full screen background image
Keresés
2021 január 23 - szombat
  • :
  • :

Aranyérmet nyert Dúzsi Tamás és a Vesztergombi Pincészet Németországban

Aranyérmet nyert Dúzsi Tamás és a Vesztergombi Pincészet Németországban

2017.09.11. Aranyérmet nyert Dúzsi Tamás és Családja Pincészete, illetve a Vesztergombi Pincészet Németországban, a 21. Mundus Vini nemzetközi borversenyen.

A Meininger lapkiadó által szervezett rangos nemzetközi borversenyen aranyéremmel ismerték el Dúzsi Tamás és Családja Pincészete Grábóc cuvée 2011 borát, illetve a Vesztergombi Pincészet 2014-es Turul cuvée borát – tudtuk meg a meininger.de oldalról.

Mint az Dúzsi Tamás pincészetének honlapján olvasható, „a Grabóc, egy tipikus bordeaux-i házasítás Cabernet franc, Cabernet sauvignon és Merlot fajtákból. Színe mély rubin, illatának középpontjában a fűszeresség áll – a pohárba szagolva bors, babér és keleti fűszerek jutnak az eszünkbe. A kortyban is folytatódik ez a vonal, de mellette nagyobb teret nyer a gyümölcsösség, főként meggy és fekete ribiszke. A nagy test és alkohol tartalom, élénk savak és a tannin szerkezet jellemzi. Hosszú lecsengéssel búcsúzik a bor. Fahordóban érlelt, majd 2012 februárjában lett palackozva.

Forrás: duzsitamas.hu

A Vesztergombi Pincészet honlapján található információ szerint a klasszikus házasításnak tekinthető Turul cuvée 2014 60 százalékban cabernet franc, 40 százalékban merlot fajták felhasználásával készül. A barrique érlelésű házasítás elkészítésénél a borászat kiváltképp fontosnak tartja, hogy a fa és a pörkölt jegyek ne uralják el a bor természetes jellegét. Mint azt írják, a cabernet franc nehéz, sokszor kissé érdes stílusát remekül egészíti ki és simítja el a Merlot lágysága, kedvessége.

Forrás: vesztergombi.hu

A hazai borászatok összesen öt aranyérmet és egy ezüstérmet szereztek a versenyen. A két elnyert aranyéremmel a magyar pincészetek közül a szekszárdi borászok szerezték meg a legtöbb aranyat. A két szekszárdi borászat egy-egy borán kívül aranyéremmel díjazták még a villányi Wunderlich Pincészet 2011 Villányi KOH-I-NOOR Cabernet Franc premium borát, az Egri Borvár Kft. 2014-es Egri Leányka Superior borát, valamint a balatonfőkajári Feind Lajos 2015-ös Shiraz-át.

A 21. Mundus Vini borversenyen összesen mintegy 4200 mintát kóstolt a világ 41 országából érkezett 164 borbíra. A szaktekintélyekből álló zsűri összesen 16 nagyaranyat és 703 aranyérmet, valamint 1001 ezüstérmet osztott ki.

A legjobb eredményt, ahogy tavaly, úgy az idén is az olasz borászatok érték el. Az olasz pincészetek két nagyaranyat, 139 aranyat és 270 ezüstérmet szeretek. A második helyen Németország végzett 341 éremmel, míg a harmadik Spanyolország lett, mindössze egyetlen éremmel lemaradva. A portugál borászatok 151, a francia pincészetek 106 érmet gyűjtöttek be.

A szervezők közlése szerint a versenyen az újvilági borok bizonyságot tettek figyelemreméltó minőségükről. Az ausztrál borászatok összesen 60, a chilei pincészetek 38, a Dél-afrikai borászatok 25, az Új-zélandi pincészetek 20, az Egyesült Államokban található borászatok 10 érmet nyertek.

Magyarországot az érmek tekintetében Ausztria, de még Csehország, sőt Bulgária is jócskán leelőzte. Az osztrák borászatok 46, a cseh pincészetek 23, míg a bolgár borászatok 14 érmet szereztek. Románia pedig mindössze egyetlen éremmel maradt le hazánk mögött.

Forrás/fotó: meininger.de
Read previous post:
Close