full screen background image
Keresés
2021 július 25 - vasárnap
  • :
  • :

Az idén az átlagosnál alacsonyabb lehet a csemegekukorica termés

Az idén az átlagosnál alacsonyabb lehet a csemegekukorica termés

2019.08.31. Idén a szélsőséges időjárás miatt kissé elmaradhat a csemegekukorica termés az elmúlt évek 500 ezer tonnás átlagától, a felvásárlási árak emelkednek a Syngenta növényvédőszer- és vetőmag-értékesítő cég szakértői szerint.

A vetés indulásától kezdve számos körülmény nehezítette a hazai termelők munkáját. A száraz tavasz kedvezőtlen hatással volt az első vetések kelésére, az átlagosnál jóval hűvösebb, csapadékos májusi időjárás pedig a vetések ütemezését és a kelést is nehezítette – fejtette ki Pereczes János, a cég nagymagvú zöldségféléinek délkelet-európai menedzsere az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint.

A korai fajtáknál az átlagosnál erősebb golyvás üszög fertőzés csökkentette a termést, és néhány helyen felütötte a fejét a kukorica csíkos mozaik vírusfertőzés. Az erre érzékeny fajták terméskiesése elérte a 25-30 százalékot is. A nyári viharok a rosszabbul gyökerező, gyengébb szárszilárdságú fajták megdőlésével jelentős károkat okoztak. Kedvező ugyanakkor, hogy a forró napok száma lényegesen elmaradt a tavalyitól.

Az idei csemegekukorica minősége a szakértő szerint többségében jónak ígérkezik, a termésmennyiség – bár a feldolgozási időszak több mint fele még ezután jön – várhatóan valamivel elmarad a gyárak által tervezettől.

A Syngenta szerint jó hír ugyanakkor, hogy a felvásárlási árak a korábbi készletek kimerülésével emelkednek, továbbá, hogy – a bajai hűtő újraindításával és egy nyírlugosi beruházásnak köszönhetően – bővült a fagyasztott csemegekukorica gyártókapacitás a tavalyihoz képest. A hazai termés mintegy 95 százaléka konzervként és fagyasztva exportra kerül, a legnagyobb célpiac Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország és Lengyelország.

A növényvédőszer- és vetőmag-értékesítő cég közleményében ismerteti: a csemegekukorica hazai vetésterülete az elmúlt évhez képest a termelési költségek és kockázatok növekedése miatt mintegy öt százalékkal – körülbelül 30 ezer hektárra – csökkent. Ez a tendencia az összes nagyobb feldolgozó-kapacitással rendelkező országban – Franciaországban, Lengyelországban és Szerbiában is – megfigyelhető.

Magyarország továbbra is főszereplője a piacnak, a feldolgozott, prémium minőségű európai csemegekukorica kétharmadát továbbra is a francia és magyar gazdálkodók, vállalatok állítják elő.

A közleményben kitérnek arra is, hogy a Syngenta 2018-ban felvásárolta az Abbot & Cobbs (A&C) vetőmagcéget, amelyik a 5 legnagyobb csemegekukorica nemesítőházak közé tartozik az Egyesült Államokban. Az A&C elsősorban kiváló étkezési minőségű frisspiaci fajtáiról ismert.

MTI
Read previous post:
Close