full screen background image
Keresés
2021 augusztus 2 - hétfő
  • :
  • :

Átérezték a helyzet súlyát

Átérezték a helyzet súlyát

2015.05.04  A városi közlekedés igen nagy problémát jelent a mozgássérültek számára a mindennapokban. Erre kívánták KRESZ-vetélkedővel felhívni az emberek figyelmét Szekszárdon.

A vetélkedőt az esélyegyenlőség napjához (május 5.) kapcsolódva rendezték meg hétfő délután a Garay téren. A Szent József Iskolaközpont diákjai bójákból kirakott ügyességi pályán próbálhatták ki, hogy milyen mozgáskorlátozottként közlekedni mankóval, járókerettel és kerekesszékkel. Kisebb KRESZ-kvíz is várta a tanulókat. A helyes válaszokat adó diákok apró édességet kaptak a kérdéseket feltevő szekszárdi rendőröktől.

Az elektromos kerekesszékek növekvő száma miatt is egyre fontosabb, hogy a közlekedők és a mozgáskorlátozottak tisztában legyenek a közlekedési szabályokkal – mondta el a Kadarka.net-nek Stölkler-Szabó Edit, a Tolna Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház irodavezetője. A diákok pedig megtapasztalhatták, hogy milyen nehéz a közlekedés a mozgáskorlátozottak számára.

– A gyerekek amellett, hogy KRESZ ismereteiket bővíthetik, érzékenyebbé válnak a mozgáskorlátozottak problémáira – mondta az irodavezető.

– Országos probléma, hogy a járdák sok helyen alkalmatlanok a kerekesszékkel való haladásra, így a mozgáskorlátozottak gyakran kénytelenek az úton közlekedni – hívta fel a figyelmet Szabó Sándor, a Mozgáskorlátozottak Tolna Megyei Egyesületének elnöke.
Törvény írja elő, hogy minden új középületet akadálymentesre kell tervezni és építeni. Mégis, néha még az új épületeknél sem valósul meg az előírás – mondta. Hozzátette: ezen segíthetne, ha mozgáskorlátozottakat is bevonnák a tervezési munkába, úgy mint a megyei bíróság és az állami kincstár épületének felújítása esetében.

Az egyesület minél szélesebb körű tájékoztatással igyekszik felkelteni az emberek figyelmét a mozgáskorlátozottak nehéz helyzetére. Ezért több iskolában tartanak felvilágosító jelleggel kisebb bemutatókat, de a hétfői vetélkedő célja is a figyelemfelkeltés volt.

Szintén az esélyegyenlőség napjához kapcsolódva nyílt kiállítás hétfőn mozgássérült emberek alkotásaiból a Tolna Megyei Civil Információs Centrumban, a Béla király 6. szám alatt.