full screen background image
Keresés
2022 január 17 - hétfő
  • :
  • :

Átadták a MÁV-Start új járműfényező kabinját Dombóváron

Átadták a MÁV-Start új járműfényező kabinját Dombóváron

2016.10.14. Átadták a MÁV-START – a szolnoki után – második legnagyobb járműfényező kabinját Dombóváron. Az új fényezőkabin felépítésének köszönhetően Dombóváron is lehetővé vált a vasúttársaság járműveinek korszerű munkakörülmények közötti karbantartása, felújítása – közölte honlapján a MÁV-Start.

A vasúttársaság járműállományának korszerűsítése a csaknem 185 millió forint értékű, saját forrásból, hét hónap alatt megvalósított beruházásnak köszönhetően újabb lendületet kapott. Az új dombóvári fényezőkabinnak köszönhetően jelentősen lerövidül a járműfelújítások és -karbantartások időtartama.

A kabin több mint 180 négyzetméteres alapterülete, hatméteres belmagassága és két részre oszthatósága lehetővé teszi a mozdonyok, vasúti személy- és teherkocsik, valamint alkatrészek, például forgóvázak fényezését is.

A fényezőkabin öntartó modulszerkezetéhez alkalmazott panelek tűzállóak, az üzemi hőmérséklet ugyanis akár a 125 Celsius-fokot is elérheti. A tervezésnél a környezetvédelmi szempontokat is elsődlegesnek tartották: a környezet megóvását impregnált plafonszűrő, illetve aktívszenes szűrő biztosítja. A kabinból távozó levegő többszörös szűrésen esik át, így a károsanyag-kibocsátás gyakorlatilag nulla.

A kabin belső falát, az elszívó berendezés légcsatornáit, valamint a világítótesteket speciális fólia védi a festék ellen. A fülke padlóját szikra- és csúszásmentes, elektrosztatikusan nem feltöltődő műgyantapadozat borítja. A festőkabin alkalmas a festés-szikkasztás, szárítás-hűtés munkafolyamatok elvégzésére.

A technológiához szükséges forró levegőt földgáz felhasználásával állítják elő.

Az átadáson az érdeklődők a dombóvári területi műhely több referenciamunkáját is megtekinthették, így például a ma már muzeális értéket is képviselő, felújított M62 001-es, Szergej nevű mozdonyt.

A képen: Csépke András, a MÁV-START vezérigazgatója és Gáspár István Béla, a MÁV-START pécsi járműbiztosítási igazgatója (balról) vágta át a szalagot.

Forrás/fotó: mavcsoport.hu
Read previous post:
Close