full screen background image
Keresés
2021 június 22 - kedd
  • :
  • :

A világ legjobb vörösborát is megkóstolhatja a borvacsorán

A világ legjobb vörösborát is megkóstolhatja a borvacsorán

A világ legjobb vörösborát is meg lehet majd kóstolni a borvacsorával egybekötött bikavérek diadalán. Különleges gasztronómiai élményben lehet része azoknak, akik ellátogatnak a szekszárdi Garay Élménypincébe április 25-én.

A Szent György Napi Borünnep immár 15. éve a Bikavér Ünnepe Szekszárdon, a Szőlő és a Bor Nemzetközi Városában. Igazi kuriózumok kerülnek elő a palackokból. Soha nem kóstolt bikavéreket ízlelhetnek meg azok, akik részt vesznek az ünnepi borvacsorán – tudta meg a Kadarka.net – Szekszárdi Információs Portál Ferenc Vilmostól, a „Ha szombat, akkor Szekszárd” című programsorozat szervezőjétől, a Dicenty Dezső Kertbarát Kör elnökétől. Az Év Bortermelői és az Év Pincészete díjas borászok, borászatok mutatják be legkülönlegesebb bikavéreiket.

Vesztergombi Ferenc, Takler Ferenc, Vida Péter, Dúzsi Tamás és Mészáros Pál mutat be soha nem kóstolt, kereskedelmi forgalomban nem kapható bikavéreket.  Az est fénypontjaként a vendégek Dúzsi Tamás 2011 évjáratú Görögszó elnevezésű borát kóstolhatják meg. Azt a bort, amely 2015-ben a párizsi Vinalies Internationales versenyen a magyar borok közül elsőként nyerte el a legjobb vörösbor címet.

A borvacsorán a borokhoz illő ételekről az Amaryllis Étterem és Vörös Krisztián séf, a hangulatos környezetről a Garay Élménypince gondoskodik. A fogások között szerepel többek között házi szarvaspástétom és sonka, omlós marhapofa jus-ben konfitálva, erdei gomba raguval.

A Bikavérek Ünnepén egyébként a Jövések Könyvét is felmutatják majd az alapítók, Ferenc Vilmos elnök és Baky Péter festőművész. A Jövések Könyve egy egyedülálló kezdeményezés, melyet 2000-ben indítottak útjára. Minden év április 24-én levágják a kadarka friss hajtását, amit aztán Baky Péter megfest a Jövések Könyvébe, amiből csak egyetlen darab létezik.

A Bikavérek Diadalán – a szekszárdi borvacsorán való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Jegyek korlátozott számban kaphatók április 21-ig. Jelentkezni az Amaryllis Étteremben lehet Vörös Krisztiánnál, vagy a szervezők honlapján, a www.borszombat.hu oldalon lehet.

A bikavérek diadala a „Ha szombat, akkor Szekszárd” című programsorozat bevezető eseménye lesz a. Idén összesen kilenc rendezvényt tartanak majd a szervezők.

Április 25-én egyébként több jeles esemény is várja a borkedvelőket Szekszárdon. Amint azt már megírtuk, a Szent György-napi Borünnepen tartják a Szekszárdi Borvidéki Borverseny ünnepélyes eredményhirdetését a PTE aulájában. Ekkor adják át a Szekszárd Város Borának járó elismerést és további kilenc díjat.

Délután pedig a borszerető közönség kóstolhat bele a borverseny aranyérmes palackos boraiba. Az aranyérmes borkóstolón a szekszárdi borvidék huszonkét pincészetének negyvenegy borát lehet majd megkóstolni.

Ezen a napon rendezik meg még a Domaine Gróf Zichy Futóversenyt is Szekszárdon. A futóversenyt a Sportélmény Alapítvány szervezi, fővédnöke Báró Twickel György, a Baron von Twickel Szőlőbirtok tulajdonosa, a rendezvény névadója és főtámogatója.

Ne feledjék: „A szekszárdi bikavér orvosságnál többet ér, aki issza hóttig él” (Bodnár István)
Read previous post:
Close