full screen background image
Keresés
2021 október 19 - kedd
  • :
  • :

A Vince-vessző elárulta, milyen termés várható Szekszárdon

A Vince-vessző elárulta, milyen termés várható Szekszárdon

2020.01.25. Szép egészségesek a szőlőrügyek, biztatóak tehát a borosgazdák kilátásai az idei évre – derült ki szombaton, az Istifán-gödrében megtartott hagyományos Vince-napi vesszővágáson.

Az idén is az Istifán-gödrében található pincesornál álló Szent Orbánt ábrázoló szobornál tartotta meg a hagyományos Vince-napi vesszővágást a Dicenty Dezső Kertbarát Kör, dr. Kozma Pál, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének vezetőjének részvételével.

Ferenc Vilmos, a kertbarát kör elnöke tudatta, a Vince-nap alkalmat ad a visszatekintésre és arra, hogy előretekintsünk, a szőlőtermés tekintetében, mi várható az évben. A Vince-vesszőt kézbe véve elmondta, fekete pontok jelzik, hogy a növényt előző évben lisztharmat fertőzés érte. Megjegyezte, tavaly inkább a peronoszpóra fertőzés volt gyakoribb.

A rügyet megtekintve arról szólt, hogy az szép zöld, tehát egészséges. Hozzátette, nehezen is tudott volna elfagyni, hiszen eddig -5, -6 foknál nem volt hidegebb. A kertbarát kör elnöke a fa és bélarányt, illetve az ízközöket megszemlélve is biztatóan nyilatkozott. Mint hozzáfűzte, a levágott Vince-vesszőt vízbe helyezve, szoba hőmérsékleten tárolva lehet tovább hajtatni és annak alapján további következtetéseket levonni az előttünk álló „évjáratra” vonatkozóan. Azt kell figyelni, hogy szépen kihajtanak-e a rügyek.

A Vince-napi ünnepség részként dr. Kaszó Gyula református lelkipásztor kérte Isten áldását a szőlőre és a borosgazdákra. Ezt követően Ferenc Vilmossal és dr. Kozma Pállal koccintottak egy-egy pohár vörösborral, mellyel a hagyománynak megfelelően a vesszőket is meglocsolták.

Ferenc Vilmos a Vince-vesszővel. Fotó: Kadarka.net.

Dr. Kozma Pál a tavalyi évjáratot meghatározó időjárási tényezőkről elmondta, a január, a február és a március is jóval melegebb volt, mint a sokéves átlag. Utóbbi átlaghőmérséklete közel 5 fokkal haladta meg a szokásost. Megjegyezte, a tél igen száraz volt, viszont tavaly Vince-napon megcsordult az eresz, ami biztató jel volt.

Márciusban háromszor esett jelentősebb mennyiségű csapadék, de összességében szárazság volt tapasztalható. Az április is melegebb volt a szokásosnál, míg a csapadék mennyisége az átlagos körül alakult. A szőlő víztartalma a kritikus szint felé közelített, az akkori helyzet szerint egyes területeken májusra a kiszáradás fenyegette a növényt. Ám májusban – melynek átlaghőmérséklete mintegy 2 fokkal maradt el az átlagtól – közel háromszor annyi csapadék esett, mint szokott és ez megmentette az ültetvényeket.

Mindezek a tényezők visszafogták a növényt a fejlődésben, a korábbi gyors vegetáció „leült”. A betegségek terjedésének viszont ideális volt az időjárás, Szekszárdon május 21-én már kivirágzott peronoszpórát észleltek. Bár a hajtások elég fejlettek voltak, a szőlő fejlettsége elmaradt a korábbi években, ugyanezen időszakban tapasztaltaktól. A virágzás június 4-én kezdődött és robbanásszerűen ment végbe – mondta dr. Kozma Pál. A június csapadékosabb volt az átlagnál, a páradús levegőben pedig hamar elszaporodtak a kórokozók. A peronoszpóra mellett helyenként megjelent a fekete rothadás is.  A PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének vezetője megjegyezte, aki csak kontakt szerrel permetezett, az nem tudta megfogni a betegségek terjedését. A július is melegebb volt a megszokottnál, és az augusztusi átlaghőmérséklet is négy  fokkal meghaladta az átlagost.

A kísérleti szüretet a 2018-asnál közel 10 nappal később, augusztus elején tartották meg tavaly Pécsen, de augusztus 20-ra a szőlő behozta a lemaradást és fejlettsége olyan volt, mint egy évvel korábban augusztusban.

Dr. Kozma Pál értékelése szerint a tavalyi jó szüret volt. Mint fogalmazott, aki nem csak a cukorfokra, de a savtartalomra is figyelt a szüret időpontjának megválasztásakor, az kiváló termést szedhetett. Megjegyezte, a korai és a kései fajták is kiválóan szerepeltek előző évben. Ugyancsak elmondta, a klímaváltozás nyertese a kékfrankos fajta lehet, mely ilyen időjárási körülmények között is kiválóan beérik, miközben alkoholfoka nem kúszik túl magasra, ami rendkívül fontos tényező a jövő alkoholfogyasztási szokásait tekintve.

Fotó: Kadarka.net