full screen background image
Keresés
2021 július 24 - szombat
  • :
  • :

Augusztus 29. – Szekszárd Város Napja

Augusztus 29. – Szekszárd Város Napja

2016.01.31. Elfogadta a közgyűlés azt az előterjesztést, melynek alapján rendeletet alkotnak arról, hogy Augusztus 29. lesz Szekszárd Város Napja.

Az augusztus 29-ét a város napjának nyilvánító rendeletet a következő közgyűlésen fogadhatják el. Szintén döntöttek arról, hogy Szekszárd Büszkesége elnevezéssel új elismerő címet alapítanak. Az előterjesztés szerint a címet azon személyeknek, vagy csoportoknak adnák, akik, vagy amelyek az adott évben sport, kulturális vagy tudományos területen elért, főként versenyeredményeikkel a város országos és nemzetközi hírének növeléséhez hozzájárultak – áll az előterjesztésben. A részleteket ezt követően dolgozzák ki, a megalkotásra kerülő rendeletet pedig szintén a következő közgyűlésen fogadhatják el.

1905 augusztus 29-én alakult meg az első városi képviselő-testület Szekszárdon

A magyarországi települések mezővárosi besorolása az 1870-es évek közigazgatási reformja következtében megszűnt. Szekszárd, melyet 1779-ben választottak meg Tolna Vármegye székhelyének, ekkor nagyközség lett. A polgári fejlődés miatt valamivel később napirendre kerültek a városi rang megszerzésére irányuló törekvések. 1905. július 4-én tartották az utolsó nagyközségi gyűlést, melyen kimondták a városi képviselő-testület megalakulásáról szóló döntést. A testület végül augusztus 29-én alakult meg. Az első polgármester Hirling Ádám lett – áll az előterjesztés indoklásában.

A képen: képviselők a közgyűlésen Fotó: Steiner V.

 
Read previous post:
Close