full screen background image
Keresés
2020 június 2 - kedd
  • :
  • :

Távhőszolgáltatás: lakossági fórumot tartottak

Távhőszolgáltatás: lakossági fórumot tartottak

2015.09.27. Polgárokkal telt meg a távhőszolgáltatással kapcsolatban tartott fórumnak helyet adó Garay János Gimnázium nagyterme szerdán. A fórumon megjelent mintegy százötven ember türelmesen, nyugodtan várta a kezdést.

Ács Rezső polgármester azzal kezdte, hogy felidézte azokat a történéseket, amik a korábbi távhőszolgáltatóval, vagyis Alfa-Nova kft-vel kötött szerződés felbontásához vezettek.

Elmondta, hogy a cég részéről tapasztalható fizetési hajlandóság (hiánya) miatt – a tavalyi fűtési szezonban a Magyarországon működő 22 gázszállító közül egy sem akart szerződést kötni az Alfa-Nova kft-vel. Ezért a Magyar Energetikai és Közmű Hivatal (MEKH) jelölt ki gázszállítót a társaság részére. Mivel a szolgáltatás biztosításának folyamatosságáért az önkormányzatok felelnek, a MEKH ezt követően folyamatosan tájékoztatást kért a szekszárdi önkormányzattól. Arra voltak kíváncsiak, hogy milyen intézkedéseket tett a szolgáltatás zökkenőmentes szavatolásának érdekében.

Ezért az önkormányzat felhívta az Alfa-Nova figyelmét, csatolják be a 2015/2016-os évre vonatkozó érvényes gázszállítói szerződést. Valamint, hogy részletezzék a szerződés szerinti feltételeket. A társaság végül bemutatott egy szerződést, amit a Kárpát-Gáz Kft-vel kötött. Mivel korábban egyetlen cég sem kötött szerződést az Alfa-Novával, az önkormányzat tüzetesen megvizsgálta a két céget. Azt találták, hogy azok tulajdonosi körében több metszéspont is akad, vagyis részben fedik egymást.

Ekkor az önkormányzat további biztosítékot kért az Alfa-Novától. Ilyen biztosíték lehetett volna egy pénzintézet által adott „bankgarancia”. Ám ehelyett egy a – polgármester által inkább nem minősített hangvételű – válaszlevelet kaptak. Ebben az állt, hogy az Alfa-Nova és a város által kötött szerződés szerint ilyen jellegű kötelezettség nem terheli a korábbi távhőszolgáltatót.

Ekkor döntött úgy a város, nem kockáztatják meg azt, hogy az Alfa-Novára bízzák a több mint 5500 lakás távfűtését. Ráadásul a társaság felszámolást kezdeményezett a Szekszárdi Vízmű Kft. ellen, holott pénzzel tartoztak az önkormányzati cégnek. Nemcsak egy, hanem több pert is indítottak önkormányzati társaságok ellen, így az együttműködés ellehetetlenült.

A közgyűlés ezért – mint azt annak idején megírtuk – augusztus 18-án felmondta a társasággal kötött szerződést. Helyette pedig a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft-t bízta meg a szolgáltatás biztosításával. A szekszárdi önkormányzat ezt követően felhívta az érintettek figyelmét arra, hogy az Alfa-Nova Kft. augusztus 18. után nem jogosult számlát kibocsátani a szekszárdi távhőszolgáltatásban érintettek részére.

Ács Rezső sajtótájékoztatón jelentette be augusztus 18-án: felmondták a szerződést az Alfa-Nova Kft-vel. Fotó: Kiss Albert

A társaság viszont honlapján közzétett közleményében és az ügyfeleknek küldött levelében azt írta, csak az Alfa-Nova rendelkezik a szükséges távhőszolgáltatói működési engedéllyel, a szekszárdi önkormányzat pedig súlyosan túllépte hatáskörét. A csekkeket pedig ezután is küldték az ügyfeleknek. Nemcsak a végelszámolószámlát és az augusztusi, de a szeptemberi számlát is postázták.

