full screen background image
Keresés
2021 április 13 - kedd
  • :
  • :

A viharos időjárással kapcsolatos tapasztalatokról tartottak értekezletet

A viharos időjárással kapcsolatos tapasztalatokról tartottak értekezletet

2016.08.06. Polgármesterek és közbiztonsági referensek részére tartott értekezletet a Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség pénteken. Az értekezlet résztvevőit dr. Balázs Gábor megyei katasztrófavédelmi igazgató köszöntötte.

Az értekezlet fő témája az elmúlt időszak viharos időjárásával kapcsolatos beavatkozások tapasztalatainak feldolgozása volt, melyről a Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságtól Olasz Tamás tűzoltóparancsnok-helyettes tartott előadást – közölte a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Czinczár Krisztián, a Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője felhívta a viharkárok csökkentésének lehetőségeire hívta fel a települések vezetőinek, különös tekintettel a vízelvezető árkok megfelelő karbantartására, melyet akár önkormányzati rendeletben is szabályozhatnak. A felügyelő beszélt a veszély-elhárítási tervek tartalmi követelményeiről, illetve a települések kockázati besorolásának esetleges módosításáról.

Czinczár Krisztián azt is elmondta, hogy a júliusi viharokhoz hasonló természeti csapások idején – a tapasztalatok alapján – tömegével érkeznek a bejelentések a katasztrófavédelem ügyeletére. Ilyenkor a káresetek súlyosságának figyelembevételével rangsorolják az eseményeket, és a kapacitás függvényében fontossági sorrendben riasztják a beavatkozó tűzoltó egységeket. Ezekben az esetekben előfordulhat, hogy a védekezés első szakaszában a településnek kell beavatkoznia, vagyis rendkívül fontos a település önmentő képességének növelése, melynek egyik bevált eszköze a települési önkéntes mentőcsoportok létrehozása.

A felügyelő beszámolt az elmúlt időszakban elvégzett kockázati helyszínek ellenőrzéseinek tapasztalatairól, végezetül pedig beszélt a vis maior pályázatok beadásának szabályairól, illetve a katasztrófavédelem és a települések közötti folyamatos kapcsolattartás szerepéről.

Az értekezlet konzultációval végződött, ahol lehetőség volt a valós problémák, és az ezek megoldására irányuló teendők megbeszélésére.

Forrás/fotó:  Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Kapcsolódó anyagok:

Tizenkétszer vonultak a tűzoltók szombat délig Tolnában
Sínekre dőlt fa miatt siklott ki egy vonat Mágocsnál
Lakókat kellett kitelepíteni az özönvíz miatt Tolnában
Rengeteg munkát adott a tűzoltóknak az ítéletidő Tolnában
Read previous post:
Close