full screen background image
Keresés
2021 szeptember 17 - péntek
  • :
  • :

A tűzoltók védőszentjének állítottak szobrot Bátaszéken

A tűzoltók védőszentjének állítottak szobrot Bátaszéken

2018.08.24. Szent Flóriánnak, a tűzoltók védőszentjének állítottak szobrot a Bátaszéki Önkormányzati Tűzoltóság laktanyája előtt augusztus 20-án.

A szobrot és a rengeteg, önként vállalt munkaórával felújított tűzoltó lovaskocsi-fecskendőt Bóta Gyula tűzoltóparancsnok adta át ünnepi szavai kíséretében. A parancsnok elmondta, hogy a szobor állításával és a kocsifecskendő felújításával a céljuk ugyanaz, mint ami az augusztus 20-i ünnepi beszédek javában megfogalmazódik: emlékezés a múltra, amelyből táplálkozik a jelen, és iránymutatás a jövőbe azok számára, akik évtizedek és évszázadok múltán majd a mi jelenünkből szemezgetnek a saját történelemkönyveik oldalairól. Bóta Gyula ünnepi beszédében felidézte a szoborkészítés és a lovaskocsi-fecskendő újjászületésének történetét, melyből kiderült, hogy több mint száz munkaóra alatt, éjjel, nappal, szabadidőben, a családtól ellopva az időt készült el.

A Szent Flórián szobor kapcsán a parancsnok szavaiból kiderült, hogy a tűzoltók munkája névtelen. A bajba jutott nem tudja, melyik tűzoltó keze nyúl érte, ha szükség van rá. Azonban a tűzoltók is hisznek abban, hogy rájuk is vigyáz valaki, és innen indult a gondolat, hogy minden kivonulás alkalmával Szent Flórián nézzen rájuk, hogy épségben hazaérhessenek szeretteikhez. A szobor még több erőt és kitartást ad a mindennapok kihívásaihoz.

A Bátaszéki Önkormányzati Tűzoltóság tűzoltóit dr. Balázs Gábor tű. ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató is köszöntötte, beszédében méltatta a város és a környékbeli települések biztonsága érdekében végzett tevékenységüket és elismeréssel szólt a laktanya szépítése, az értékek megőrzése érdekében elvégzett fáradságos munkájukról.

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Fotó: bataszek.hu