Az ügyfelek az ellentmondásos információk miatt nem tudták, hogy kinek higgyenek, kinek fizessenek. Ezt egyébként a Kadarka.net több hozzászólója is jelezte.

Az azzal kapcsolatos kérdéseket, hogy kinek a hatáskörébe tartozik a szolgáltatás fenntartása, és ki jogosult a díj beszedésére egyértelműen eloszlatja a Magyar Energetikai és Közmű Hivatal, Magyar Távirati Iroda kérdésére adott nyilatkozata. A polgármester ezt fel is olvasta a fórumon megjelenteknek. Bár portálunk már korábban közölte, a lényegi részt ezúttal is bemásoljuk:

A MEKH kommunikációs osztálya az MTI érdeklődésére közölte: a vagyonkezelő kft. benyújtotta a távhőellátáshoz szükséges engedélykérelmet, az engedély kiadása folyamatban van. Hozzátették: “a távhőszolgáltatásra vonatkozó törvény alapján a szekszárdi önkormányzat feladata a távhőellátás biztosítása, illetve a távhőszolgáltató és a felhasználó közötti jogviszony részletes szabályainak meghatározása”. Ennek megfelelően a távhő felhasználóinak az önkormányzat által meghatározottak szerint kell fizetniük – írták.

A történtek miatt arra számít a városvezető, hogy 4-5 évi pereskedés várható az önkormányzat és az Alfa-Nova kft. között.

Ács Rezső azt is elmondta, már megkötötték a szükséges gázszállítói szerződést. Megjegyezte, érdekes módon az önkormányzati cégnek ez könnyen ment, noha a korábbi szolgáltatóval az említett Kárpát Gázon túl egyetlen társaság sem akart leszerződni. Arról is beszámolt, hogy a számlázóprogramok tesztelése is zajlik. Továbbá elmondta, a szekszárdi Vagyonkezelő Kft. benyújtotta a Szekszárd város távhőellátásához szükséges engedélyek iránti kérelmét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz. A hivatal pedig megkezdte az engedélyek kiadására vonatkozó eljárás lefolytatását.

A mintegy 5500 ügyfélből már több mint kétezren kapcsolatba léptek az ügyfélszolgálattal

Sok ügyfél panaszolta, hogy noha a mérők leolvasása hónapokkal ezelőtt megtörtént, csak a napokban, hetekben kaptak végelszámoló számlát. Ezzel kapcsolatban Ács Rezső elmondta, a vonatkozó rendelet szerint legkésőbb minden év júliusának utolsó napjáig ki kell küldeni a végelszámoló számlát. Ezt követően pedig legfeljebb nyolc napon belül vissza kell fizetni az ügyfelek részére a (ezer forint felett – a szerk.) túlfizetéseket. Így a cég által folytatott gyakorlat teljesen szabálysértő, törvényellenes. Az Alfa-Nova ugyanis az előírt határidő után küldte ki a végelszámoló számlákat. Nem csak ez, de az is jogszerűtlen, hogy a túlfizetéseket az augusztusi, szeptemberi számlán kompenzálta ahelyett, hogy visszautalta volna az ügyfelek bankszámlájára, vagy készpénzutalvány útján készpénzben kifizette volna.

kartya-billentyuzetMég mindig akad, aki a felhívások ellenére sem vonta vissza az Alfa-Novának adott csoportos beszedési megbízást

Augusztus 18. után mivel az Alfa-Nova szerződése megszűnt, a cég egyáltalán nem jogosult számlát kibocsátani a szekszárdi távhőszolgáltatás kapcsán. A társaság gyakorlatilag el nem végzett szolgáltatás után akar jogtalanul díjat beszedni. Az augusztus 18. utáni időszakra vonatkozó díjakat nem kell az Alfa-Novának befizetni – nyomatékosította Ács Rezső.

