full screen background image
Keresés
2020 április 4 - szombat
  • :
  • :

Díjazták az elhivatottságot: ápolókat ismertek el Szekszárdon – fotókkal

Díjazták az elhivatottságot: ápolókat ismertek el Szekszárdon – fotókkal

2018.05.12. Számos ismeretet, készséget és jártasságot kíván az ápoló szakma, mely szép, de egyben igen nehéz hivatás – hangzott el péntek délután a Vármegyeházán az ápolók nemzetközi napja alkalmából megtartott ünnepségen, melyen több elismerést – közülük kettőt első alkalommal – adtak át. 

Ápolókkal telt meg a Vármegyeháza Díszterme péntek délelőtt, az ápolók nemzetközi napja alkalmából a Tolna Megyei Balassa János Kórház által szervezett ünnepségen, melyen az ápolói hivatásban példaképekké vált Kossuth Zsuzsanna és Florence Nightingale emléke előtt, valamint az ápolóként dolgozók előtt tisztelegtek.

Gliedné Tillmann Erzsébet, kórház ápolási igazgatója beszédében arról szólt, hogy túl a megemlékezésen azt szeretnék, hogy nőjön az ápolói hivatás társadalmi és szakmán belüli presztízse, hogy kellő számú és végzettségű szakember dolgozzon az egészségügyi rendszerben. Emellett méltó ellenszolgáltatást szeretnének, az elvégzett munka mennyisége és minősége, társadalmi fontossága szerint – fűzte hozzá. Kiemelte: mindennek célja, hogy legyen idő a szakmával mélyre hatóan foglalkozni.

Az ápolási igazgató hangsúlyozta: az, hogy az egészségügyben dolgozók elégedettek legyenek, társadalmi szükségletnek kell, hogy legyen.

A képen Feiglné Koós Gabriella (b), Gliedné Tillmann Erzsébet, Dr. Vidáné Dr. Szűcs Mária és Ács Rezső. Fotó: Kadarka.net

Ez a szép hivatás és nemes feladat számos ismeretet, készséget, jártasságot kíván, amelyet több éves tanulással és gyakorlati ismeretek elsajátításával lehet megszerezni és a tapasztalat teszi teljessé – fogalmazott Gliedné Tillmann Erzsébet, aki arra is kitért, hogy nemcsak Magyarországon, de az egész világon kevés az ápoló.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere az ápolókat a szakmaszeretet, állhatatosság és kitartás terén példaképnek nevezte. A városvezető elmondta, bízik abban, hogy az a munka, melyet a kórházzal közösen elkezdtek, ki fog teljesedni. Kiemelte, a város szeretné, hogy a kórházban javuljanak a munkakörülmények. Arról is szólt, hogy az önkormányzat célja, hogy segítse a fiatalokat abban, hogy az ápolói szakmát tanulják és Szekszárdon alapítsanak családot. Mint mondta, a szakképzés keretében is szeretnék támogatni azokat akik az ápolói hivatást választják.

 Fotó: Kadarka.net

Hozzáfűzte, az idei Szakmák Éjszakáján sokan látogattak el az egészségügyi iskolába is. Valamint ugyancsak bizalomra ad okot, hogy a közelmúltban két háziorvosi praxist is sikerült fiatal orvosokkal betölteni.

Dr. Vidáné Dr. Szűcs Mária orvosigazgató azzal kezdte beszédét, hogy az ünnepségen jelenlévők az egészségügyet választották hivatásnak, de életpályája csak annak lesz, aki vállalja a folyamatos tanulást és nyitott az emberek problémáira. Kiemelte, bár a technika és a gyógyszerek is egyre fejlettebbek, jobbak, a betegek ugyanazt várják, hogy ápolják, segítsék őket. Zárásként azt mondta, az ünnepnap, az elismerések átadása egyfajta töltekezés az ápolóknak, akiket arra biztatott, örvendjenek az elért sikereknek.

