full screen background image
Keresés
2021 szeptember 18 - szombat
  • :
  • :

Pincékben les áldozatára a rejtőzködő gyilkos

Pincékben les áldozatára a rejtőzködő gyilkos

2017.09.02. Nemcsak a kezdő, de a már rutinos borkészítők számára is rendkívül fontos, hogy kiemelt veszélyként tekintsenek a mustgázra.

Nagyban zajlik a szüret a Szekszárdi borvidéken, és javában forrnak borok. A cukor erjedéséből adódóan a pincékben ilyenkor szén-dioxid, vagyis a hétköznapi szóhasználattal élve mustgáz keletkezik. A mustgáz színtelen, szagtalan gáz, mely alattomos gyilkosként szedi áldozatait évről évre. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt a pincéből, oxigénhiányos környezetet hoz létre. A mustgáz miatti oxigénhiány szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül akár fulladásos halált okozhat.

Ezért aztán rendkívül fontos, hogy a borkészítők a lehető legnagyobb óvatossággal járjanak el ebben az időszakban – tudatta dr. Balázs Gábor megyei katasztrófavédelmi igazgató a Heimann Családi Birtokon ezzel kapcsolatosan csütörtök délután megtartott sajtótájékoztatón.

Mint azt kiemelte, a leginkább a kisebb, hagyományos borkészítési eljárásokat alkalmazó bortermelők esetében van szükség nagyobb odafigyelésre. Ilyenből pedig bőven akad a borvidéken. Dr. Balázs Gábor felhívta a figyelmet, sokan úgy vélik, hogy már régóta készítenek bort, ezért aztán nem érheti őket baj, de ez nem így van. Hangsúlyozta, mindenkinek és minden esetben számolnia kell a mustgáz-mérgezés esélyével.

Az igazgató azt tanácsolta, a borok erjedésének idején lehetőleg senki se egyedül végezze el az ilyenkor szükséges munkákat. Hozzátette, aki mégis egyedül tenné ezt, az legalább szóljon valamely családtagjának, vagy ismerősének, hogy a pincébe, présházba ment.

Dr. Balázs Gábor nyomatékosította, senki se rohanjon meggondolatlanul bajba került barátja, szerette megmentésére, mert az Ő élete is könnyedén odaveszhet. Hangsúlyozta, ilyen esetben mielőbb hívjuk a 112-es segélykérő számot.

A Heimann Családi Birtokon tartott sajtótájékoztatót a megyei katasztrófavédelem a mustgáz okozta veszélyről. Fotó: Kadarka.net

Heimann Zoltán, a Szekszárdi Borvidék Kft. elnöke ugyancsak megerősítette, mindegy, hogy fiatal vagy idős, kezdő, vagy rutinos borkészítőről van-e szó, a mustgázzal mindenkinek számolnia kell. Azt javasolta, amennyiben azt észleljük, hogy valaki a mustgáz miatt bajba került, akkor csak legfeljebb abban az esetben próbáljuk meg kimenteni a pincéből, ha egészen biztos, hogy egy levegővel vissza tudunk térni.

Az elnök egy nem Tolna megyei, előző évben megesett történetet is elmesélt. Egy férfi tavasszal átvette elhunyt öccse pincéjét, ahol a ki nem erjedt félkész bor újra erjedésnek indult, ám ezzel nem számolt. Nemcsak a férfi lett a mustgáz áldozata, de egy ott lévő barátja is, akik gyanútlanul utánament a pincébe.

Kővári László, az önkormányzat gazdasági és pénzügyi bizottságának elnöke elmondta, a veszélyre már csak azért is minden évben újra és újra fel kell hívni a figyelmet, mert mindig vannak új bortermelők. Mint azt tudatta, a mustgáz főként a mélyebb pincékben és ott okoz nagyobb veszélyt, ahol fehérbort készítenek, mivel a must ebben az esetben a pincében lévő hordókban forr el. Mint azt tudatta, a mustgáz jelenlétét a legegyszerűbben a hagyományos gyertyás módszerrel lehet ellenőrizni.

Azt tanácsolta a borkészítőknek, hogy vigyenek magukkal a pincébe egy gyertyát alacsonyan tartva és ha kialszik a láng, minél előbb hagyjuk el a helyiséget.

A megelőzés a mustgáz-mérgezés esetében rendkívül fontos, ugyanis a szén-dioxid mindössze néhány perc alatt is végezhet az emberrel. A mustgázzal kapcsolatos balesetek a borospincék szellőztetésével, illetve szén-dioxid-érzékelők telepítésével is megelőzhetőek.

A vezetőképen: dr. Balázs Gábor (j), Heimann Zoltán (k) és Kővári László (b). Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close