full screen background image
Keresés
2019 június 29 - szombat
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Alaposan elverte a jég a szekszárdi szőlőültetvényeket

Alaposan elverte a jég a szekszárdi szőlőültetvényeket

2017.06.26. Bizonyos területeken ötven százalékos kárt okozott a szekszárdi szőlőültetvényeken a vasárnap reggeli jégverés.

Dr. Bodri István, a Szekszárdi Hegyközség elnöke a Kadarka.net kérdésére elmondta, a jég Baktában, Faluhelyen, a Gurovica-dűlőben, a Csötönyi-völgyben és a szálkai tetőn is elverte az ültetvényeket. Hozzátette, a jégverés a szőlősorok nyugati felét sokkal nagyobb mértékben érintette. A szőlő az említett területeken 15-50 százalék közötti arányban károsodott – tudatta.

Mint azt dr. Bodri Istvántól megtudtuk, a jégverés miatt kis minőségromlás következhet be. A hegyközség elnöke azt is elmondta, hogy a prémium borok alapanyagául szánt szőlők esetében a veszteség miatt nem kell terméskorlátozást alkalmazni, így ott gyakorlatilag feltehetőleg nem okoz majd terméskiesést a szőlőszemek károsodása. A terméskorlátozással nem érintett területeken tíz százalék körüli lehet veszteség a termésben, de az, hogy pontosan mekkora a veszteség, csak később derül ki. Dr. Bodri István hozzáfűzte, úgy gondolja, hogy a szüretig hátralévő időszakban a „szőlő még helyrehozhatja magát”.

Mészáros Péter borász arról számolt be, hogy a jégverés a – mintegy 120 hektáron gazdálkodó – Mészáros Pincészet ültetvényeinek mintegy felét érintette. A borász 10-15 százalékra becsülte a károsodás mértékét. A jég a növények lombozatát is károsította, de nem olyan mértékben, hogy az problémát okozzon, a gondot a szőlőszemek károsodása jelenti. Elmondta, hogy a jégveréssel sújtott szőlőszemek beszáradnak, bebarnulnak, majd lepotyognak a fürtökről. Ugyancsak elmondta, azok a szőlőszemek, melyek nem kaptak nagy ütést, még begyógyulhatnak, köszönhetően annak, hogy még sok hátra van fürtök beéréséig.

Mint azt megírtuk, vasárnap reggel cseresznye, sőt dió nagyságú jegek is estek Szekszárdon, ahol rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó csapadék hullott.  A jégesőről és az özönvízről itt talál videókat és képeket – kattintson!

A képek Baktában készültek. Fotó: Kadarka.net




Read previous post:
Múzeumok Éjszakája – megnyitó

2017.06.26....

Close