full screen background image
Keresés
2021 augusztus 2 - hétfő
  • :
  • :

Szekszárdon fénylik Vince: az idén is kiváló termés várható

Szekszárdon fénylik Vince: az idén is kiváló termés várható

2018.01.21. A januárban megszokottnál naposabb és melegebb idő fogadta a megjelent közel ötven résztvevőt a hagyományos Vince-napi Borünnepen, Istifán-gödrében. Már az enyhe időjárás is jelezte azt, amit aztán a „Vincevessző” is alátámasztott: Szekszárdon az idén is jó termés várható.

Ferenc Vilmos, az ünnepet szervező Dicenty Dezső Kertbarát Kör elnöke elmondta, Szent Vince az első, kádárokkal, szőlővel és borral kapcsolatos szentünk, ahogy a borral összefüggő éves ünnepek sorában is a Vince-nap az első, mely Szekszárdon egyben a kékfrankos ünnepe is. Rámutatott, a Vince-naphoz hasonló ünnepek mindig „valamiféle jóslathoz kötődnek”, miközben közösségformáló erőt is jelentenek.

Egy szőlőveszőt levágva, majd megvágva tudatta, a rügyek épek, a vessző belseje gyönyörű zöld. Azt is elmondta, hogy a „bélrész” szép ép, aggodalomra okot adó jel nem látható. Ezek alapján kijelentette, Szekszárdon a vesszők és a rügyek is épek, vagyis az idén nagyon jó termés várható.

Ferenc Vilmos a januári enyhe idő kapcsán azt tanácsolta a gazdáknak, permetezzék le lemosópermettel az őszi- és kajszibarack fákat, illetve cseresznye- és meggyfákat.

Dr. Kaszó Gyula református lelkipásztor arról szólt, hogy mindannyian az Úr áldására szorulunk, ahogy a szőlővessző is, mert „bő termésben” csak így reménykedhetünk. Ezt követően áldást kért Isten nevében a vesszőkre, majd Ferenc Vilmossal és dr. Kozma Pállal, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének vezetőjével koccintottak egy-egy pohár kékfrankossal. Utóbbival a hagyománynak megfelelően a tőkéket is meglocsolták.

A 2017. évi szőlőtermést meghatározó időjárási tényezőkel kapcsolatos ismertetőjében dr. Kozma Pál emlékeztetett, tavaly januárban szokatlanul kitartó rendkívüli hideg volt, Baja mellett -23 fokot is mértek. Előző évben először éppen Vince napján, január 22-én mérhettünk nulla fok feletti hőmérsékletet, ám azt követően ismét zord napok következtek. Január utolsó napján aztán megérkezett az enyhülés, a februári pedig végig enyhe volt, a hónap végére a szőlő nedvkeringése is megindult.

Dr. Kaszó Gyula és Dr. Kozma Pál a hagyománynak megfelelően borral locsolta meg a tőkéket. Fotó: Kadarka.net. 

Márciusban ismét kimondottan meleg időjárás következett, az átlaghőmérséklet közel öt fokkal magasabb volt a szokásosnál. Az április eleji időjárás még ezen is túltett, ugyanis a hónap elején szinte nyári időjárás volt, ám húsvétkor fagy következett, ami visszafogta a növény fejlődését. Májusban aztán összességében jó idő volt aminek köszönhetően „előre szaladt a természet” , így időben megtörtént a virágzás.

A nyári hónapok, melyek alapvetően meghatározzák a szőlő fejlődését ugyancsak kimondottan melegek voltak. Júniusban 4, júliusban 3, augusztusban ismét 4 fokkal volt melegebb z átlaghőmérséklet a szokásosnál., ezért a szőlő érése rendkívül felpörgött. 2017. augusztus 28-án a különféle szőlőfajták esetében már 19-22 cukorfokot lehetett mérni, ami 2-3 fokkal magasabb volt, mint amit 2016 augusztus végén mérhettek a gazdák.

A szeptemberi lehűlés nyomán a hónap közepére ismét hasonlóak voltak a cukorfokok, mint 2016 hasonló időszakában. Ám a savtartalom jóval alacsonyabb volt, mint az azt megelőző évben, ezért az a gazda járt el helyesen, aki „savra szüretelt”., vagyis a savtartalom alapján határozta meg a szüret időpontját, ami a fehérborok esetében nagyon fontos. A kék fajták esetében pedig nagyon jó fenolos érettséget  érhetett el a szőlő. Aki nem kapkodta el a szüretet a kék fajták esetében, az nagyon jó minőségű termést takaríthatott be – tudatta dr. Kozma Pál.

A Vince-napi borünnep a kertbarátok kékfrankos újborainak kóstolójával folytatódott, a rendezvényt pincejárás zárta.

Vince-napi hiedelmek, szokások
Ha Vince napján (január 22.) olvadt a hó, illetve szép, napos volt az időjárás, akkor jó bortermést reméltek, rossz idő esetén viszont gyenge szüretet jósoltak. A szőlőtermesztő településeken sok helyen volt szokásban az úgynevezett „vincézés”, amelynek során a szőlőskert szélét szentelt borral vagy szenteltvízzel öntözték meg. Ezen a napon a gazdának sok bort kellett innia, hogy bő legyen a termés. A nap szokásai közé tartozott még a jelképes szőlőmetszés, amikor a szőlőindákról úgynevezett Vincevesszőt vágtak. A levágott Vincevesszőt a szobában vízbe állították, és hajtásaiból jósoltak az új termésre vonatkozóan. A jelképes cselekedet szokása Dél-Európából ered, ahol ilyenkor van a valódi szőlőmetszés – írja a Wikipedia.org.

A vezetőképen: Ferenc Vilmos, a kertbarát kör elnöke.  Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close