full screen background image
Keresés
2021 július 24 - szombat
  • :
  • :

Adományokkal segítik a Balassa János kórház betegeit a gyönki diákok

Adományokkal segítik a Balassa János kórház betegeit a gyönki diákok

2019.12.11. A korábbi években kialakult, nagyszerű együttműködést folytatva, ebben az évben karácsony előtt is elviszik a Tolna Megyei Balassa János Kórházba az iskola diákjai által a rászoruló betegek számára gyűjtött adományaikat a gyönki Tolnai Lajos Gimnázium tanulói. A fiatalok és a nemes szándékot a kezdetektől segítő, koordináló pedagógusaik december 16-án 14 órára érkeznek az intézménybe, ahol a „C” épület előtt álló „mindenki karácsonyfája” alatt adják át ajándékaikat a kórház vezetőinek és szociális munkásainak.

A diákok már több év óta gyűjtenek az iskolában a megyei kórház számára. A kezdetet egy öt évvel ezelőtti, az iskola egyik akkori diákját érintő betegség, a diáktárs kórházi kezelése jelentette. Az ennek kapcsán kialakult tradíciót azóta évfolyamról évfolyamra hagyományozzák társaikra a gyönki diákok. Eleinte a gyermekosztály kis betegei számára gyűjtöttek játékokat, de ahogy – a kórház Ápolási Igazgatóságával időközben kialakuló jó kapcsolat révén – egyre jobban megismerték az intézményt, az ott folyó ápolási munkát és a betegek valós igényeit, úgy vált a diákok karitatív gondolkodása is egyre gyakorlatiasabbá.

Fontos lett számukra, hogy adományuk valódi segítséget jelentsen mind a betegeknek, mind a kórházban dolgozóknak. Így ma már elsősorban az ápolást és a személyes higiénét segítő tisztálkodási szereket és eszközöket, illetve ruhaneműket gyűjtenek, és ezeket hozzák el az intézménybe.

Az kórházvezetés, illetve az Ápolási Igazgatóság munkatársai egy kis vendéglátással és kórházbejárással köszönik meg a diákok önzetlenségét: a fiatalok ez alkalommal a „kulisszák mögött” ismerkedhetnek meg a műtőblokk képalkotó diagnosztikai berendezéseivel. A lelkes és gondoskodó a fiatalokkal a jó kapcsolatot pedig – az elmúlt évben bevált módon – az iskolába kihelyezett pályaorientációs napon ápolják tovább a kórháziak.

Így ír a diákok adománygyűjtésének történetéről és a kórházzal való kapcsolatukról a tanulók akcióját évek óta segítő pedagógus, Domokosné Zsiga Mónika:

Gondolatok adományozásról és adományokról

Egy gimnáziumba évről- évre új diákok érkeznek, akik újabbnál újabb dolgokra inspirálják a rájuk figyelő pedagógusokat. Négy évvel ezelőtt új osztályom egy tagjának sorozatos rosszullétei miatt többször mentővel érkeztem a Balassa János Kórházba. A gyermekosztályon szeretettel gondozták, sajnos epilepsziát diagnosztizáltak nála, de gyógyszereivel betegsége kordában tartható. Az osztálytársai is többször meglátogatták.

Abban az évben egy társadalmi érzékenyítő vetélkedőn vettünk részt. Ez olyannyira célt ért osztályomban, hogy a karácsony közeledtével lelkesen ajándékgyűjtésbe fogtunk. Magam is meglepődtem, milyen nehéz volt megtalálni azt a közösséget, ahol személyesen adhattuk át ajándékainkat. Ekkor jutott eszünkbe, hogy a kórházban gyógyuló gyerekek biztosan örülnének. Rövid egyeztetés után szeretettel fogadtak bennünket, s mi a nővérkéknek is meglepetést szereztünk magunk készítette dísztárgyakkal. Mindannyiunk számára meghatározó élmény lett ez. Olyan együttérzést és tiszta szeretetet láthattam diákjaim arcán, amit egy kamaszokat nevelni igyekvő pedagógusnak ritkán van alkalma látni.

A következő évben már a gyerekek kérdezték, szervezünk-e újabb gyűjtést. Az előző év nehézségeiből okulva felvettem a kapcsolatot a kórházzal, ahol az ápolási osztályhoz irányítottak. Áldozatos munkatársaiktól megtudtam, hogy játékok helyett inkább ruhaneműre és tisztálkodószerekre van szükségük.

Azóta már több osztály diákjai és kollégáim is csatlakoztak hozzánk. A 2018-as évben az új kilencedikesek vették át a stafétát Dömötör Erzsébet, osztályfőnök irányításával. Látogatásunk nagyon pozitív élmény volt az ő számukra is. Eleinte nem is hittek abban, hogy ők is képesek segíteni. Aztán látták, mennyien mozdultak meg a kérő szóra, és átérezték, hogy jót tesznek. Megdöbbentette őket a raktár látványa, hiszen ezáltal tudatosult bennük, milyen sok a rászoruló ember.

Mindenkinek jólesett a kedvesség, a melegség és a finomságok, melyekkel a kórházban fogadtak minket. Megtisztelve érezték magukat, hogy a kórház vezetősége fontosnak
tartotta egyszerű diákokat fogadni és nekik köszönetet mondani. Pedig ők nem egyszerű diákok: értékes fiatalok, akik a gyönki gimnáziumban tanulják „az embert”, ahogy azt névadónk, Tolnai Lajos is tette.

Remélem, hogy a kórházzal együttműködve jó néhány évfolyamnak mutathatjuk még meg az összefogás erejét.

Forrás: Tolna Megyei Balassa János Kórház. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close