full screen background image
Keresés
2019 december 27 - péntek
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Átadták a 130 millió forintból létesített Sötétvölgy Szabadidőközpontot

Átadták a 130 millió forintból létesített Sötétvölgy Szabadidőközpontot

2019.05.03. Átadták a Sötétvölgy Szabadidőközpontot a festői szépségű, Szekszárd melletti parkerdőben. A Gemenc Zrt. új fejlesztése a kedvelt bakancsos, kerékpáros és horgászturisztikai célpontban, a Sötétvölgyben valósult meg. Az erdőgazdaság beruházásának köszönhetően a régi faépület helyén egy többfunkciós fogadóépület, a tóparton családi piknikrét és játszótér épült.

A leglátogatottabb belföldi turisztikai célpontok közé tartoznak a magyar erdők, melyek a helyi közösségek számára nyújtott piknikezési, kikapcsolódási lehetőséget jelentik. Szinte nincs olyan település Magyarországon, ahol ne lenne egy közeli erdő, park, ahova ne járnának el a környékbeliek sétálni, sportolni, vagy kirándulni – kezdte avatóbeszédét Zambó Péter, az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára. Hozzáfűzte, az erdők fontos szerepet töltenek be a társadalom egészségi állapotának megőrzésében, a rekreációs igények kielégítésében és az élhető környezet biztosításában.

Mint azt az államtitkár elmondta, az agrárminisztérium 2010 óta jelentős forrásokkal támogatja, ösztönzi az erdei turizmus fejlesztését. Az állami erdőgazdaságok az elmúlt nyolc évben 44 új kilátót, 30 erdei szálláshelyet, 14 látogatóközpontot és 13 erdei iskolát létesítettek, valamint közel 150 létesítményt újítottak fel. Ezek a fejlesztések jelentős mértékben hozzájárulnak az erdei turizmus utóbbi időben tapasztalt reneszánszához. Ugyancsak fejlődik a horgászturizmus, mely ezen a helyen összeér az erdei környezettel – fogalmazott Zambó Péter. Hozzátette, a horgászok száma mára eléri az ötszázezret hazánkban.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára. Fotó: Kadarka.net

A Gemenc Zrt. az erdei és a horgászturizmus igényeit is figyelembe vette, amikor a helyi lakosság és a távolabbról érkező látogatók számára megkezdte a sötétvölgyi szabadidőközpont fejlesztését. Az elmúlt években lépésről lépésre bővült a terület turisztikai kínálata, ennek legnagyobb eredménye a szabadidőközpont fogadóépületének átadása – emelte ki az államtitkár. Közölte, a tulajdonosi jogokat gyakorló agrárminisztérium 100 millió forinttal támogatta a fejlesztést, melyet a Gemenc Zrt. 30 millió forint forrással egészített ki.

A többfunkciós fogadóépület mellett tűzrakóhelyeket, játszóteret és parkolót is kialakítottak, de a horgásztavon található szigetekre vezető hidak is megújultak.

Zambó Péter arról is szólt, hogy Magyarországon az erdőterületek megőrzése és növelése stratégiai fontosságú. Hazánkban növekszik az erdőterületek száma, de újabb fásítási programra van szükség, hiszen ez az egyik legjobb megoldás a klímaváltozás káros hatásainak csökkentésére. Mint mondta, a Gemenc Zrt. 2009 óta koordinálja a „Minden születendő gyermeknek ültessünk egy fát!” programot, mely során 117 településen ültetnek a születendő gyermekek számára fát.

A szabadidőközpont épülete. Fotó: Csontos Péter – Gemenc Zrt.

Az államtitkár azt kívánta, hogy látogassanak el minél többen Sötétvölgybe a következő években, hogy pihenés közben testközelből találkozhassanak azzal a fenntartható szemlélettel, ami a magyar erdő- és halgazdálkodás alapjait jelenti.

Dr. Horváth Kálmán Tolna megyei kormánymegbízott példaértékűnek nevezte a beruházást, mely lehetőséget teremt a kulturált szabadidőeltöltéshez. A kormánymegbízott szerint az embereket ki kell csalni a természetbe, lehetőleg minél fiatalabb korban meg kell őket ismertetni az élővilággal a természeti értékekkel, azért, hogy annak tiszteletét megtanulják.

