full screen background image
Keresés
2021 május 6 - csütörtök
  • :
  • :

Izgatott csaholással fogadták az ajándékokat a menhelyi kutyák Szekszárdon

Izgatott csaholással fogadták az ajándékokat a menhelyi kutyák Szekszárdon

2017.10.07. Ajándékkal lepték meg a szekszárdi Baka István Általános Iskola és a Gyakorló iskola tanulói, valamint a decsi óvodások a Szekszárdi Kutyamenhely pártfogoltjait, vagyis az ebeket pénteken, az állatok világnapja alkalmából. 

Izgatott csaholással fogadták a Szekszárdi Kutyamenhely négylábú lakói a Baka István Általános Iskola tanulóit, akik saját készítésű játékokkal lepték meg péntek délután az ebeket.

Őt nézd, de aranyos, és az a másik ott, Ő is, de édes – lelkendeztek a tanulók a kutyusok láttán. Az ebek pedig baráti kéznyalással és buzgó farok csóválással fejezték ki hálájukat az őket simogató felsősöknek, akik gondoskodtak róla, hogy minden kennelbe bőven jusson játék. Az ebek többsége az utóbbiaknak is láthatóan nagyon örült. Míg a visszahúzódóbb, félénkebb kutyák „házukból” nézték a történéseket, addig néhány kutyust teljesen felvillanyoztak a kézi készítésű játékok.

Minden év október 4-én ünnepeljük az állatok világnapját.

A Baka István Általános Iskola diákjai számára már csak azért is szorgosan telt a tanév eddig eltelt része, mert az iskolakezdés óta készültek a világnapra. Mégpedig nem is akárhogyan, hanem a saját maguk által készített kutyajátékokkal – mondta el a Kadarka.net-nek Tornyos Mariann, biológia-technika szakos tanár, aki egyben a menhelyet működtető Tolna Megyei Állat- és Természetvédelmi Alapítvány alelnöke. Kétszáz diák összesen háromszáz játékot készített technika órák keretében a menhely lakóinak. Emellett tápszert is hoztak az állatoknak – tudtuk meg.

Fotó: Kadarka.net

Tornyos Mariann azt is elmondta, hogy az állatok világnapjához kötődően minden évben felkeresik a menhelyet. A korábbi években táppal és takarókkal segítették a menhelyet, játékot az idén először készítettek. Az iskola mindezzel a felelős állattartás fontosságára szeretné felhívni a gyerekek figyelmét, bízva abban, hogy generációjuk már nagyobb gondot fordít a háziállatokra.

A figyelemfelhívásra és szemléletformálásra szükség is van, ugyanis az iskolában rendszeresen hallják a diákoktól, hogy kiskutya, kiscica született, aztán az állatok egy része a menhelyen köt ki.

Az állatok világnapja alkalmából nem csak a Baka iskola diákjai lepték meg a menhelyet, illetve lakóit. Péntek délelőtt a decsi Tesz-Vesz Óvoda több mint száz ovisa fogadta a menhely képviselőit, közte Kopaszt, a kistermetű, roppant barátságos kutyust. A gyerekek megölelgették, megsimogatták Kopaszt, aki rendkívül türelmesen tűrte a „procedúrát” – tudtuk meg Fiáth Szilviától, a Tolna Megyei Állat- és Természetvédelmi Alapítvány elnökétől. A menhely munkatársai ezt követően az állatokról beszélgettek a kicsikkel, akik már egy hete készültek az állatok világnapjára.

Fogadj örökbe! Fotó: Kadarka.net

A gyerekek és szüleik, illetve az intézmény óvónői pénzt gyűjtöttek, az összegből pedig tápszert vettek. Sokan pedig maguk szerezték be az általuk felajánlott kutyaételt. A kicsik nemcsak étellel készültek, hanem énekeltek, sőt verset is szavaltak Kopasznak.

A Baka iskola diákjai és a decsi óvodások mellett a szekszárdi Gyakorló iskola 2.b osztálya is ételeket, valamint takarókat hozott péntek délelőtt a menhelyen lakó ebeknek. A menhely munkatársai velük is elbeszélgettek a felelős állattartásról, de a tanulóknak arra is lehetőségük nyílt, hogy megsétáltassanak egy-egy kutyát – tudtuk meg.

Fiáth Szilvia hangsúlyozta, nagyszerűen telt a pénteki nap a gyermekek társaságában, de az év nem csak 1, hanem 365 napból áll és minden nap felelősségteljesen kell bánni állatainkkal.

Fotó: Kadarka.net

Arról is szólt, hogy jelenleg teltházzal dolgoznak. Összesen 231 kutya, közte 38 kölyökkutya van a menhelyen, ami rengeteg. Hozzátette, mindössze hárma dolgoznak a menhelyen, ezzel a létszámmal pedig akkor tudnának mindegyik ebbel elegendő időt foglalkozni, ha 150 kutyáról kellene gondoskodniuk.

Mint azt megírtuk, sok felelőtlen állattartó szabadul meg háziállatától Szekszárdon. Sokan költözés miatt, vagy csak azért, mert egyszerűen megunják kutyájukat, az utcára teszik ebüket. Mások a nem kívánt szaporulattól kívánnak hasonlóképp megszabadulni, vagy éppen a kukába dobják a kölyköket. Erről itt olvashat bővebben – kattintson!

A menhely vezetője felhívta a figyelmet, minden szombaton 10 és 16 óra között nyílt napot tartanak. A nyílt napokon lehetőség nyílik arra, hogy az állatbarátok alaposan körbenézzenek a menhelyen, sőt sétálni is elvihetik a kutyákat. Az örökbefogadásra is ekkor nyílik lehetőség. Azonban nemcsak azokat várják, akik örökbe fogadnának egy kutyát, vagy macskát, hanem azokat is, akik önkéntesként segítenék munkájukat.

Szekszárdi Kutyamenhely
Cím: Szekszárd, Bogyiszlói út 8.
E-mail: mallatvedo@gmail.com, kutyamenhely.info@gmail.com
Tel.: +36 20 981 05 58

Facebook.com – Szekszárdi Kutyamenhely

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close