full screen background image
Keresés
2021 június 14 - hétfő
  • :
  • :

Békés megyei pálinka lett az ország legjobbja

Békés megyei pálinka lett az ország legjobbja

2016.06.21. A békéscsabai Árpád pálinka terméke nyerte el a Magyarország idei legjobb pálinkája címet a 2016-os pálinka országkóstolón.

A zsűri Magyarország idei legjobb pálinkájának címét a békéscsabai Árpád és Vadász Pálinkák – Kisrét Manufaktúra Kft. prémium piros vilmoskörte pálinkájának ítélte. A békéscsabai pálinkafőzde nemcsak ezt a címet nyerte el, de a legeredményesebb pálinkafőzdének járó elismerést is megkapta. Emellett több arany, ezüst és bronz minősítést, valamint 24 champion díjat is odaítélt a zsűri.

Magyarországon 8 pálinka áll európai uniós oltalom alatt, a Földművelésügyi Minisztérium arra törekszik, hogy számukat folyamatosan bővítse, hogy minél teljesebb legyen az ország pálinkatérképe – mondta a földművelésügyi miniszter kedden Budapesten az Országházban, az idei pálinka országkóstoló eredményhirdetésén.

Fazekas Sándor emlékeztetett, hogy a pálinka és törkölypálinka szó használata az Európai Unióban védelmet élvez. Hozzátette, a pálinka – mint hungarikum – érdekében végzett munka egyik formája a Nemzeti Pálinkakiválóság Program meghirdetése, koordinálása, szakmai és fogyasztói körökben hírnevének megalapozása. Ez a miniszter szerint jó kezdeményezés, amelyet az is jelez, hogy a kiválóság választásával együtt tartják az országos pálinka- és törkölypálinka versenyt. Az országkóstolóra minden eddiginél több termelő, 51 kereskedelmi főzde 327 tétellel nevezett – mondta.

Fazekas Sándor kiemelte: azt már tavaly is lehetett tapasztalni, hogy az alapanyagok jellemzően gazdag ízvilágú, magas élvezeti értékű magyar gyümölcsök, és ez az idén is így volt.

A miniszter elmondta: hosszú és alapos szakmai előkészítés eredményeképpen született meg a pálinkatörvény tavalyi módosítása, amelynek révén a Pálinka Nemzeti Tanács ez év március 30-án köztestületté alakult. A köztestület származás-, minőség és eredetvédelemmel, a pálinka piacra jutásának elősegítésével, illetve a pálinkának mint nemzeti kincsnek a megóvásával foglalkozik.

Gál Péter, az FM eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a tanács az idén először szervezte meg köztestületként az országos pálinkaversenyt és ezzel párhuzamosan a pálinkakiválóságok kiválasztását. A múlt évi tapasztalatokat hasznosítva, a mostani megmérettetés magas színvonalat képviselt – húzta alá. Hozzátette: az idén a múlt évi 107-tel szemben 172 tételt minősítettek pálinkakiválóságnak.

Kadarka.net/MTI