full screen background image
Keresés
2019 június 2 - vasárnap
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Az együttműködés reményében érkezett lengyel delegáció Tolnába

Az együttműködés reményében érkezett lengyel delegáció Tolnába

2017.09.28. Négy napot tölt el hazánkban a lengyelországi Wielkopolska Vajdaságból érkezett tizenegy fős delegáció, amely a Dél-dunántúli megyékkel keresi az együttműködés lehetőségét. A kezdeményezést örömmel fogadta Ribányi József, aki a Régiók Bizottsága magyar delegációjának vezetőjeként került kapcsolatba a lengyel régióval.

A küldöttség vidéki látogatásának első állomása Tolna megye volt szerdán, a következő két napban pedig Somoggyal és Baranya megyével ismerkednek meg. A lengyel-magyar barátság és a visegrádi négyek sikerének tükrében is örömteli, hogy területi szinten alakulhat ki partnerség a lengyelországi és magyar régió között. A program során a vendégek megismerhetik a területi önkormányzatok szerepkörét, a megyék gazdasági- társadalmi helyzetét és a helyi értékeket egyaránt.

Wielkopolska Regionális Parlament elnökének, Zofia Szalczyk-nak a vezetésével érkezett meg a delegáció elsőként Dunaföldvárra, ahol a Pannonia Ethanol bioetanol üzemben fogadta őket Hódos Ferenc stratégiai igazgató és Ribányi József, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke.

Mint ahogy az igazgató prezentációjából kiderült: a 2010-ben alapított üzem mára a kontinens legnagyobb bioetanol gyárává fejlődött. Hazánk, s ezen belül is a térség adottságai rendkívül kedvezőek a stabil és fenntartható működéshez. Ez azért is lényeges, mert a gyár 170 ember számára ad munkát, s közvetve mintegy ezer fő megélhetését segíti. Több száz helyi gazdától vásárolják fel a terményt: a kis termelőknek éppúgy lehetősége van beszállítani a kukoricát, akár a nagyobbaknak. A tavalyi évben egy millió tonna tengerit vásároltak, amelyből 450 millió liter etanol, 375 ezer tonna fehérje takarmány és 12 ezer tonna kukoricaolaj készült. Mivel a kukorica helyben kerül feldolgozásra, nem az exportra, hanem a hozzáadott értékre kerül a hangsúly.

Hódos Ferenc végezetül kiemelte: a bioetanol üzem a klímaváltozás ügyéért is sokat tesz, hiszen a fosszilis üzemanyagokkal szemben jelentős a megtakarítás az üvegházhatású gázkibocsátás terén.

A gyárlátogatást követően a küldöttség útja a megyeszékhelyre vezetett. A Vármegyeházán Naszvadi Balázs, a Tolna Megyei Önkormányzati Hivatal terület- és Vidékfejlesztési osztályvezetője tartott előadást a megyei fejlesztésekről. A vendégek a megyéről készült imázsfilmet is megtekintették, hogy a rövid ittlétük ellenére még több értéket megismerjenek Tolna megyéből.

Forrás/fotó: Tolna Megyei Önkormányzat




Read previous post:
Close