full screen background image
Keresés
2022 január 20 - csütörtök
  • :
  • :

Akár fél milliós bírságot is kaphat, aki engedély nélkül éget

Akár fél milliós bírságot is kaphat, aki engedély nélkül éget

2017.02.26. Az elmúlt napok tavaszias időjárása miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. A veszélyt a száraz aljnövényzet és az avar jelenti, ami csapadékmentes időjárás esetén nagyon könnyen meggyulladhat – figyelmeztet honlapján a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Idén eddig 430 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat országszerte, csak ezen a héten 42 ilyen tűzeset volt. Tolna megyében az idei évben már 20 szabadtéri tűzesethez riasztották a tűzoltókat, ami az összes tűzeset megközelítőleg 20%-át jelentette. Csak a tegnapi napon ötször vonultak megyénk tűzoltói szabadban keletkezett tűzhöz. Az esetek 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza.

Az időnként jelentős kárral járó tüzek megelőzhetőek, ha tisztában vagyunk a szabadtéri égetés szabályaival:

  • Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni.
  • Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete, akkor az tilos.
  • A külterületi tarlóégetést és vágott növények égetését a munkálatok előtt tíz nappal engedélyeztetni kell a helyileg illetékes katasztrófavédelmi kirendeltséggel.
  • A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról.
  • Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani.
  • Ha feltámad a szél, azonnal hagyjuk abba az égetést és oltsuk el a tüzet.

A szabályok megszegése tűzvédelmi bírsággal sújtható. Ha valaki a kertjében úgy éget zöldhulladékot, hogy azt nem engedélyezi önkormányzati rendelet, vagy nem a rendeletben meghatározott időben végzi, az 20 ezer forinttól 60 ezer forintig terjedő bírságra számíthat.

Aki engedély nélkül éget külterületen, az 50 ezer forinttól fél millió forintig terjedő bírsággal sújtható. Ha az égetés során akkora tűz keletkezik, ami miatt a tűzoltóknak be kell avatkoznia, 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedő bírság is kiszabható.

* A kép illusztráció
Read previous post:
Close