full screen background image
Keresés
2022 január 17 - hétfő
  • :
  • :

Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete – példaképek egy önző világban

Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete – példaképek egy önző világban

2017.02.02. A Regölyért Egyesület lett az Év Tolna Megyei Civil Szervezete, a Bazsonyi Arany Mecénás díjat a hőgyészi Kopp Ádám vállalkozó kapta, Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete pályázat különdíjasa pedig a Szekszárdi Fősővárosi Kör lett. A díjakat szerdán ünnepélyes keretek között adta át 11. alkalommal a Tolna Megyei Önkormányzat a Vármegyeházán, a Civilek Napja alkalmából.

Az ünnepség résztvevőit köszöntő Potápi Árpád János országgyűlési képviselő, nemzetpolitikáért felelős államtitkár elmondta, legyen szó a szociális szféráról, kultúráról, vagy éppen a nemzetiségi gyökerek ápolásáról, se szeri, se száma azoknak a feladatoknak, melyeket a civil szervezetek magukra vállalnak, sokszor az államtól. Mint hangsúlyozta, Magyarország jövője múlik a civil szervezeteken.

– A civil szervezetek erősítése az állam érdeke is, mert „csak erős közösségeken keresztül beszélhetünk nemzetről” – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette, a kormány ezért törekszik a helyi közösségek erősítésére. Potápi Árpád János reményét fejezte ki, hogy a Civilek Napja alkalmából rendezett díjátadó is hozzájárul majd ahhoz, hogy minél többen megismerjék a civil szervezetek munkáját.

Dr. Gábor Ferenc megyei főjegyző beszédében arról szólt, hogy „olyan világban élünk, amelyben leginkább a saját hangunkat szeretjük hallani, a saját jogainkat helyezzük előtérbe helyezni”. Közben pedig „megfeledkeztünk a körülöttünk élő emberekről, arról, hogy vannak mindenkit érintő, közös ügyek, amelyektől nem csak a jelen helyzetünk, hanem a jövőnk is függ” – mondta.

Dr. Gábor Ferenc. Fotó: Ótós Réka

– „A megyei önkormányzat megbecsüléssel tekint a civil szervezetekre, melyeket a mai rendezvényen, mint jó példákat állít a figyelem középpontjába” – emelte ki dr. Gábor Ferenc. A megyei főjegyző végszó gyanánt annyit üzent mindenkinek, hogy „vegyenek példát a megye civiljeiről, akik nem feledkeztek meg a körülöttük élő emberekről, és a jövőt érintő, közös, jó ügyekről”.

Dr. Kákai László, a Nemzeti együttműködési Alap (NEA) Közösségi Környezet Kollégiumának elnöke a magyar nonprofit szektor fejlődési irányairól adott tájékoztatást a jelenlévőknek. Mint azt elmondta, ma Magyarországon 60-65 ezer civil szervezet működik. A szervezetek száma 1993 óta tizennégyszer lett több, 2000 óta pedig megnégyszereződött. A legtöbb szervezet, az összes civil szervezet mintegy 30 százaléka a vidéki városokban működik – tette hozzá.

Dr. Kákai László előadásában érdekes adatok hangzottak el a hazai és megyei civil szervezetek aktivitásáról. Fotó: Ótós Réka

Mint arról tájékoztatott, Tolna megyében átlagos a civil szervezetek aktivitása, ám a pályázati bevételeiket tekintve remekül teljesítenek. Míg országos átlagban a civil szervezetek pályázatból származó bevétele 14 százalék, addig Tolna megyében ez az arány 18 százalék. Tapasztalatai alapján tanácsként hozzáfűzte, ha adott a kezdeményezőkészség, „akkor a források is megteremtődnek”, ezért minden civil szervezetet arra biztat, hogy bátran pályázzanak.

Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete pályázattal kapcsolatosan Dr. Say István, a Tolna Megyei Értéktár Bizottság elnöke nyújtott tájékoztatást. Mint tudatta, az idén a kisebb civil szervezetek előtt kívánták „megemelni kalapjukat”, azok előtt, akik a helyi közösségek és társadalom fejlesztéséért tesznek. A mecénás díj odaítélésekor pedig olyan személyt igyekeztek választani, aki a sajátjából ad a kicsiknek a társadalom fejlesztése érdekében.

Fehévári Tamás és Potápi Árpád János adta át a díjat Stallenberger Zoltánnénak, a Regölyért Egyesület elnökének. Fotó: Ótós Réka

A Tolna Megyei Önkormányzat az Év Tolna Megyei Civil Szervezete díjjal az idén a Regölyért Egyesületet ismerte el.

A tíz éve létrehozott egyesület sokféle kor sokféle emlékére támaszkodva indította el programjait, hogy a település minden korosztálya számára értékes időtöltést biztosítsanak, megőrizzék értékeiket, formálják a település képét, tájékoztassák a lakosságot, önkéntes munkával erősítsék a lakók összetartozását. Pajtaszínház, kispolgáravató, gyereknap, Pereckalács Fesztivál, környezetvédelmi és kézműves táborok, pillekészítő tanfolyam, lengyel kapcsolatok ápolása, 10 újság és tévéműsor készítés – ez csak néhány példa az egyesület tevékenységéből, hangzott el a méltatásban.

Fehérvári Tamás gratulál Szollár Zoltánnak, a Fősővárosi Kör elnökének.  Fotó: Ótós Réka

Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete pályázat különdíjasa a Szekszárdi Fősővárosi Kör lett.

A Felsőváros, mely a Séd patak völgyében terül el, a mai Szekszárd legrégebben lakott városrésze, amelynek részei a Bartina, a Remete és a Kisbödő. Az 1800-as években már működött olvasókörük, szervezték a városrész lakóinak életét, segítették a művelődést, ápolták a hagyományokat. Nyomdokaikon haladva újjáéledt a szervezet, mely megtartva a régi hagyományokat, új rendezvényeket is életre hívott: kiszebábot égettek az óvodásokkal, metszési bemutatót szerveztek az érdeklődőknek, megtisztították a Kápolna teret, adományt gyűjtöttek. Szeptemberben pedig két napos rendezvényen újították meg a „Kisboldogasszony” napi búcsút, ahol szentmise és kulturális programok, nyitott pincék és alkotó házak várták az érdeklődőket. A régi Felsőváros emlékeinek gyűjtését is elkezdték, hogy egy könyvben jelenítsék meg az egykori „fősővárosi” mindennapokat. A megyeszékhelyre látogatók számára térképet készítenek, feltüntetve azokat az állandó „alkotó pontokat”, ahol kézműveskedni, borozgatni, vagy kiállítást látogatni lehet – derült ki a laudációból.

A Bazsonyi Arany Mecénás díjat a hőgyészi Kopp Ádám vállalkozó kapta.

Mint elhangzott, Kopp Ádám munkahelyeket teremtett és ezzel „tizenegy megélhetést biztosított” a helyieknek, de civilek sorsa sem kerülte el a figyelmét. Mára nemcsak a helyi civil közösségek: németek, székelyek fordulhatnak hozzá, de az iskola, óvoda is kérhet tőle segítséget, mert tudják, hogy nem kapnak visszautasítást. Támogatja a település rendezvényeit, s éppúgy a helyi újság kiadását. Négy gyermeke és kilenc unokája mellett is fontos neki, hogy a számára oly kedves község megkapja azt a plusz segítséget, amivel gördülékenyebb az élet. Ezt az elköteleződést tovább is örökítette: egyik fia ugyanis a helyi kézilabda klub fő szponzora.

A díjakat Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke, illetve Potápi Árpád János országgyűlési képviselő, nemzetpolitikáért felelős államtitkár adta át. Az ünnepségen zenés műsorral közreműködött Lotz Kata és Szecsődi István.

Fotó: Ótós Réka
Read previous post:
Close