full screen background image
Keresés
2019 október 31 - csütörtök
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Az idén a magyar borászok mintegy 3 millió hektoliter bort állíthatnak elő

Az idén a magyar borászok mintegy 3 millió hektoliter bort állíthatnak elő

2019.09.05. Az idén a magyar szőlőtermesztők 4,5-4,8 millió mázsa szőlőt szüretelhetnek le, az ebből előállított bor mennyisége pedig 2,8 és 3,2 millió hektoliter között mozog a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) termésbecslése szerint.

Brazsil Dávid, a HNT főtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán elmondta, az idén előállított bor mennyisége elmarad ugyan a tavalyi értéktől, de az elmúlt 7 éves átlagnál 500-600 ezer hektoliterrel nagyobb lesz. A gazdák által végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően pedig az előállított termékek minősége is javul.

Közölte, a szüretelés a korai érésű szőlőfajtákkal – Csabagyöngye, Irsai Olivér – kezdődött, az ezekből előállított primőr borokat már a nagyközönség is megkóstolhatja, például a csütörtökön kezdődő Budavári Borfesztiválon. Most zajlik a középérésű szőlőfajták – cserszegi fűszeres, Sauvignon blanc, Chardonnay – szüretelése, szeptember végén, október elején pedig a későn érő szőlőfajták következnek, így például az Olaszrizling és a Furmint.

Brazsil Dávid szólt arról is, hogy az időjárás a korai érésű szőlő fajtáknak kedvezett, a még szüretelés előtt álló fajták számára pedig az a legfontosabb, hogy a következő hetekben se túl sok, se túl kevés csapadék ne essen és megfelelő legyen a napsütéses órák száma is.

MTI


Brazsil Dávid HNT szüret
ElőzőELŐADÁS | „Mit tehet a háziorvos a daganatos betegekért?” címmel KövetkezőA városi lét emeli a koleszterinszintet a varjaknál


Read previous post:
A városi lét emeli a koleszterinszintet a varjaknál

2019.09.05....

Ezúttal sem találtak legyőzőre az atomerőmű tűzoltói

2019.09.04....

Close