full screen background image
Keresés
2021 október 18 - hétfő
  • :
  • :

Abszolút rekord: közel kétezren vettek részt a 20. Bartina Teljesítménytúrán

Abszolút rekord: közel kétezren vettek részt a 20. Bartina Teljesítménytúrán

2019.01.23. Jócskán megdöntötte a tavaly felállított rekordot az Ifjúsági Unió Szekszárd (IFU) által szombaton megtartott jubileumi, 20. Bartina Teljesítménytúra résztvevőinek száma.

A Szekszárdi Dombságban évről évre megtartott Bartina Teljesítménytúra résztvevőinek száma minden évben növekedő tendenciát mutat. Tavaly összesen 1411-en vettek részt a Dél-Dunántúl legnépesebb túráján, az idén pedig 1500 körüli résztvevőre számítottak a szervezők – tudtuk meg Joó Balázstól. Mint azt az IFU elnöke hozzátette, az előnevezők száma 1300 körül alakult, a helyszíni nevezők száma pedig meglepően magas volt. A jubileumi túrán a helyszíni nevezőkkel együtt összesen 1905-en vettek részt, ami több mint 30 százalékos növekedést jelent az előző évhez, amikor szintén rekordot döntött a túrázók száma.

Az idén a korábbihoz képest változás volt, hogy nem négy, hanem öt útvonal közül lehetett választani. Az újdonságot az eddigi legrövidebb, 3,3 kilométeres túraútvonal jelentette, melyet azok a családok is teljesíthettek, akik kisebb gyermekkel érkeztek. A legrövidebb útvonalat végül 43-an választották, míg 1105 résztvevővel a 15,9 km hosszú útvonal bizonyult a legnépszerűbbnek. A 8,7 km-es útvonalat 400-an, a 42,1 km-es útvonalat 180-an, míg a 29,3 km hosszú túraútvonalat 177-en teljesítették – tájékoztatott Joó Balázs.

Túrázók a Bati-kereszt kilátónál. Fotó: Retkes Tamás.

A tapasztalatok szerint a túrázók 70 százaléka 18 és 50 év közötti, a nyugdíjasok aránya 6-7 százalék, a 6 és 18 év közöttieké 20 százalék, míg a 6 év alatti túrázóké 3-4 százalék. A résztvevők mintegy 40 százaléka Tolna megyéből, 30-40 százaléka a környező négy megyéből, 10-20 százaléka az ország egyéb más területeiről érkezik, míg a túrázók 5-10 százaléka a határon túlról látogat el a túrára. Az idén Lengyelországból is érkeztek túrázók, de Horvátországból, Szlovákiából és Szerbiából is voltak résztvevők.

A túrázókat az idén is étellel és forralt borral kínálták a szervezők, akiket összesen 101 önkéntes segített. A katasztrófavédelem által biztosított három gulyáságyúból kettő a Bati-kereszt kilátónál, egy pedig a Hármashalomnál várta a résztvevőket. Összesen 4050 db csokoládé, 140 kiló kenyér, 280 kiló alma, 18 kiló zsír és 22 kiló hagyma, valamint 480 liter forralt bor fogyott el. Utóbbihoz a helyi borászok biztosították a remek szekszárdi borokat, de több más vállalkozás is támogatta a túra megszervezését.

Joó Balázs zárásként tudatta, szerencsére egy résztvevőt sem ért különösebb baleset és mindenki célba ért. Mint fogalmazott, örülnek, hogy ilyen sok embert meg tudtak mozgatni a jubileumi, 20. Bartina Teljesítménytúrán.

További képek Retkes Tamástól a Bartina Teljesítménytúra Facebook oldalán – kattintson!

Fotó: Retkes Tamás
Read previous post:
Close