full screen background image
Keresés
2021 augusztus 1 - vasárnap
  • :
  • :

Anyagi és erkölcsi megbecsülést az ápolóknak!

Anyagi és erkölcsi megbecsülést az ápolóknak!

2015.05.15 A hivatásukat nehéz körülmények között is odaadással végző ápolók előtt tisztelegtek az ápolók nemzetközi napja alkalmából megtartott ünnepségen, a Vármegyeháza dísztermében.

Az egészségügyi szakma Florence Nightingale születésnapjának emlékére hosszú évek óta megtartja az ápolók napját, az idei alkalom azonban más – kezdte beszédét Gliedné Tillmann Erzsébet, a Tolna Megyei Balassa János Kórház ápolási igazgatója. Mint mondta, a közelmúlt eseményei azt hivatottak szolgálni, hogy ráirányítsák a figyelmet az egészségügyi szakdolgozók helyzetére. Hozzátette: sokan részesei voltak a Budapesten kedden megtartott országos demonstrációnak, a feketeruhás tüntetésnek.

Vészjeleket kell küldeni a társadalom felé, hiszen az egészségügy helyzetének javítása mindenki közös érdeke. Az ápolási igazgató a Magyar Kórházszövetség elnökét idézte, aki szerint a magyar társadalomnak meg kell értenie, hogy a prioritások között előrébb kell helyezni az egészségügyet. Szeretnének még többet tenni a betegekért, de ehhez jobb körülményekre van szükség – mondta.

A jelenben kell befektetni ahhoz, hogy a jövőben kevesebbet kelljen várni a rendelőkre, hamarabb legyen időpont a szakvizsgálatokra. Ma kell befektetni a jövőbe, hogy az egészségügy mentes legyen a protekciótól, korrupciótól és a paraszolvenciától – idézte az elnököt. Emlékeztetett, az ápolók minden nehézség ellenére szeretettel, odaadással és felelősségteljesen, esküjükhöz méltón végzik feladatukat.

Az egészségügyi dolgozók ismét közösen hallatják a hangjukat. El kell mondanunk, hogy a kórház is “ugyanolyan hivatal, mint a többi”. Bár a közelmúltban valamivel nőttek a fizetések és javultak a körülmények, az évtizedes méltatlan mellőzöttség okozta problémákat nem lehet hamar megoldani – mutatott rá dr. Németh Csaba főigazgató helyettes. Felhívta a figyelmet, hogy az anyagi elismerésen túl a szakdolgozók nagyobb erkölcsi megbecsülésére is szükség van.
– Saját szakmánkból jól tudjuk, hogy sokszor mindennél többet ér két jó szó a beteghez – mondta, majd a Szózatból idézett: “Még jőni kell, még jőni fog egy jobb kor”.

Nagy a csábítás az egészségügyben dolgozók számára, akik a magasabb fizetés reményében sokszor külföldön, vagy akár az ország más részén vállalnak munkát – kezdte Ács Rezső, Szekszárd polgármestere. A város polgárainak nevében köszönetét fejezte ki a szakdolgozóknak, hogy nehéz hivatásukat, küldetésüket Magyarországon, azon belül is Szekszárdon teljesítik.

Rámutatott, az egyre öregedő társadalom miatt az ápolói szakma felértékelődik. Ezzel együtt azonban biztos alapot, megfelelő egzisztenciát kell nyújtani az egészségügyben dolgozóknak. Jelezte, a tavaly átadott kórházi blokk és az új műszerek működtetéséhez elengedhetetlenek a szakemberek. Kifejezte bizalmát az iránt, hogy a jövőben több lesz az ápoló, mert az bizonyítja, hogy az évtizedes ígéretek valóra váltak. Remélem, hogy azt a szakdolgozók a jövőben is a városban folytatják a munkát – mondta a polgármester.

A körülmények ellenére mindig tudni kell megújulni, fejlődni, alkotni és újat teremteni, a jobbra törekedni – tudatta Révészi Andrea, a Magyar Ápolási Egyesület Tolna Megyei elnöke. Kiemelte, a legfontosabb a szeretet és a tisztelet. „Szeretet adni, és érte semmit sem kívánni.”

Elismerést kaptak kiváló munkájukért

Az ünnepségen nyolc kórházi dolgozót díjaztak. Átadták a magyar ápolási egyesület díját és az év szakdolgozója díjat, hatan főigazgatói dicséretben részesültek.

A Magyar Ápolás Egyesület díjával jutalmazták Markó Anita diplomás ápolót, az év szakdolgozója díjat Pék Györgyi szakápoló vehette át.
Kimagasló szakmai munkájáért főigazgatói dicséretet kapott Zádori Zoltánné ápoló, Söptei Beatrix szakasszisztens, Kissné Sinka Klára ápoló, Sárközi Istvánné gyermekápoló és Vass Melinda ápoló.

Az ünnepségen műsort adtak a Szent László iskola egészségügyi tagintézményének diákjai, majd Nagy Bandó András író, humorista és előadóművész lépett fel.

Fotó: Kiss Albert