full screen background image
Keresés
2019 április 5 - péntek
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Ács Rezső: méltónak kell lennünk örökségünk megőrzésére

Ács Rezső: méltónak kell lennünk örökségünk megőrzésére

2019.03.15. Szekszárd, a szabadságharc, Liszt Ferenc és zeneművei, illetve a magyarságtudat kapcsolatáról szólt az 1848-49′-es forradalom és szabadságharc emlékére a Béla király téren pénteken megtartott ünnepi városi megemlékezésen Ács Rezső polgármester, rávilágítva a nemzettudat mibenlétére, életünkben betöltött fontos szerepére.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere beszédében jeles helynek nevezte az ünnepségnek helyet adó Béla király teret. Mint mondta, 1846 októberében ezen a téren igyekezett a Vármegyeháza felé a 35. születésnapját ünneplő Liszt Ferenc, a 19. század, de meglehet az egyetemes kultúratörtének egyik legkiemelkedőbb alakja. Kiemelte, a látogatás fordulópont volt a művész életében, aki nem igazán beszélt magyarul. A városvezető rávilágított, Liszt itt találkozott elsőként a vidéki magyarsággal, itt fogalmazódott meg benne az, hogy hagyományaiban, kötődésében tartozik valahova.

– Itt ébredt rá először, itt borzongatta meg az érzés, hogy egy nemzet fia lehet, azé a nemzeté, melynek zenei hagyományai aztán rapszódiáiban és más darabjaiban váltak az egyetemes művészet hallhatatlan remekműveivé – mondta Ács Rezső.

Ács Rezső mondott ünnepi beszédet. Fotó: Kadarka.net.

A polgármester arról is szólt, hogy Liszt Ferenc 1848 márciusában leplezetlen örömmel írt ismerősének a forradalomról. Arról, hogy honfitársai nagy dolgokat hajtottak végre. Hozzátette, azután alig telt el két év, hogy le kellett jegyeznie Funérailles, vagyis Gyászmenet című híres zongoradarabját, melyet az aradi vértanúk kivégzése felett érzett, csak zenével kifejezhető fájdalma ihletett.

Arról, hogy miként válhatott a zeneműveiben is büszkén hirdetett magyarrá, a magyarul alig beszélő ünnepelt művész, a polgármester a következőképpen fogalmazott. Szavai szerint talán azért, mert megérezte a valahová tartozás, a közösségvállalás boldogságát és megértette, hogy az ember fennmaradásának valódi biztosítéka a kultúrájában, hagyományaiban, őseitől öröklött tudásában lelhető fel.

Liszt előtt talán világossá vált, hogy nem kívülről adatik, hanem a lélekben kell megszülessen az ember igazi szabadsága, melyért 1848. március 15.-től egészen a szabadságharc gyalázatos vérbefojtásáig küzdött fiatal és aggastyán, nemes és nincstelen, magyar és más anyanyelvű honfitársunk – mondta Ács Rezső.

Irodalmi műsort adtak a Szent József Iskolaközpont tanulói. Fotó: Kadarka.net.

A forradalmat, valamint a szabadságot ünneplők és a később bebörtönzött, bujdosásra kárhoztatott forradalmárok, a magyarságát büszkén vállaló Liszt örökségéről a városvezető így szólt. Mint mondta, ránk hagyták a hitet, a szabadság bizonyosságát, az elkötelezettséget e sokszínű nemzet tradícióinak, őseink tudásának megőrzése mellett, az elszántságot az elnyomó hatalommal szemben megalkuvásra képtelen szembenállásra.

Ács Rezső kijelentette, méltók vagyunk, méltónak kell lennünk ezen örökség megőrzésére ebben a súlyos értékválságban szenvedő világban, melyben a múlt értékei, a kultúra évezredes építményei és a jelen kor vívmányai egyaránt veszélyben vannak.

A polgármester hangsúlyozta, ahhoz, hogy méltóvá legyünk nemes jussunkra, hinnünk kell a munkánkban, meg kell bizonyosodnunk arról, hogy minden tettünk, feladatunk, amelyet alá tudunk rendelni a minket magába fogadó közösség értékeinek, ugyanazt a célt szolgálja, a közös boldogulásunkat. Kiemelte, képesnek kell lennünk minden ellenkező híresztelés, riogatás ellenében megőrizni és folytatni dédszüleink hagyományait, megingás nélkül kiállni évszázados értékeink mellett. Nyomatékosította, mindenekelőtt soha nem szabad feladnunk függetlenségünket, szabadságunkat, követelje is azt bármilyen hatalom, vagy sötét érdek.

Fotó: Kadarka.net.

Ha erre képesek vagyunk, megmaradhatunk magyarnak, büszkének, igaz hazafinak, mint az egykor a Béla király téren sétáló Liszt Ferenc, akit az egész világ ünnepelt, mégis egy kis, sokszor áldott, sokszor vert nemzethez való tartozása mellett tett hitet – zárta le Ács Rezső.

Fekete Zoltán római katolikus káplán arról beszélt, hogy ma is szükség van a haza védelmére. Mint mondta, jelenleg is háború, de egy másfajta, bonyolultabb háború zajlik. Hozzátette, az értékrendünk felborult, a Szentírást kiforgatták, de Istennek hála a magyarokat nem lehet félrevezetni. A káplán, aki beszédében felszólított, védjük meg hazánkat, arra buzdította a magyarokat, vállaljanak sok gyermeket, hogy az ország megfiatalodjon és a magyaroké maradjon, hogy az ország erős és keresztény legyen.

Fotó: Kadarka.net.

Az ünnepi beszédeket követően koszorúzással zárult a rendezvény. Önkormányzati képviselők, tisztségviselők, intézmény- és hivatalvezetők, valamint iskolások, katasztrófavédők, rendőrök, civil szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés virágait, koszorúit a ’48-as emlékműnél. Az ünnepélyes megemlékezésen irodalmi műsort adtak a Szent József Iskolaközpont tanulói, közreműködött Orbán György, valamint az Alisca Brass Band és a Magyar Nemzetőrség Tolna Megyei Szervezete.

Négy nap a forradalom és szabadságharc jegyében

Mint azt megírtuk, második alkalommal tartottak az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékére fáklyás felvonulást a város és a Babits Mihály Kulturális központ szervezésében csütörtök este Szekszárdon. A felvonulók a művelődési központnál találkoztak, majd a menet onnan indult fél hétkor a Béla király téri 48′-as emlékműhöz, ahol a Csizmazia Alapítvány és Muslincák Férfikar adott műsort.

A fáklyás felvonulásról készült képgalériát itt találja – kattintson! 

Szintén március 14-én megnyílt a „Pilvax kávéház” a mozi előterében, ahol a szabadságharc korának hangulatát idézték meg, például Kossuth-kiflivel.

A városi ünnepséget megelőzően, péntek reggel virágokat helyeztek el az alsóvárosi-, és az újvárosi temetőben található 48′-asok sírjánál a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület szervezésében.

Ezen túlmenően március 15. és 17. között kézműves műhellyel és foglalkozásokkal, ingyenes matinévetítésekkel várják az érdeklődőket. Utóbbira a férőhelyek korlátozott száma miatt egyébként kötelező a központ jegypénztárában előzetesen megváltandó regisztrációs jegy bemutatása.


ElőzőÜnnepi megemlékezés az 1848-49'-es forradalom és szabadságharc emlékére KövetkezőSzéchenyi-díjat kapott a szekszárdi születésű Rónyai Lajos


Read previous post:
Széchenyi-díjat kapott a szekszárdi születésű Rónyai Lajos

2019.03.15....

Close