full screen background image
Keresés
2021 október 18 - hétfő
  • :
  • :

Az Eszterbauer Tüke Bikavér 2013 lett Szekszárd Város Bora

Az Eszterbauer Tüke Bikavér 2013 lett Szekszárd Város Bora

2016.04.30. Az Eszterbauer Tüke Bikavér 2013 lett Szekszárd Város Bora 2016-ban, az idén is a Takler Pince nyerte el a legeredményesebb borászatnak járó díjat – derült ki a Szekszárdi Borvidéki Borverseny szombat délelőtt megtartott ünnepélyes eredményhirdetésén.

A borverseny ünnepélyes eredményhirdetését hagyományosan a Szent György-napi Borünnep keretében tartották meg a PTE KPVK aulájában. Garay János 170 éve írta le először a bikavér szót „Az Obsitos“ című művében – emlékeztetett Ferenc Vilmos, a Dicenty Dezső Kertbarát Kör elnöke az eseményen, mely egyben a bikavér ünnepe is.

– Szekszárd életében nagyon fontos szerepet játszik a bor és a borkultúra – hangsúlyozta Ács Rezső, a város polgármestere az ünnepélyes díjátadón. Mint azt elmondta, az elmúlt időkben jó együttműködés alakult ki a borásztársadalom és a város között. Ezt a jellegű kapcsolatot szeretnék még szorosabbra fonni – tette hozzá.

A polgármester kiemelte, a következő – 2020-ig tartó – fejlesztési időszakra vonatkozó tervek összeállításakor a város folyamatosan szem előtt tartotta azt, hogy mi a fontos a borvidéknek. Ha megvalósulnak ezek a fejlesztések, amire minden esély adott, akkor még több vendég látogat majd Szekszárdra – húzta alá Ács Rezső. A városvezető zárásként elmondta, a szekszárdi bor akár egy óriási pincekulcs, mely fontos ajtókat nyit meg.

Bodri István, (b) Sebestyén Csaba, Ács Rezső, és Ferenc Vilmos. Fotó: Kadarka.net

Sebestyén Csaba a borverseny szervező bizottságának elnöke arról számolt be, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is sikerült színvonalasan megrendezni a bormustrát. Mint mondta, az utóbbi – kevésbé jó – évjáratok miatt nehezebb dolguk volt a borászoknak. Hozzáetette, a 2014-est eltűnt évjáratként könyvelték el. A gyengébb évjáratok következménye, hogy a 2011-es és 2012-es versenyhez képest jelentősen kevesebb aranyérmet tudtak kiosztani az idén. Bízzunk benne, hogy jobb évek következnek – mondta Sebestyén Csaba.

A szervezőbizottság elnöke emellett arról számolt be, hogy az idén a minták száma és a fajták változatossága lehetővé tette, hogy külön zsűri kóstolja a kadarkákat és a bikavéreket, illetve a fehérborokat és rozékat. A többi vörösbort pedig négy másik bizottság zsűrijének tagjai mustrálták. A külső bírák a szekszárdi borversenyt az ország többi borversenyéhez mérten kimagaslónak, különlegesnek értékelték – mondta el Sebestyén Csaba befejezésül.

Takler Ferenc (j) és Eszterbauer János. Fotó: Kadarka.net

A borversenyen a szervezők tíz díjat és további négy különdíjat adtak át. Mint azt már megírtuk, a legjobb vörösbor a Takler Pince Primarius Merlot 2012 lett. A legjobb kékfrankosnak járó elismerést a Takler Pince Görögszói Kékfrankos 2011  nyerte el. A legeredményesebb borászatnak járó díjat is a Takler Pince kapta 2016-ban, akárcsak tavaly.

A város borának az idén az Eszterbauer Tüke Bikavér 2013-at választották meg, illetve ez a bor nyerte el a legjobb bikavért megillető címet is.

A legjobb rozé a Garai Pincészet Cabernet Sauvignon-Merlot 2015-ös rozéja lett, a legjobb fehérbornak a Heimann Családi Pincészet Viognier 2015-ös borát választották. A legeredményesebb fiatal borász Wekler János, a legeredményesebb kistermelő Nagy József lett.  A legjobb hordós bornak járó díjat a Wekler Családi Pincészet vihette haza, Cuvée 2012 borával.

Különdíjat kapott a  Bodri Pincészet, a Fritz Borház, a Mészáros Pincészet Vesztergombi Pincészet.

Mint azt korábban már megírtuk, az idei borvidéki borversenyre 45 termelő nevezett összesen 209 mintával. Ahogy az a hagyományosan magas színvonalú szekszárdi borversenyen lenni szokott, idén is többségében palackos, kisebb részben hordós borral neveztek a termelők. Előbbiből 143, utóbbiból 66 tétel volt.

A 209 tételből ötvenhat kapott aranyérmet, ezek közül négyet nagyarannyal díjaztak, ezüstérmet hét bor kapott. A verseny színvonalára jellemző, hogy az idén egyetlen mintát kellett kizárni.

Tavaly 225 minta szerepelt a versenyen, akkor 55 bort díjaztak aranyéremmel és tizenegy kapott ezüstérmet, míg a kizárt minták száma kilenc volt.

A Szekszárdi Borvidéki Borverseny 2016 arany- és ezüstérmes borainak részletes listája (xls) – kattintson!

A vezetőképen Eszterbauer János, az Eszterbauer Borászat tulajdonosa, valamint Ács Rezső, Szekszárd polgármestere. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close