full screen background image
Keresés
2021 július 24 - szombat
  • :
  • :

A XXI. század legnagyobb teliholdja Szekszárd felett

A XXI. század legnagyobb teliholdja Szekszárd felett

2016.11.18. A XXI. század legnagyobb földközeli teliholdját, vagyis szuperholdját lehetett megfigyelni hétfő éjjel és kedd hajnalban, bár Szekszárd felett azon sajnos nagyrészt felhős volt az ég. A jelenségről készített fotókat és írást Cser Jolán, akinek már több fényképét is megcsodálhatták a Kadarka.net olvasói.

A Hold ellipszispályán kering a Föld körül, átlagosan 384 ezer kilométer távolságban. Amikor eléri pályájának a Földhöz legközelebb eső pontját (földközelpont), nagyobbnak és fényesebbnek látszik.

A Hold Földközeli helyzete – Perigee – Perigeum. Kép: www.achirit.hu

Földközelpontban közel 50 ezer kilométerrel közelebb van a Földhöz, mint földtávolpontban. Ha a földközelpontot éppen telihold fázisban éri el, földközeli teliholdról, nem hivatalosan „szuperholdról” beszélünk. Nem ritka csillagászati jelenség, átlagosan minden 14. hónapban előfordul. A legtöbbször azonban nem lehet észrevenni, mert a méretét nem lehet mihez viszonyítani az égbolton, a fényességét pedig gyakran pára, por és felhők csökkentik.

Szuperhold holdhalóval 2016.11.14-én. Fotó: Cser Jolán

Amikor azonban a látóhatár (horizont) közelében jár, azaz alacsony pályán kering a Föld körül – épületekhez, tereptárgyakhoz, például fákhoz látjuk közel -, jóval nagyobb méretűnek tűnik, mint magasan az égen. Egy szuperhold-fázis esetleg ezt a hatást erősítheti. A jelenség ritkasága tehát abban rejlik, hogy milyen mértékben
tudja megközelíteni a Hold a Földet.

Szuperhold holdhalóval 2016.11.14-én. Fotó: Cser Jolán

November 14-én a Holdat akár 14 százalékkal nagyobbnak és 30 százalékkal fényesebbnek láthattuk, mint az átlagos teliholdat. Sajnos, Szekszárdon az időjárási viszonyok nem igazán tették lehetővé a megfigyelését, szinte végig összefüggő felhőtakaró mögé bújt. Érdekessége viszont, hogy időközönként holdhalo is megjelent a szuperhold körül.

A Hold Szekszárd felett egy nappal a szuperhold jelenség után, 2016.11.15-én. Fotó: Cser Jolán

Ennyire közel a Földhöz 1948 januárjában, azaz 68 évvel ezelőtt volt, és csak 18 év múlva, 2034. november 25-én lesz majd újra. A mostani tehát a XXI. század legnagyobb földközeli teliholdja volt.

Cser Jolán már többször is küldött fotókat a Kadarka.net.nek, amit ezúton ismét köszönünk. Ezeket alább találja:

Ritka légköri jelenségek Szekszárd felett – nem a világvége jön
Két év után ismét rámosolygott az égbolt Szekszárdra

A vezető képen: a Hold Szekszárd felett egy nappal a szuperhold jelenség előtt, 2016.11.13-án. Fotó: Cser Jolán

Szerző: Cser Jolán. Fotó: a szerző képei