full screen background image
Keresés
2020 november 26 - csütörtök
  • :
  • :

Az egyik ízletes, a másik végzetes

Az egyik ízletes, a másik végzetes

A március és május között virágzó medvehagyma ízletes, ám gyűjtése súlyos kockázattal jár. A medvehagyma ugyanis nagyon hasonló a gyöngyvirághoz, melynek fogyasztása halálos lehet.

A veszély miatt csak annak ajánlott medvehagymát étkezési céllal gyűjteni, aki biztosan felismeri.
A növény hagymája buzogány alakú, megnyúlt, fehér színű és két hosszú – fokhagyma illatú – levél bújik ki belőle, virága hófehér színű – hívta fel figyelmünket közleményében a szekszárdi önkormányzat. A gyöngyvirág levelei ezzel szemben szinte szagtalanok.

A medvehagyma levele hosszúkás és kihegyesedő, valamint hosszú nyelű, 3-4 cm széles. A gyöngyvirág levele viszont 6-8 centiméter széles és fényes fonákja van. A medvehagymának hagymája, a gyöngyvirágnak pedig tarackjai (más néven rizómái) vannak.

A két növény a virágzata alapján is megkülönböztethető, hiszen a medvehagyma virágzata a szár csúcsán fejlődik és kicsi, fehér, csillag alakú virágokból áll. A gyöngyvirág virágai viszont a virágszár mentén egymás felett nyílnak, harang alakúak és bódító mézédes illatúak.

A medvehagyma gyűjtésére más előírások vonatkoznak a védett, illetve a nem védett területeken.
Védett területen történő gyűjtéshez a természetvédelmi hatóság, illetve a terület erdőgazdálkodójának engedélye szükséges. Az előbbit Szekszárd önkormányzatának jegyzőjétől lehet kérni, míg utóbbit a Gemenci Erdő- és Vadgazdaságtól (6500 Baja, Szent Imre tér 2.). A két engedély csak együtt érvényes. A fenti szabályzás vonatkozik a nem védett, de állami tulajdonú területekre is. A gyűjthető mennyiség fejenként és naponta két kilogramm. Ennél nagyobb mennyiség gyűjtése az erdőgazdálkodó engedélyéhez kötött.

A magántulajdonban lévő erdőkben történő gyűjtéshez szintén a terület erdőgazdálkodójának engedélye szükséges.