full screen background image
Keresés
2021 június 12 - szombat
  • :
  • :

Az Ő jövőbe vetett hitüknek köszönhetően fejlődhet Tolna megye

Az Ő jövőbe vetett hitüknek köszönhetően fejlődhet Tolna megye

2017.09.01. A helyi  vállalkozók, a közösségépítők áldozatos munkája árán Tolna megye ma ismét olyan hely, ahol jó élni, ahova jó hazatérni – hangzott el  a megyei önkormányzat szervezésében pénteken Tolnán megtartott Megyenapon, melyen több kitüntető díjat is átadtak.

Bár nem példa nélküli, mégis különleges módon ünnepelünk az idén, hiszen a Tolna Megyei Önkormányzat úgy döntött: Tolna Városát választja mind helyszínnek, mind partnernek, hogy a megyei közgyűlés megyenapi ünnepi ülését megtartsa, és a hagyományokhoz híven átadja kitüntető díjait a térséget gyarapító embereknek.

Appelshoffer Ágnes, Tolna polgármestere örömét fejezte ki, hogy tíz év után ismét a város adhat otthont az ünnepi megyei közgyűlésnek. Mint fogalmazott, a megye névadó városában nem nehéz bizonyítani, hogy milyen erős szálak fűzik össze a várost szűkebb és tágabb pátriájukkal.

Appelshoffer Ágnes, Tolna polgármestere. Fotó: Ótós Réka – Tolna Megyei Önkormányzat

A városvezető beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy Tolna értékei, mint többek között a holtág, mely hazánk legnagyobb mentett oldali holtága, vagy a kékfestő manufaktúra az egész megyét gazdagítja. A polgármester tudatta, az elmúlt évtizedben jelentős fejlesztések történtek, valamint, hogy a TOP pályázatoknak köszönhetően további fontos fejlesztések valósulhatnak meg a településen. Kiemelte, a munkában remek partnerre találtak a Tolna Megyei Önkormányzatban.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár arról szólt, hogy elég csak egy évtizedet visszamenni az időben, amikor Tolna megye volt az ország egyik olyan területe, ahonnan a fiatalok jövőkép híján elvándoroltak.

Kiemelte, vannak azonban olyanok, akik nem mondtak le az otthonukról és arról, hogy munkájukkal segítsék az itteni közösségeket. Mint mondta, ezen a napon több olyan személy, közösség vehet át elismerést, akik, illetve melyek lelkiismeretes munkája, a térségbe jövőjébe vetett hite nélkül másképp alakulhatott volna megyénk legutóbbi évtizede.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár.  Fotó: Ótós Réka – Tolna Megyei Önkormányzat

Mint Potápi Árpád János fogalmazott, az Ő helytállásuk, valamint a Tolna megyei önkormányzatok, a vállalkozók, a közösségépítők és a kormány együttműködésének köszönhető,  hogy a megye az elmúlt években újra olyan hellyé vált, ahol jó élni, ahova jó hazaérkezni, ahol a fiatalok és vállalkozók lehetőségeket látnak.

Az államtitkár zárásként felhívta a figyelmet, hogy az elkövetkező időkben uniós pályázatok és források útján a megye települései gazdagodni fognak.

Kovács János Szedres polgármestere ünnepi beszédében arról szólt, hogy manapság új trendek, számunkra ismeretlen, vagy éppen távoli világszemléletek gyűrűznek mindennapjainkba. Hozzátette, mindez a kis közösségek egységét érinti a legjobban. Mint mondta, a megyei kollektíva igazi feladata, hogy próbáljuk meg a számunkra oly értékes helyeket olyan formában megőrizni, hogy az mindig ismerős legyen nekünk, próbáljuk azokat úgy alakítani, hogy ne csak időtállók legyenek, hanem fejlődjenek is. Mindet pedig próbáljuk gyermekeinknek is átörökíteni.

Kiemelte, a „szeretett otthon gyarapítása, úgy, hogy értékeinket is megőrizzük, önmagában mit sem ér, ha a következő generációk nem látnak perspektívát a munkánkban. Legalább akkora hangsúlyt kell fektetnünk arra, hogy a vidék, a fiatalok számára is vonzó hely legyen, akárcsak a háttérben zajló szakmai tevékenységre.”

Kovács János Szedres polgármestere. Fotó: Ótós Réka – Tolna Megyei Önkormányzat

Zárásként azt mondta, „a megye nemcsak rang, kategória, határvonal, inkább identitásforrás, élő közösség, nemzetet alkotó egység. De identitás nincs szellem nélkül, közösség nincs egyén nélkül, nemzet nincs hazafi nélkül. Ezért hát, akik szellemiségükkel, egyéni teljesítményükkel és hazaszeretetükkel méltó szolgálatot tesznek, azok a megye köszönetét és elismerését érdemlik”.

