full screen background image
Keresés
2021 május 14 - péntek
  • :
  • :

A Vesztergombi Pince 2012-es merlot válogatása lett a legjobb vörösbor

A Vesztergombi Pince 2012-es merlot válogatása lett a legjobb vörösbor

2017.03.31. A tavalyi eredményekhez hasonlóan idén is egy 2012-es évjáratú merlot lett a legjobb vörösbor a szekszárdi borvidéki borversenyen, ezúttal a Vesztergombi Pince Bodzás merlot válogatása nyerte el a díjat.

A bort egy nyolctagú „csúcszsűri” választotta ki a verseny 22 legjobb, az adható 100-ból legalább 90 pontot elért bora közül – mondta Sebestyén Csaba, a szervező bizottság tagja az MTI-nek. A bírálók között volt az elmúlt öt évben az év bortermelője címet elnyert borász, a szekszárdi borvidék, a hegyközség és a Szekszárdi Borászok Céhének elnöke. 2016-ban a Takler Pince egy merlot bora kapta a díjat.

A csúcszsűri tagja volt: Dr. Bodri István, Dúzsi Tamás, Eszterbauer János, Heimann Zoltán, Mészáros Pál, Takler Ferenc, Vesztergombi Ferenc, Vida Péter.

Vesztergombi Ferenc – aki 1993-ban volt az év bortermelője – elmondta: a díjazott bor legértékesebb, dél-nyugati fekvésű merlot-ültetvényükön termett, 2000-es telepítésű szőlőből készült. Kétéves tölgyfahordós érlelés ellenére érezhető rajta a merlot bársonyossága, gyümölcsössége. A bor 2015-ben a Vinagorán aranyérmet, az országos borversenyen nagy aranyérmet kapott, a száz legjobb magyar bor közé választották, és ugyancsak 2015-ben a Prestige Reserve gyémánt díjában részesült.

Tavaly a Takler Pince Primarius 2012 bora lett a legjobb vörösbor.

A borvidéki versenyen 184 bormintát bírált el hatvan tagú, borászokból, sommelierekből, újságírókból álló zsűri. A borok között a legtöbb, 30 házasítás volt, emellett 23 merlot-t, 20 kékfrankost, 19 kadarkát és 18 bikavért neveztek a termelők.

A megméretésen díjat kap a legjobb bikavér, kékfrankos, kadarka, fehér bor, rozé, hordós bor is, díjazzák a legjobb fiatal borászt és odaítélik a város bora címet is. Az elismeréseket a hagyományos, szekszárdi, Szent György napi borünnepen, április 22-én adják át.

A képen: munkában a csúcszsűri pénteken a Schieber Pincészetben megtartott borbírálaton. Fotó: Szekszárd Borvidék Hegyközségi Tanács

Kadarka.net/MTI
Read previous post:
Close