Mászóka a „Süllőfészek játszótéren”. Fotó: Kadarka.net

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere megköszönte a Gemenc Zrt.-nek azt az áldozatos munkát, amit az elmúlt években a várossal közösen folytatott annak érdekében, hogy a megyeszékhelyt körülvevő természeti értékeket megszerettesse. Mint azt – a Bati-kereszt kilátó 2015-ben történt átadására utalva – mondta, ez nem az első alkalom, amikor a Gemenc Zrt. által olyan projekt valósult meg, ami a városnak is fontos. A városvezető méltatta az erdőgazdaság társadalmi szerepvállalását. Mint fogalmazott, a Gemenc Zrt. észreveszi azokat a lehetőségeket, melyeket meg kell ragadni annak érdekében, hogy megmutassuk a Szekszárdot körülvevő természeti értékeket.

A polgármester hangsúlyozta, Szekszárd a természet ölén fekszik és ez a jövő szempontjából fontos, hiszen a város egyik stratégiai célja, hogy a természeti értékeit megőrizve olyan turisztikai fejlesztések valósuljanak meg, melyek idevonzzák a turistákat. Ugyancsak kiemelte, legalább ilyen fontos, hogy a szekszárdiak megismerjék, megszeressék és használják ezeket az értékeket.

Fotó: Kadarka.net

Ács Rezső elmondta, a szekszárdiak szívesen járnak ki a csodás természeti közegben fekvő Sötétvölgybe. Hozzátette, a Gemenc Zrt. és a város folyamatosan fejlesztette a lehetőségeket, melyek idevonzzák a látogatókat. Nyomatékosította, Sötétvölgy, ahogy a gemenci ártéri erdő is egyre inkább kiemelt szerepet kap a fejlesztések során.

Csonka Tibor, a Gemenc Zrt. vezérigazgatója arról szólt, hogy a Bati-kereszt kilátó megépítése és a keselyűsi fogadóállomás fejlesztése után a sötétvölgyi látogatóközpont létrehozása volt az erdőgazdaság harmadik komolyabb beruházása Szekszárdon. Mint zárásként fogalmazott, bízik benne, hogy a térség lakossága a szívébe zárja majd a látogatóközpontot is, ahogy tette azt a kilátó esetében is.

A képgalériát lejjebb találja!

A fogadóépület
A fejlesztés részeként készült el az a többfunkciós tóparti fogadóépület, amelyben büfé, nyilvános vizesblokk, rendezvényterem várja a látogatókat, de helyet kap a halőr és az erdészet irodája is. Az épület kialakítása lehetővé teszi, hogy a későbbiekben további szolgáltatásokkal is bővülhessen a kínálat.

Süllőfészek játszótér
A Gemenc Zrt. egy különleges játszóteret is megépített, amelynek a tematikáját a tóban mesterségesen elhelyezett halbölcsők sugallták. A családosok körében már most is nagyon népszerű játszótér gyönyörű erdős tóparti környezetben található. Fő eleme egy látszólag rendezetlenül, valójában azonban gondosan megtervezett, egymásba gabalyodó fatörzsekből, rudakból álló mászóka, amely az igazi famászáshoz hasonló élményt kínál.

Családi piknikrét
A horgásztó délkeleti sarkánál található ligetben kisebb-nagyobb családi összejövetelekre, közös piknikezésre, beszélgetésre alkalmas parkot alakított ki az erdőgazdaság szabadtéri tűzrakó helyekkel, padokkal, asztalokkal.

Fahidak
A tavon található romantikus szigetre két megújult fahídon sétálhatnak be a látogatók.

A vezetőképen (balról): Csonki Tibor, a Gemenc Zrt. vezérigazgatója, dr. Horváth Kálmán, Tolna megyei kormánymegbízott, Zambó Péter, az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára és Ács Rezső, Szekszárd polgármestere. Fotó: Kadarka.net


Csonki Tibor dr. Horváth Kálmán erdészet erdő kirándulás kirándulóhelyek Zambó Péter
ElőzőFelavatták a sötétvölgyi szabadidőközpontot KövetkezőNAV: rendkívüli ügyfélfogadás a szekszárdi központi ügyfélszolgálaton