full screen background image
Keresés
2022 január 17 - hétfő
  • :
  • :

Átadták az Év Bortermelője díjat Mészáros Pálnak

Átadták az Év Bortermelője díjat Mészáros Pálnak

2017.02.05. Mészáros Pál borász átvette a 2016-os Év Bortermelője Magyarországon címet vasárnap Budapesten.

A Magyar Bor Akadémia által a Corinthia Hotelben rendezett ünnepi gálaebéden és díjkiosztón díszvendégként részt vett Áder János köztársaság elnök is. Az oklevéllel járó elismerést Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia (MBA) elnöke nyújtotta át a díjazottnak.

“Az immár 25 éve február elején megszervezett ceremónia minden évben egy igazi szakmai ünnep is” – hangsúlyozta a borakadémia elnöke. Hozzátette, hogy tavaly a sok eső ellenére is 2,7 millió hektoliter jó minőségű bort szüreteltek le. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt év tapasztalatai alapján a rozé, valamint az ökológiai szőlőkből készített borok iránti kereslet növekedőben van. “A klasszikus pezsgő borok készítése új terület sok már befutott borász számára is, de egyre többen vállalják a tanulás, kísérletezés áldozatát” – mondta Zilai Zoltán.

meszaros-pal-mti-2Mészáros Pál szekszárdi borász, az év bortermelője (j2), fia, Mészáros, Péter (j), valamint Áder János köztársasági elnök (b2) és az államfő felesége, Herczegh Anita társaságában a díj átadása alkalmából rendezett gálán. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt.

Koncz Ildikó, az MBA főtitkára a díjazott szakmai életútját felidézve elmondta, hogy Mészáros Pál borászcsaládban született, felmenői közül mindenki szőlővel, borral foglalkozott, dédapja hegybíró volt Szekszárdon. Ő 1970-ben végzett agrármérnökként, első szőlőjét 1974-ben telepítette Kisbödőben, ez a terület azóta is a család birtokában van.

Első munkahelyén növénytermesztőként kivette a részét a szőlőrekonstrukciós munkákból. Majd újabb földterületeket vásárolt, és átállt a fehér szőlő termesztésére, mert akkoriban azt jobban megfizették, mint a vöröset. Később jó minőségű kékszőlőt kezdett el telepíteni, a rendszerváltás után pedig újabb 10 hektárt vásárolt. 2002-ben már 40 hektáron gazdálkodott a család, 2008-ban árverés keretében újabb 40 hektár föld került a tulajdonába, a birtokméret hamar elérte az 500 hektárt. 2010-ben palackozót, készáruraktárt építettek és különleges szőlőfajták is megjelentek a birtokon. Mészáros Pál ma már több mint 120 hektáron gazdálkodik családjával, és főként kék szőlőt termesztenek.

meszaros-pal-mti-3Mészáros Pál szekszárdi borász (k), tőle balra Mészáros Pálné, jobbra pedig Mészáros Zsanett a díj átadása alkalmából rendezett gálán. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Koncz Ildikó hangsúlyozta, hogy a Mészáros Borház és Pince eredményei nemzetközi szinten is figyelemre méltóak. 2008-ban aranyérmet nyertek a világ egyik legrangosabb borversenyén Bordeaux-ban, 2007-ben ugyancsak aranyérmet vihettek haza a Monde Selection versenyről, Brüsszelből, 2015-ben a VinAgora Nemzetközi Borversenyen négy aranyérmet szereztek, míg fia, Mészáros Péter a legeredményesebb fiatal borásznak járó különdíjban részesült. A 36. Magyar Bormustráról három arany és három ezüstéremmel térhettek haza. 2016-ban egy ezüst mellett két aranyérmet nyertek Bordeauxban. 2012-ben Az Év Pincészete, 2016-ban Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka címét nyerték el. „Ma a pincészet profi minőségéről, művészi arculatáról, innovatív karakteréről ismert” – mondta a borakadémia főtitkára.

Kapcsolódó anyagok:
Mészáros Pált, Szekszárd leendő díszpolgárát köszöntötte Ács Rezső
Mészáros Pál nyerte el a 2016-os Év Bortermelője Magyarországon díjat

A vezető képen: Mészáros Pál szekszárdi borász, az év bortermelője (k) a díj átadása alkalmából rendezett gálán, a Magyar Bor Akadémia rendezvényén a Corinthia Hotel Budapest szállodában 2017. február 5-én. Mellette a díjra jelöltek: Szőke Mátyás mátrai, Jásdi István balatoni, Borbély Tamás badascsonyi és Koch Csaba hajósi borász (b-j). MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Kadarka.net/MTI
Read previous post:
Close