A törvénytelenül kiállított végelszámoló számlákat és szeptemberi számlákat a Vagyonkezelő összegyűjti. Azt kérik, hogy az ügyfelek vigyék be ezeket, vagy másolatukat a Sárvíz utca 4. szám alatt ügyfélszolgálatra. A polgármester elmondta, a jogtalanul beszedett díjak miatt kompenzálják az ügyfeleket. Keresik egyébként azt az ügyvédet, aki csoportosan képviselhetné a volt ügyfelek érdekeit.

Az Alfa-Nova által kiállított számlákon szerepel, hogy az összeget közvetlenül egy másik cég számlájára kérik befizetni – ez szintén törvénysértő gyakorlat

Azoknak, akiknek a végelszámoló számla szerint hátralékuk van, azt be kell fizetniük az Alfa-Novának. A végelszámoló számla ugyanis az előző fűtési szezonra vonatkozik, akkor pedig még a társaság volt a törvényes szolgáltató. Amennyiben vitatják a fizetendő összeget, akkor azt az Alfa Nova Kft. felé kell jelezniük.

Több jelzés érkezett, miszerint az Alfa-Nova Kft. a határozott reklamációk esetében hajlandóságot mutatott a fizetésre – ezt már Csukle Tibor, a Szekszárd Vagyonkezelő Kft.  távfűtési üzletágának igazgatója mondta. Ha az ügyfél a törvényi előírásra hivatkozva, fenyegető hangvételű levélben tesz jelzést a társaság felé, az segíthet az érdekei érvényesítésében. Az igazgató azt tanácsolja, a levélbe kerüljön bele a „vitatom a számla összegét” mondat.

Az új szolgáltató – ahogy a régi is tette – nem közvetlenül a lakások tulajdonosaival, hanem a társasházak közös képviselőivel köt szerződést. Erről Csukle Tibor elmondta, az összeset megkötötték. A karbantartási szerződés felmondási határideje 60 nap. Ez még nem telt le, így újat sem köthettek de az igazgató megerősítette: az önkormányzat addig is helyt áll, a fellépő hibákat elhárítják.

Csukle Tibor felhívta a figyelmet, hogy a Vagyonkezelő által kiállított első számlát csak csekken lehet befizetni. Ezt követően áll majd rendelkezésre az a bankszámlaszám, így a csoportos megbízásokat is ekkor lehet megkötni. Kiderült egyébként, hogy a fórumozók között is akadt olyan, aki még mindig nem vonta vissza az Alfa-Nova javára adott beszedési megbízást. Ezeket már régen vissza kellett volna vonni, aki nem tette, az cselekedjen mielőbb. Számítani lehet ugyanis arra, sőt már gyakorlati példa is akadt rá, hogy a társaság továbbra is leemeli a díjat a számláról. Ezeket pedig csak peres úton lehet majd visszakövetelni a korábbi távhőszolgáltatótól.

Csukle Tibor felhívta az ügyfelek figyelmét, nyissanak ki minden radiátorszelepet teljesen. Erre a rendszer légtelenítése miatt van szükség. A szelepeket tartsák addig nyitva, míg a fűtési szezon el nem kezdődik.

A szerdai volt a távhőszolgáltatással kapcsolatban szervezett sorozat második fóruma. Kedden a Baka István Általános iskolában már volt egy fórum, egy másikat pedig hétfőn tart az önkormányzat délután hat órai kezdettel a Babits Mihály Kulturális Központban.

A legfelső képen a szerdai fórum. Fotó: S. Viktor

Korábbi cikkeink a témában (időrendben)

Felmondta az Alfa-Novával kötött szerződést a város
Ne fizessen az Alfa-Novának augusztus 18. utáni időszakra!
Közlemény az Alfa-Nova volt ügyfelei részére
Szekszárdi távhőszolgáltatás: megváltozott az elérhetőség!
Így kerülhetik el a duplán fizetést az Alfa-Nova volt ügyfelei – közlemény
MEKH: az önkormányzat határozza meg a távhődíj fizetését
Read previous post:
Close