full screen background image
Keresés
2018 december 11 - kedd
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Ma is ugyanaz a nemzeti érdek – a trianoni békediktátumra emlékeztek Szekszárdon

Ma is ugyanaz a nemzeti érdek – a trianoni békediktátumra emlékeztek Szekszárdon

2018.06.04. A mai Magyarországnak és az egykori Nagy Magyarországnak ugyanaz a nemzeti érdeke: az ország területi integritása és a keresztény nemzetállam megőrzése – hangzott el hétfő délelőtt a belvárosi templomban, a trianoni békediktátum 98. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen, a Nemzeti Összetartozás Napján.

2018hirdetés

A belvárosi templomban emlékeztek meg a szekszárdi önkormányzat és a Babits Mihály Kulturális Központ szervezésében a trianoni békediktátum 98. évfordulójáról hétfő délelőtt, a Nemzeti Összetartozás Napján. A megemlékezés a Szent György Lovagrend tagjainak és a szekszárdi honvéd kadétek bevonulásával, majd a Himnusz közös eléneklésével vette kezdetét.

Dr. Horváth Kálmán Tolna megyei kormánymegbízott emlékező beszédében a latin mondás idézte: „Historia est magistra vitae”, vagyis, a történelem az élet tanítómestere. Mint fogalmazott: „érdemes a történelmet, hazánk történetét tanulmányozni, hogy ne kövessük el ugyanazokat a hibákat még egyszer. Mohácsot és Trianont túlélte a nemzet, de még egy hiba a magyarság szempontjából végzetes lehet”.

Dr. Horváth Kálmán mondott emlékező beszédet az Urunk Mennybemenetele templomban. Fotó: Kiss Albert – Szekszárdi Vasárnap.

A kormánymegbízott felidézte: a XIX. sz. végén egyre komolyabb feszültségek alakultak ki, az északi félteke hatalmai között, Magyarország vezetői, élükön gróf Tisza Istvánnal, nem kívánták a háborút, de hazánk az Osztrák-Magyar Monarchia tagállamaként belesodródott abba.

Arról is szólt, hogy a Nagy Háború előtt a Magyar Királyság területén a szélsőséges liberális, szocialisztikus eszmék kezdtek terjedni. Raffay Ernő történészt idézve elmondta: a magyarországi szabadkőművesség tudatosan szembefordult az ország magyar népének legfontosabb létérdekével, ami az ország területi integritásának megőrzését, és a keresztény nemzetállam megmaradását jelentette.

– Ma sincs ez másképp. Szélsőséges baloldali eszmékkel fertőzik a magyar embereket, európai politikusok akarják meghatározni, hogy mi a magyar érdek – jelentette ki párhuzamot vonva dr. Horváth Kálmán, aki a migrációt hozta fel példaként. Utóbbira utalva hangsúlyozta: mi magyarok, ezt nem szeretnénk, a „kis Magyarországnak” és a Nagy Magyarországnak ugyanaz a nemzeti érdeke.

A megemlékezésen sok szekszárdi tanuló is részt vettFotó: Kiss Albert – Szekszárdi Vasárnap.

Dr. Horváth Kálmán a trianoni békeszerződés következményeit brutálisnak nevezte. Hozzátette: Trianon következménye a 2. világháború is, melyet követően a magyarokat még brutálisabban próbálták a szó szoros értelmében földbe döngölni, amikor Délvidéken közel 40 ezer magyart irtottak ki, majd jött a több mint 40 évig tartó Szovjet megszállás. Erdélyből és Moldvából, a székelyeket és a csángókat kitelepítették, megtörtént a magyarlakta vidékeken a szisztematikus falu, templom, és temető rombolás.

A hajdani Csehszlovák állam, szintúgy üldözte a magyarokat, melynek hatása ma is tart. Folyt az etnikai tisztogatás, a felvidékről Csehországba telepítették a magyar lakosságot, illetve Magyarországra üldözték őket.

Az Ady Endre szakképző iskola diákjai adtak irodalmi műsort. Fotó: Kiss Albert – Szekszárdi Vasárnap.

A 2010-ben megalkotott Alaptörvény kiemelten annak nemzeti hitvallás része a Magyar Hősök emléknapjáról és a nemzeti összetartásról és a kettős  állampolgárságról született törvények, mind-mind a nemzettudat megerősítését, a határon túli magyarokért való felelősségvállalást szolgálják, hogy ne történjen velünk még egyszer olyan történelmi katasztrófa, mely a nemzet halálát jelentheti – zárta beszédét Dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott.

Kovács Ferenc katolikus segédlelkész többek között arról szólt, hogy földet, területet szét lehet osztani, darabolni, de szíveket, érzéseket nem. Mint mondta, a nemzetet Szent István király óta a szeretet tartja össze, mely még ha sokszor rejtőzködőnek is tűnik, jelen van. Bízzunk Istenben és merjünk minden körülmény között szeretetben élni – szólított fel. Hangsúlyozta: a szeretet az egyetlen megoldás, ez az amit őseinktől megtanulhatunk és ez az igazi bölcsesség, amit a fiataloknak is tovább kell adni.

Gyertyagyújtás és főhajtás az Országzászlónál. Fotó: Kiss Albert – Szekszárdi Vasárnap.

Az emlékező beszédeket követően az Ady Endre szakképző iskola diákjai adtak irodalmi műsort, melyet Orbán György állított össze, és melyben magyar költők, határon túli magyar diákok vallottak a szülőföldről és az elszakítottságról. A megemlékezés végén a Szent György Lovagrend tagjai mondták el a Magyar Hiszekegy első sorait, majd a Szózat közös eléneklése után a megemlékezők – élükön a város vezetőivel, önkormányzati képviselőkkel, hivatalvezetőkkel – gyertyát gyújtottak az Országzászlónál.

Fotó: Kiss Albert –


dr. Horváth Kálmán megemlékezés trianon
ElőzőSzázhuszonnégy új fajt találtak a bolíviai Madidi Nemzeti Parkban


Read previous post:
Close