Dr. Németh Csaba halaszthatatlan elfoglaltsága miatt videóüzenetben üdvözölte az ünneplő szakdolgozókat. A főigazgató úgy fogalmazott: ezt a munkát csak úgy lehet végezni, ha egy kicsit önmagából is ad az ember. Hangsúlyozta: ettől válik munkává a hivatás. Hozzáfűzte, a feladat elvégzéséhez olyan lelki többlet szükséges, ami az iskolában nem tanulható és tanítható. Kiemelte, mindezekért a tulajdonságokért, és a sok tanulással megszerzett tudásért, valamint a kitartó munkával összegyűjtött értékes tapasztalatért nagyra értékelendő az, aki ezt a hivatást választja.

 Mint mondta, különösen elismerendő, ha valaki olyan kiválóan végzi mindezt, mint az ünnepségen díjazásra kerülők.

Fotó: Kadarka.net

Az ápoló szakma növekvő megbecsültségével és javuló presztízsével kapcsolatosan arra hívta fel a figyelmet, hogy már egyetemi mester szakon is folyik az oktatás, illetve emlékeztetett, több lépcsőben is béremelések történtek a közelmúltban. Kiemelte, a kórház is igyekszik kifejezni megbecsülését az ápolók felé, ezért adnak át többek között elismeréseket minden évben a munkájukat kiemelkedően végzők részére.

A köszöntők után Dr. Vidáné Dr. Szűcs Mária orvosigazgató és Gliedné Tillmann Erzsébet ápolási igazgató, valamint Asztalos Györgyné, a kórház ápolási alapítványának elnöke átadta az elismeréseket.

Az év szakdolgozója kitüntetést vehette át Simon Katalin (minőségbiztosítási osztály).

Főigazgatói dicséretben részesült Bekéné Veszprémi Nóra (szülészeti osztály), a nyugdíjba vonuló Csiki Jánosné (pathologiai osztály), Csiszár-Szabó Ilona (urológia – gégészeti osztály), Erős Enikő (neurológiai osztály), György Józsefné (gazdasági nővér), Hegedűsné Erb Marianna (laboratóriumi diagnosztikai osztály), Janó Ferenc (II. belgyógyászati osztály, endoszkópos részleg), Lennerné Őszi Mária Tamara (fertőző osztály), illetve Orsós Zoltán (belgyógyászati utókezelő osztály), valamint Samuné Vajda Edit (I.sz. belgyógyászati osztály) és Takács Zsolt (pszichiátriai osztály).

Az idén első alkalommal került sor csoportos elismerés átadására, melyet azon osztályok vívtak ki, melyek a dekubitusz (más néven nyomási fekély, vagy felfekvés – a szerk.) megelőzés és terápia terén értek el példaértékű eredményeket. Csoportos elismerést kapott a gasztroenterológiai osztály és a krónikus belgyógyászati osztály szakdolgozói közössége.

Fotó: Kadarka.net

Ugyancsak Első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal adták át a Magyar Ápolási Egyesület Tolna Megyei Szervezetének elismerését, melyet olyan valaki kaphat, aki sokat tett egy adott közösség ápolóiért. A 2018-as év tiszteletbeli ápolója kitüntetés idei díjazottja Janicska Zsoltné titkársági menedzser asszisztens lett.

Az ünnepségen közreműködtek a Szekszárdi Garay János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Liszt Ferenc Zeneiskolájának növendékei, illetve Jani Petra. A műsorközlő Kovács Gergő volt. A rendezvényen előadást tartott  többek között Monspart Sarolta tájfutó is..

Mint azt korábban megírtuk, koszorúzással és gyertyagyújtással egybekötött megemlékezést tartott a Tolna Megyei Balassa János Kórház az Ápolók Nemzetközi Napjához kötődően csütörtök délután az irgalmas rendi nővérek, vagy ahogy ruhájuk miatt nevezték őket, a „Szürke nénék” alsóvárosi síremlékénél. Erről itt olvashat bővebben – kattintson!

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close