full screen background image
Keresés
2021 május 5 - szerda
  • :
  • :

Aranyérmet nyert a Prantner Pince Franciaországban

Aranyérmet nyert a Prantner Pince Franciaországban

2018.06.01. Két szekszárdi borászat egy arany és egy ezüstérmet nyert a 18. Les Citadelles du Vin nemzetközi borversenyen Franciaországban.

A május 19. és 21. között a Bordeux-hoz közeliBourg-sur-Gironde-ban megtartott rendkívül rangos bormustrán aranyérmet szerzett a Prantner Pince 2015-ös Sauli Cüvée-je. A versenyen ezüstéremmel ismerték el a Takler Pince Grand Cüvée 2012 vörösborát.

Prantner Gergely, aki az idei Szekszárdi Borvidéki Borversenyen elnyerte a Legeredményesebb fiatal borász címet, portálunknak az aranyérmes Sauli Cüvée-ről elmondta, a házasítás 50% merlot-ot, 30% cabernet franc-ot és 20% cabernet sauvignon-t tartalmaz. A cüvée-ben megtalálható merlot a családi pincészet legjobb termőterületéről, a délnyugati fekvésű Sauli-dűlő meredek lejtőjén található területről származik, ahol a nap beesési szögének hála szépen be tud érni a fajta. A házasításban található cabernet sauvignon és franc borok alapanyaga pedig Leányvárban, Előhegyen termett.

A borász azt is megosztotta, hogy a cüvée alapanyagául szolgáló szőlőt terméskorlátozással szüretelik, általában egy hajtáson csak egy fürtöt hagynak meg. A borokat fajtánként érlelik 225 és 500 literes magyar, illetve francia tölgyfahordókban, majd ezt követően házasítják.

A Sauli Cüvée ízében elsőként bársonyos krémesség, majd a sauvignon markáns íze, szép kerek savai  jelennek meg. Ízében enyhe fahordós jegyek, vanília, dohány és csokoládé érezhető. A borból valamivel több mint ezer palack készült, fogyasztását 18 fokra hűtve ajánlják.

A magyar borászatok egyébként összes három aranyérmet és két ezüstérmet nyertek a versenyen. Szintén aranyérmet nyert a tokaji Zombory Pincészet 2014-es 6 puttonyos aszúja, valamint a Kunsági borvidéken termelő Font Pincészet 2017-es kövidinkája. Utóbbi pincészet egy ezüstérmet is nyert 2017-es kékfrankosával.

A franciaországi Bourg-sur-Gironde-ban megtartott versenyre általában közel 1200 mintát küldenek be a világ harminc országából. A beküldött minták mintegy 75 százaléka külföldről érkezik a versenyre, a borokat pedig három napon át kóstolják vakon sommelierek, borászok, kritikusok és vásárlók. Csak a benevezett borok 30 százaléka kaphat érmet, így a versenyen, melyre a világ legjobb borait nevezik be, az ezüstérem is igen szép elismerésnek számít.

Forrás: citadellesduvin.com
Read previous post:
Close