Az ünnepi beszédek után adták a Tolna Megyei Önkormányzat, valamint a Tolna Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége és a Tolna Megyei Cigány Nemzetiségi Önkormányzat díjait.

A Tolna Megyei Önkormányzat díjazottjai

Tolna megye tűz és katasztrófák elleni védelmét szolgáló példaértékű tevékenysége elismeréséül a Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület nevében Tolna Megye Közbiztonságáért díjat vehetett át Csányi Imre parancsnok.

Két évtizedes, diák-centrikus pedagógusi tevékenysége, Tamási kulturális és sportéletében vállalt szerepe elismeréséül Tolna Megye Közszolgálatáért díjjal ismerték el Kissné Herczeg Anikót.

Az olvasáskultúra népszerűsítésében, szövegértési kompetenciafejlesztésben kifejtett tevékenysége, felelősségteljes vezetői munkája elismeréseként vehetett át Kult Imréné, a bonyhádi Solymár Imre Városi Könyvtár vezetője.

Kiváló sportszakmai és vezetői munkája, a megyeszékhely kajak-kenu sportéletének fellendítése érdekében végzett elkötelezett munkája elismeréséül Sipos Márton-díjjal ismerték el Jámbor Attilát, a Szekszárdi Kajak-Kenu SE vezetőjét.

Fehérvári Tamás (b) adta át a díjat a bonyhádi Kranzlein Néptánc Egyesület képviselőjének, Köhlerné Koch Ilonának. Mellettük Potápi Árpád János. Fotó: Ótós Réka – Tolna Megyei Önkormányzat.

Babits Mihály-díjat nyert a helyi, nemzetiségi hagyományok ápolásában és továbbörökítésében vállalt három évtizedes magas színvonalú népművészeti és hagyományőrző tevékenységért a bonyhádi Kranzlein Néptánc Egyesület. A díjat Köhlerné Koch Ilona vette át.

A megyeszékhely kulturális életét meghatározó és formáló példaértékű tevékenysége, valamint a közművelődés terén elért jelentős eredményei alapján Bezerédj István-díjjal ismerték el Matókné Kapási Juliannát, a Bartina Néptánc Egyesület vezetőjét.

Beszédes József-díjat érdemelt ki a megye fejlődéséért, a települések és közösségeik javára végzett fáradhatatlan, magas színvonalú tevékenységéért Tarr János, a Tarr Kft. tulajdonosa.

Helyi politikusként szülőfalujáért, országgyűlési képviselőként térségéért, kormánymegbízottként pedig egész Tolna megye közigazgatási rendszerének újjáépítésében és megszilárdításában vállalt szerepe elismeréséül Tolna megyéért kitüntetést vehet át Tóth Ferenc, volt kormánymegbízott.

A díjakat Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke adta át, a díjazottaknak Potápi Árpád János államtitkár, Appelshoffer Ágnes polgármester, Kapitány Zsolt a megyei közgyűlés alelnöke, és dr. Gábor Ferenc megyei főjegyző is gratulált.

A Tolna Megyei Cigány Nemzetiségi Önkormányzat nívódíja

A Rendőrség és a cigány nemzetiségi önkormányzatok közötti partnerség megteremtéséért, az áldozatsegítésben nyújtott kimagasló szakmai munkájáért „Tolna Megye Cigányságáért Nívódíj”-jal ismerték el Illés Lászlót, a megyei rendőr-főkapitányság alezredesét. A díjat Orsós László elnök és László József képviselő adta át.

A Tolna Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat nívódíjai

A német nemzetiségi kultúra ápolása érdekében végzett tevékenységéért, oktatói – nevelői munkájáért Tolna Megyei Németségért Nívódíjat vehetett át Németh Tibor.

A Tolna Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége Tolna megye és Bautzen járás közötti kapcsolatok ápolásáért, egészségügyi –és szociális intézményeik közötti együttműködések kialakításáért és elmélyítéséért végzett önzetlen munkájáért Tolna Megyei Németségért Nívódíjjal tüntette ki Rainer M. Rogowskit. Az elismerést Féhr György és Dr. Józan-Jilling Mihály elnök nyújtotta át.

A rendezvényen verset szavalt Lóki Hanna (vers), zenés műsort adott a Tolnai Ifjúsági Fúvószenekar.

A vezetőképen a díjazottak. Fotó: Ótós Réka – Tolna Megyei Önkormányzat