full screen background image
Keresés
2021 június 22 - kedd
  • :
  • :

Az iskolai időszak veszélyekkel is jár – nyílt órát tartott a rendőrség Szekszárdon

Az iskolai időszak veszélyekkel is jár – nyílt órát tartott a rendőrség Szekszárdon

2018.09.07. A tanévkezdés kapcsán megtartott nyílt órán  hívták fel a diákok figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság (TMRFK) munkatársai csütörtök délelőtt Szekszárdon. A nyílt órát követően kerékpárokat adtak át a Szekszárdi Rendőrkapitányságon működő balesetmegelőzési bizottság részére.

A nyílt órát, melyen a Dienes Valéria Általános és az Ady Endre Szakképző Iskola mintegy ötven tanulója vett részt, a főkapitányság Tartsay utcai épületében tartották meg.

Huszti Gábor, a TMRFK bűnmegelőzési alosztályának vezetője elsőként az internet veszélyeire irányította rá a diákok figyelmét. Azt tanácsolta nekik, hogy jól gondolják meg, hogy a közösségi hálózatokon – mint a Facebook – milyen tartalmakat, például adatokat osztanak meg magukról, mert azok adott esetben bárki számára és sokáig elérhetők lesznek. Hozzátette, a névtelenség megőrzése csak illúzió, az internet minden használója úgynevezett virtuális láblenyomatot hagy maga után.

Kiemelte, lényeges, hogy mindenki fokozott figyelmet fordítson személyes adatai védelmére. Legyen szó a Facebookról, az Instagramról, vagy Wazzupról, megéri megnézni a biztonsági beállításokat, hogy illetéktelenek ne férhessenek adatokhoz. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy-egy fotóval akár zsarolni is lehet a kép készítőjét, vagy a fotókon szereplőket, ezért is érdemes alaposan átgondolni, hogy milyen képeket osztunk meg.

Mintegy 50 diák vett részt a nyílt órán. Fotó: Kadarka.net

A mások által posztolt fotók minősítése pedig akár zaklatásnak is minősülhet, ami jogellenes. Az alosztályvezető hozzátette, a zaklatással szélsőséges esetben  akár öngyilkosságba is lehet hajszolni az adott személyt. Azt javasolta a diákoknak, hogy ha ilyen problémát tapasztalnak környezetükben, arról beszéljenek szüleikkel és barátaikkal. Fontosnak nevezte, hogy a fiatalok ne csak az interneten éljenek közösségi életet, hanem a való életben is találkozzanak.

Huszti Gábor arról is szólt, hogy a rongálás, a verekedés, az iskolai erőszak szintén jogi következményekkel jár, ezért minden ilyen magatartást el kell kerülni. Hozzáfűzte, a lelki erőszak – a cikizés, piszkálódás – nem csak az interneten, de a való életben is kerülendő.

A kábítószerek fogyasztása kapcsán elmondta, a drogfogyasztás nemcsak törvénybe ütközik, de a testi és lelki egészségre is komoly negatív hatással lehet. Kiemelte, az új pszichoaktív szerek – a „zen”, különböző kristályok stb. –, melyek könnyen elérhetők és melyek összetétele gyakran változik, még nagyobb veszélyt jelentenek. A drogok termesztése, előállítása, terjesztése pedig többnyire tényleges szabadságvesztéssel jár.

Huszti Gábor zárásként elmondta, a közösségi szolgálat – mely kötelező a középiskolás diákok esetében – a rendőrségnél is teljesíthető.

A képen Bótáné Kiss Gabriella, illetve Megyeri Zsolt és Huszti Gábor. Fotó: Kadarka.net

Megyeri Zsolt, a TMRFK közlekedésrendészeti osztályának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az iskolakezdéssel megnőtt a forgalom is. Hozzátette, ha van a közelben gyalogátkelőhely, akkor mindig azon kell átkelni, a „zebrára” pedig csak akkor szabad lelépni, ha alaposan meggyőződtünk arról, hogy nem közeledik jármű, illetve, hogy az érkező jármű meg tud állni. Csak akkor lépjünk az úttestre, ha biztonságban érezzük magukat – mondta.

Az osztályvezető tudatta, a kerékpárral közlekedőknek meg kell állniuk a gyalogátkelőhelyek előtt és körülnézés után, a biciklit tolva kell azon áthaladni. Mint azt hozzáfűzte, rendkívül fontos a szülők példamutatása is. Arról is szólt, hogy a bukósisak használata nem kötelező kerékpáron, de erősen ajánlott. Az idén is történt már két olyan baleset a megyében, amikor azért halt meg valaki, mert elesett a biciklivel és beverte a fejé – tette hozzá.

A szülők figyelmét felhívva elmondta, az autó első ülésén nem utazhat olyan gyermek, akinek testmagassága nem éri el a 150 centimétert, valamint, hogy az autóban mindig használni kell a biztonsági övet és a gyermekbiztonsági rendszereket.

A segédmotor-kerékpárral – ahogy a gyalog és kerékpárral közlekedők – is fokozott sérülésveszélynek vannak kitéve, ezért ezekkel mindig fokozott figyelemmel kell közlekedni – tudatta Megyeri Zsolt. Zárásként kiemelte, a diákok bátran fordulhatnak bűnügyi, közlekedésrendészeti jellegű észrevételeikkel az iskolarendőrhöz, akinek telefonszáma az oktatási intézményekben elérhető.

A bicikliket Megyeri Zsolt, a Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottság ügyvezető elnöke adta át Kerekes Márknak, a Szekszárdi Városi Baleset-megelőzési Bizottság ügyvezető elnökének. Fotó: Kadarka.net

A nyílt óra után kerékpárokat adtak át a Szekszárdi Rendőrkapitányság részére. Komlósiné Kiss Anett, a TMRFK sajtószóvivője elmondta, az Országos Balesetmegelőzési Bizottság országszerte összesen 950 biciklit adományozott rendezvények megtartására. Tolna megye 48 kerékpárt kapott, a biciklik a megyei, illetve a városi kapitányságokon működő balesetmegelőzési bizottságokhoz kerülnek, kerültek. A bicikliket a rendőrség által szervezendő különféle versenyeken, balesetmegelőzési rendezvényeken használják majd a gyermekek.

Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottság – kattintson!

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Oldala – kattintson!

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close