full screen background image
Keresés
2021 szeptember 17 - péntek
  • :
  • :

Az emberek boldogulásáért dolgozik a Tolna Megyei Önkormányzat

Az emberek boldogulásáért dolgozik a Tolna Megyei Önkormányzat

2018.10.17. Mintegy félszáz résztvevővel tartott konferenciát a Tolna Megyei Önkormányzat a szekszárdi Vármegyeházán. A szerdai esemény a Tolna Megyei Foglalkoztatási Paktumról szólt, amely 1,255 milliárdnyi TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) forrásból valósul meg. A felszólalók a projekt eddigi eredményeit és a további célkitűzéseket vették sorra.

Mint Paktum Irodavezető, Varga-Stadler Gábor, a Tolnáért Tolna Megyei Térségfejlesztési Nkkft. ügyvezetője köszöntötte a foglalkoztatás területén dolgozókat, megyei és helyi vezetőket, valamint a paktumban érdekelteket. Emlékeztetett mindenkit, hogy a megyei önkormányzat 2016-ban pályázott sikeresen projektjével, melyet konzorciumban valósítanak meg.

A konzorciumvezető megyei önkormányzat a hivatallal, a kormányhivatallal, a Tolnáért Nkkft.-vel, és a Kék Madár Alapítvánnyal dolgozik közösen, de a paktumhoz csatlakozott a megyei kereskedelmi- és iparkamara is. A megye egészére kiterjedő program a foglalkoztatás javítását segíti elsősorban, s immár 30 csatlakozót számlál. A foglalkoztatók, képzők és a konzorcium között aktív a munkakapcsolat, ami a várt eredményeket vetíti előre – fogalmazott az ügyvezető.

Varga-Stadler Gábor, a Tolnáért Tolna Megyei Térségfejlesztési Nkkft. ügyvezetője. Fotó: Ótós Réka.

Dr. Gábor Ferenc főjegyző a megyei közgyűlés elnökének üdvözletét továbbította a közönségnek, majd rátért: az emberek boldogulása az első számú célkitűzése a megyének. Ezt tartottuk szem előtt, amikor a TOP megvalósítását terveztük – hangsúlyozta.

– Megyeszerte azt látjuk, hogy sorra újulnak fel iskolák, óvodák és különböző intézmények. Jelentős változáson megy keresztül e térség, és a megvalósuló beruházások szemléltetik az elképzelések létjogosultságát.

Fotó: Ótós Réka.

A miniszterelnök, s a kormány célkitűzéseire emlékeztetve kijelentette: 2030-ra Magyarország valóban az öt legjobb európai ország közé emelkedhet – ezért váltja készpénzzé a lehetőségeket a megye, összhangban az országos tervekkel. A megyék közötti versenyben Tolna az élre törhet, s a nagymértékű fejlesztéseinkkel jól haladunk ezen az úton – utalt a paksi fejlesztésre dr. Gábor Ferenc.

Csatlakozott a megyei főjegyző által elmondottakhoz dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott, aki a kormányhivatal foglalkoztatási szakértőinek munkáját is megköszönte egyben. Véleménye szerint érdemes átfogóan szemlélni a folyamatokat, hiszen a fejlődéshez nem csupán a TOP források, hanem többek között a családpolitika is markánsan hozzájárul. Minden ágazat összefügg, a családok is akkor vállalnak több gyermeket, ha a körülmények megfelelőek. A foglalkoztatás és a fejlesztések terén megyénk jól áll, és nem csak a szekszárdiak, hanem minden település fontos.

Almási Erzsébet főosztályvezető. Fotó: Ótós Réka.

A Pénzügyminisztérium képviseletében Almási Erzsébet főosztályvezető érkezett a konferenciára, s előadásában a foglalkoztatás-politika aktuális kérdéseiről beszélt. Felhívta a figyelmet arra, hogy a források hasznosulása 60 százalékban a gazdaságfejlesztést segíti. Mint kiderült: Tolna megyében – 2017-es adatok alapján – a foglalkoztatási ráta 55,9, míg a munkanélküliségi ráta 2,2 – ez utóbbi országos szinten is jónak számít.

A jövőre tekintettel elmondta, hogy felértékelődik a digitalizáció szerepe, és mindig érdemes hosszú távon, stratégiailag gondolkodni. Diagramokon vázolta: 2013 óta folyamatosan fejlődik a gazdaság. A közfoglalkoztatást illetően célként nevezte meg a programban résztvevők számának mérséklését, azzal, hogy a munkaerőpiacra átvezetik őket. Lényegesnek tartotta azt is, hogy a fiatalok első élményüket a munka világában ne közfoglalkoztatottként éljék meg.

A résztvevők a Tolna megyei munkaerő-piaci programokról hallhattak előadást, illetve további két pontban különböző tapasztalatokat ismerhettek meg. Utóbbiakat Mészáros Andrea, a Kék Madár Alapítvány ügyvezetője és Simcsik Pál építőipari cégvezető osztotta meg a jelenlévőkkel.

A Tolna Megyei Foglalkoztatási Paktum a TOP 5.1.1-15-TL1-2016-00001 azonosító számú projekt keretében valósul meg.

Forrás: Tolna Megyei Önkormányzat. Fotó: Ótós Réka