full screen background image
Keresés
2022 január 16 - vasárnap
  • :
  • :

„A zene az égbe tör” – Lányi Péter emlékére

„A zene az égbe tör” – Lányi Péter emlékére

2017.02.04. Péntek délután kísérték el utolsó útjára Lányi Péter zongoraművészt. Az az alsóvárosi temetőben tartott szertartáson rengetegen vettek tőle búcsút örökre.

„A zene az égbe tör” – ezzel a címmel adott emlékezetes hangversenyt még 2014 novemberében Lányi Péter zongoraművész a Művészetek Házában. Debussy, Schumann és Liszt darabjait játszotta, a zene nyelvén szólt az élet szépségéről, amiről ő sokat tudott…

A Művészetek Házába várták január 14-én szombaton is. Mözsi-Szabó István kiállításának megnyitóján működött volna közre, de nem érezte jól magát, lemondta a fellépést. Az utolsót… Lányi Pétert 70 éves korában érte a halál, s vele a város egyik legismertebb és legelismertebb egyénisége távozott.

Lányi Péter 1946-ban született Szekszárdon. A Garay János Gimnáziumban tett érettségi után a Zeneművészeti Főiskola Pécsi Tanárképző Tagozatán szerzett zongora-szolfézs szakos tanári diplomát 1969-ben. A dombóvári zeneiskolában helyezkedett el, majd egy pécsi „kitérőt” követően 1977-ben tért haza. A tanítóképző főiskolán adjunktus, docens, majd tanszékvezető, később főigazgató-helyettes lett. Államvizsgát 1995 tavaszán, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneelmélet tagozatán tett.

Ha munkája más városokba szólította is, mindig szekszárdi maradt, s nem csupán családja, de társadalmi, emberi kapcsolatai okán is. Személyében magas színvonalon ötvöződött a szuggesztív előadóművész, a kiváló zenepedagógus, az aktív szervező és népművelő. Minderre humanitása, közvetlensége, segítőkészsége, tehetsége tette alkalmassá.

lanyi_peterLányi Péter. Fotó: SZ. V.

„Kiváló előadóművész volt, országos megbecsülésnek örvendett” – vallja róla kollégája, Ágostonné Béres Kornélia, a zeneiskola vezetője. „Sokan hallották játékát szólistaként, kamaramuzsikusként vagy zongorakísérőként valamely városi rendezvényen. Remek korrepetitor és nagyszerű muzsikus volt. Zenepedagógusként sok-sok fiatal tudását csiszolta, s azt a magas minőséget, amit ő képviselt, kollégáitól is elvárta.”

A Zenetanárok Országos Zongoraversenyének 1974-es elsődíjasa, majd Husek Rezső után szervezője is volt. Lányi Péter fogta össze a szekszárdi zenetanárok adventi-farsangi koncertjeinek szervezését, neki köszönhetjük a tavaly őszi Liszt emlékkoncert szakmai megvalósítását. Zenei rendezőként dolgozott a Magyarországi Német Színházban. A városért tett több évtizedes erőfeszítését Szekszárd önkormányzata 1995-ben a Pro Urbe díjjal ismerte el, a Muslinca Férfikar – melynek alapító művészeti vezetője a volt – 2015-ben érdemelte ki a Szekszárd Javáért elismerést.

A Szekszárdi Vasárnap és a Kadarka.net Kis Pál Istvánnak Lányi Péter 65. születésnapjára írt „Balladaféle a szekszárdi Cotart mesterhez” című művének egy részletével búcsúzik: „Jó Cotartom, maradj víg gavallér, maradj a tószt derűs mulatsága, tálentumra légy az ezüst tallér, váltani azt, mikor a bor drága…

Ne vágyj ennél méltóbb társaságra,
légy, ahogy mindig a mesterünk,
pokolra mind vagy a mennyországba
meglátod barátom, (utánad) elmegyünk!

Ajánlás:
Herceg, azt a hálósipkát tedd el!
Bírja még úgy látom jó Cotárt,
hadd találja közöttünk a reggel,
ne kívánj még nekünk „jóccakát”!

Orbán György  „Elköszönés helyett” című írását itt olvashatja – kattintson!

A vezető képen: Lányi Péter temetése 2017. február 3-án az alsóvárosi temetőben. Fotó: Facebook.com – Rühl Gizella

Forrás: Szekszárdi Vasárnap
Read previous post:
Close