full screen background image
Keresés
2021 május 12 - szerda
  • :
  • :

Tesztvezetéssel hívták fel a figyelmet Szekszárdon – fotókkal

Tesztvezetéssel hívták fel a figyelmet Szekszárdon – fotókkal

2018.05.13. Tesztvezetéssel hívta fel a figyelmet a vezetés közbeni mobiltelefonálás veszélyeire a Közlekedéstudományi Egyesület Tolna Megyei Területi Szervezete péntek délután, a „Közlekedési Kultúra Napján” a  Tolna Megyei Kormányhivatal szekszárdi rutinpályáján.

A tolna megyei szervezet az országos szervezet kezdeményezéséhez csatlakozva tartott két részből álló tesztvezetést a rutinpályán – mondta el portálunknak Tóth László megyei elnök. Mint részletezte, a tesztre vállalkozóknak időmérés mellett kellett végig menniük egy kijelölt pályán, melyen az autósoknak bóják között kellett szlalomozniuk, tolatniuk, illetve egyéb olyan manővereket végrehajtaniuk, melyeket az utcai forgalomban is gyakran végeznek.

Majd ezt követően ugyanezt a feladatot kellett megismételniük úgy, hogy közben kézben tartották mobiltelefonjukat, melyen keresztül különböző kérdéseket tettek fel nekik és mely kérdésekre érdemben válaszolniuk is kellett. Hozzátette, a tesztvezetésen Garajszki Gábor vizsgabiztos ismertette a feladatot, majd felügyelte aannak teljesítését, illetve mérte az időket.

Fotó: Kadarka.net

Mint az várható volt, a tesztvezetésen résztvevők nehezebben vették az akadályokat, miközben kézben telefonáltak. Az időmérések alapján az autósok mintegy 40 százalékkal hosszabb idő alatt tudtak végigvezetni ugyanazon a pályán telefonálva, mint anélkül.

A „Közlekedési Kultúra Napját” elsőként 2015-ben rendezték meg, az idei pedig a negyedik alkalom volt – tájékoztatott Bíró József, a Közlekedéstudományi Egyesület főtitkárhelyettese, az országos szintű rendezvény ötletgazdája. Kiemelte, a rendezvény célja a kulturált, egymásra odafigyelő, toleráns és biztonságos közlekedési gyakorlat, magatartás kialakítása, népszerűsítése. Hozzátette, az idei rendezvénysorozat fókusza a biztonságtudatos közlekedés mellett az összefogásra és a partnerségre is kiterjedt. Az esemény idei szlogenje: „Tarts velünk, légy a partnerünk!” volt.

Fotó: Kadarka.net

Elmondta, az idén már mintegy 50 programot tartottak országszerte a „Közlekedési Kultúra Napjához” kapcsolódóan fiatalabbaknak és idősebbeknek egyaránt. Országszerte szerveztek vezetéstechnikai tréningeket, bemutatókat és más programokat. Példaként elmondta, Zsámbékon bemutatót tartottak a driving camp-ben, Békésben a szépkorúak közlekedésbiztonságának speciális  kérdéseivel foglalkoztak, a Hungaroring pedig osztálykirándulókat fogadott az az alkalomból.

A kampányba a MÁV és a Magyar Közút Zrt. is „beszállt”. Előbbi az udvarias közlekedésre felhívó szövegeket mondott be az ország összes vasútállomásán, utóbbi pedig a változtatható jelzésképű tábláin írta ki, hogy május 11. a „Közlekedési Kultúra Napja”.

Fotó: Kadarka.net

Bíró József a  szekszárdi rendezvénnyel – mellyel a mobiltelefonálás veszélyeire kívánták felhívni – kapcsolatosan felhívta a figyelmet, hogy nem csak a kézben tartott mobiltelefon okoz veszélyt. Mint részletezte, tanulmányok mutatják, hogy a kihangosítóval használt mobiltelefon is éppen úgy eltereli a figyelmet a vezetésről, mint ha az ember kézben tartva telefonál vezetés közben. A főtitkárhelyettes idézte a korábbi közlekedésbiztonsági szlogent: „Az élet nem visszahívható”. Hozzáfűzte, a probléma nem kizárólag az autósokat, hanem a gyalogosokat, kerékpárosokat is érinti. Több gyalogos baleset is történt már azért, mert annak elszenvedője „belefeledkezett mobiljába”.

Megosztotta, Magyarországon évente átlagosan évi hatszáznál is több ember hal meg közlekedési balesetben  és összesen mintegy évi 20 ezer ember szenved közlekedési balesetet hazánkban. Hozzáfűzte, a 25 év alatti fiatalok körében a balesetek jelentik a fő halálozási okot.

Bíró József azzal zárta: az igazi cél, hogy minden nap a kulturált közlekedés napja legyen Magyarországon.

A „Közlekedési Kultúra Napjának” honlapja – kattintson!

A Közlekedéstudományi Egyesület honlapja – kattintson!

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Kispesti siker Pakson

2018.05.13....

Close