full screen background image
Keresés
2019 augusztus 18 - vasárnap
  • :
  • :

Aki nevezett, az nyert: kistermelők borai versenyeztek Szekszárdon

Aki nevezett, az nyert: kistermelők borai versenyeztek Szekszárdon

2017.03.01. A tavalyinál több mintát neveztek be a Dicenty Dezső Kertbarát Kör borversenyére, melynek eredménye fontos visszajelzéssel szolgálhat a kistermelők számára.

Míg tavaly 157 minta versenyzett, addig az idei bormustrára 187 bort neveztek be a kistermelők – mondta el a Kadarka.net-nek Ferenc Vilmos, a kertbarát kör elnöke a szerda délelőtt a Babits Mihály Kulturális Központban megtartott borbírálaton. A legtöbb, szám szerint 117 minta a vörösborok közül került ki, de 38 fehérbort és 30 rozét is beneveztek a termelők. A legtöbb minta kékfrankosból érkezett, de többen neveztek kadarkával és merlottal is. Nemcsak Szekszárdról, a megye több településéről érkeztek minták, összesen mintegy száz kistermelőtől.

A borokat öt szakértő bizottság bírálta, mindegyik bizottság öt főt számlált. A borbírák nemcsak a városból, hanem az ország több településéről érkeztek a megyeszékhelyre – tájékoztatott Ferenc Vilmos. Mint azt hozzátette, a borbírálat 20 pontos rendszerben történt, mely inkább az értékeket emeli ki, nem pedig a negatívumokat, mint a 100 pontos rendszer.

Ferenc Vilmos kiemelte, a kertbarát kör versenyén nem annyira az eredmény, mint inkább a részvétel a lényeg. Aki elindul, az képletesen szólva, de máris nyert. Mint mondta, a verseny, illetve annak eredménye fontos és objektív visszajelzéssel szolgálhat a kistermelők számára az általuk készített bor minőségéről. A visszajelzés fényében pedig tovább fejlődhetnek a borkészítés terén.

Mint azt Módos Ernő, illetve Sebestyén Csaba borásztól megtudtuk, a versenyen több aranyérem is született. Az idén 40 éves Dicenty Dezső Kertbarát Kör március 11-én tartja a bormustra ünnepélyes eredményhirdetését a PTE KPVK épületében.

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close