full screen background image
Keresés
2020 október 21 - szerda
  • :
  • :

Ács Rezső is gratulált Rappay Bence csodás sikeréhez

Ács Rezső is gratulált Rappay Bence csodás sikeréhez

2018.05.31. Ács Rezső köszöntötte a polgármesteri hivatalban csütörtök délután Rappay Bencét és felkészítő tanárát, Barocsai Zoltánt. Mint  azt megírtuk Bence, az I. Béla Gimnázium diákja nyerte meg a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj magyarországi döntőjét, melyet szombaton tartottak meg Budapesten.

Mint azt megírtuk, Rappay Bence a Dombvidéki vízgazdálkodás és fejlesztési lehetőségek a Csatári-völgyben című projektjével nyerte meg a magyarországi döntőt, így Ő képviselheti majd hazánkat a nemzetközi verseny stockholmi döntőjében. Bencének Áder János köztársasági elnök személyesen adta át a díjat hétfőn a Sándor-palotában.

Rappay Bence, az I. Béla gimnázium 18 éves végzős tanulója Ács Rezső szekszárdi polgármesternek elmondta, a nyertes projekten két éve dolgozik felkészítő tanárával, Barocsai Zoltánnal. Tudatta, komplex vizsgálatok, többek között helyszíni mérések és laboratóriumi  vizsgálatok  nyomán jutottak el a javasolt megoldáshoz. Mint kifejtette, vízhozammérést, vízelemzéseket, talajvizsgálatokat, talajerózió-becslést, talajvízszintmérést és kérdőíves kutatást is  végeztek.

A diák hangsúlyozta, kijelenthető, hogy a Csatári-völgyre is hatással van a szélsőséges időjárás, amit a vízhozammérések is alátámasztottak. Hozzátette, a völgyben folyó patak átlagos vízhozama 8 liter/másodperc, ám volt, hogy 161 liter/másodperces értéket mértek. Azt is elmondta, hogy a kémiai vizsgálatok alapján elmondható, hogy a patak vizében magas a nitrit, illetve az ortofoszfát tartalom, ami a mezőgazdasági tevékenységnek köszönhető.

Rappay Bence és Barocsai Zoltán, előttük a projekt prezentációs plakátja. Fotó: kadarka.net

Rappay Bence tudatta, a megoldás 5 kisebb, összesen 10 hektár vízfelületű tó, illetve víztározó létrehozása lenne, amit a patak felduzzasztásával lehetne elérni. Emellett a talajerózió csökkentése érdekében teraszokat és sáncokat kellene kialakítani a völgyben. Ezen túl a diák a természetes talajjavító, a bioszén használatát javasolja a helyi gazdáknak.

Mint hangsúlyozta, ha létrejönnének a tavak, víztározók, azzal a Csatári-völgy egészében szavatolni lehetne a stabil talajvízszintet, talajnedvességet, mely évtizedekre biztosíthatná a szőlőtermesztés és az egyéb mezőgazdasági tevékenységek jövőjét a területen.

A diák hozzáfűzte, bár a kutatás egy kis területre szorítkozott, az általa használt módszerek az egész világon használhatók.

Azt is elmondta, hogy a tavalyi Márton-napon több  szekszárdi borásszal is beszélt a témáról, ők pedig jó ötletnek tartották a tavak létrehozását. Hozzáfűzte, ekkor fogalmazódott meg egy honlap készítésének az ötlete, azóta pedig már el is készült a weboldal, melyen egy vízmérleg-kalkulátor található. A kalkulátor segítségével a világon bárki kiszámolhatja egy létező, vagy elképzelt tó vízmérlegét, mely bizonyítja, az adott tó fenntarthatóságát.

Bence a magyarországi döntőben nyert díjjal. Fotó: kadarka.net

Ács Rezső polgármester kérdésre tudatta, mivel a tapasztalatok és előrejelzések szerint egyre melegszik a klíma, mindenképpen érdemes foglalkozni a víztározók létrehozásával, mely igen gyakorlatias javaslat a diák részéről. Hozzátette, a terület tulajdonosainak hozzáállása kérdéseket vet fel. Mint mondta, meg kell vizsgálni az „elképzelt” tavak hasznosítási lehetőségeit, valamint szakemberekkel is át kellene gondolni a műszaki, kivitelezési kérdéseket. Ács Rezső úgy fogalmazott, ha működőképes lenne a megoldás, akkor az esetleg Szekszárd más részein is alkalmazható volna.

Barocsai Zoltán felkészítő tanár felhívta a figyelmet, hogy Bence az elmúlt években több versenyen is szép helyezést ért el. Mint mondta, a tanuló az elmúlt években tíz országos helyezést ért el kutatásaival. Hozzátette, Bence két évvel ezelőtt ugyanezen a versenyen 3. helyezést ért el, eredményei közül továbbá kiemelte, hogy az idén ugyanezzel a projekttel bronz medált szerzett Szerbiában, a 25. Fiatal Tudósok Nemzetközi Konferenciáján.

Rappay Bence  augusztus 25. és 30. között mutatja be kutatását a  Stockholmi Ifjúsági Víz Díj döntőjében, Stockholmban. A diáknak és felkészítő tanárának Ács Rezső gratulált, a város ajándékát átadva.

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close