full screen background image
Keresés
2021 január 23 - szombat
  • :
  • :

Az eldobott rongy, gönc egy új életre kél

Az eldobott rongy, gönc egy új életre kél

Újabb állomásához érkezett az Alkotók Baráti Körének egy évre tervezett bemutató
sorozata. A tavasz első hónapján is új kiállítással jelentkeztek a művészek Szekszárdi I.Béla Gimnázium Kollégiumi Galériájában. A márciusi bemutatón kiállított anyagok március 30-ig láthatók.

A baráti kör minden hónapban bemutat egy művészt az alkotók közül. Ezúttal Rell Kata mutatkozik be.

„Az eldobott rongy, gönc egy új életre kél, ha kezembe simul, dúdolgat, mesél.”
(Részlet az alkotó Metamorfózis c. verséből)

Rell Jakabné, Ament Katalin vagyok. Textilképeket készítek, és verseket írok. Diósberényben születtem, de az élet Szekszárdra sodort. Itt élek már közel 50 éve. Itt érettségiztem a Közgazdasági Technikumban és családom, munkám is ide kötött. Sok egyéb elfoglaltságom mellett is mindig szerettem valamit kreálni, alkotni. Kötöttem, horgoltam, hímeztem, varrtam. A rajzolás, festés nem volt jellemző rám. Nyugdíjas koromban ért utol a késztetés, hogy textilképeket készítsek.
2004-ben készült el az első alkotásom, mi az Éjszaka címet viseli. Ez egy 140×55 cm-es kép, amit egy 2005-ben meghirdetett kiállításon bemutattam. (Jeligével, név nélkül) A közönség szavazatai alapján megkaptam a fődíjat. Úgy hiszem, hogy az új stílust díjazták. Hisz ilyet még nem láttak. Nem foltvarrás, hanem valami más.
A fantáziám és a kép igénye szerint a textildarabokat varrom egymásra. Használok gyöngyöt, flittert, miegymást. A munkáimat kézzel, géppel és kicsit a szívemmel varrom. Igazából az elhasznált textíliákat újra hasznosítom.
Tehát egy új, egyéni stílust alakítottam ki. Nem ismerek senkit, aki e stílus szerint
dolgozik. Amikor munkálkodom: kikapcsolódok.

„Mesélek és játszom, nincs szabály vagy képlet. Úr a fantázia és nem állít féket.” (Részlet a
Mesélek c. versemből)

Az első közös kiállítás óta, (ahol díjazták munkámat) már eltelt 10 év, és én még nagyobb hévvel kreálok, játszom, mint akkor. Formálom, alakítom stílusomat. Csiszolgatom, tanulok, hisz lelkem mindig követelőzik, hogy még szebbre, szárnyalóbbra, kifejezőbbre alkossam textilképeimet.

Az első (2005-ös) közös kiállítás óta eddig 38 önálló kiállításom volt. De már ott vannak tarsolyomban a következő meghívások. Tagja vagyok a BÁRKA Művészeti Szalonnak, ahol számtalan közös kiállításon vettem részt. Pár mondatot arról is kell szólnom, hogy a textilképek mellett (vagy egy időben) verseket is
írok. Tehát nem csak a „rongyaimmal”, hanem a szavakkal is „játszadozom.” 2013 őszén megjelent a „Csak a fényt keresem”c. Képes-verses könyvem. A könyv textilképeim fotóját és a hozzájuk tartozó verseimet tartalmazza. Akinek igénye van egy kis csendre, harmóniára, nézze meg textilképeimet és olvassa el verseimet. Ígérem, hogy a lelkébe egy csepp fényt, nyugalmat varázsolok. Egyik kiállítás alkalmával egy lelkes tárlatlátogató azt írta a vendégkönyvbe, hogy „szebb tőlük a világ”. S én már biztosan tudtam, jó úton járok, mikor

CSAK A FÉNYT KERESEM!

Csak a fényt keresem
Szürkülő alkonyon,
Mikor árny motoz már
A lélek ablakon.
S amikor meglelem
Elveszni nem hagyom.
Szebb legyen a világ
Hát visszaragyogom.

Rell Kata
Read previous post:
Close