből összesen négyet tartanak még.

A Zöldtárs Alapítvány munkatársai augusztus 20-án Hőgyészen, augusztus 27-én Szekszárdon, szeptember 16-án Nagyszékelyen, szeptember 22-én pedig Bonyhádon várják majd az érdeklődőket.

Fotó: Lencsés János

Kapcsolódó cikk:
Olvasóink segítségét kérjük a Tolna megyei klímastratégia elkészítéséhez


ElőzőEmelkedik az üzemanyagok ára – ennyiért tankolhat Szekszárdon KövetkezőSok baleset történik figyelmetlenség miatt