full screen background image
Keresés
2019 augusztus 7 - szerda
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Az országban egyedülálló biciklipálya épül Szekszárdon

Az országban egyedülálló biciklipálya épül Szekszárdon

2017.06.27. Talán az országban is egyedülálló pályával bővül a Baka István Általános Iskola melletti területen lévő biciklipálya. Az úgynevezett „pumpa-pályán” a kerékpárosok egy olyan újfajta sportágnak hódolhatnak mely most van formálódóban.

Fiatalok serénykedtek a tűző napsütésben, kezükben ásóval hétfő délután a Baka István Általános Iskola melletti területen. A fiatalok az utolsó simításokat végzik az úgynevezett „pumpa-pályán”, melynek köszönhetően a terepbiciklizés egy speciális ágára nyílik majd lehetőség a megyeszékhelyen. A „pumpa-pálya” a korábban kialakított „dirt-pálya” mellett kap helyet.

A sportág története 2001-re nyúlik vissza Szekszárdon. Akkor egy baráti társaság kezdte el kialakítani a „dirt-pályát”, mely az elmúlt években egyre fejlődött. A fiatalok később egyesületet alapítottak Fanatix MTB Klub néven, 2012-ben pedig egy tehetségkutató versenynek is helyet adott a fiatalok által épített pálya, ami hatalmas szakmai elismerést jelent. Szekszárd a pályának köszönhetően a sportág egyik központjává vált – mondta el az előzményekről a helyszínen tartott hétfői sajtótájékoztatón Ács Rezső polgármester. Hozzátette, a pályát nemcsak Szekszárdról és Tolna megyéből, de többek között Pécsről is rendszeresen felkeresik a biciklisek.

A képen Ács Rezső, Szekszárd polgármestere (b), valamint Csurkovics Dávid (k) és Tasnádi Róbert (j) a Fanatix MTB Klub tagjai. Fotó: Kadarka.net

A városvezető kiemelte, olyan alulról jövő kezdeményezésről van szó, mely példaértékű. Hangsúlyozta, a város számára azért is fontosak az ilyen kezdeményezések, mert az önkormányzat célja, hogy minél többen üljenek kerékpárra Szekszárdon. A régi már működő, és az új pálya pedig ehhez is hozzájárul, miként a közlekedési rendszer átformálása is ezt a célt szolgálja.

Ács Rezső elmondta, az önkormányzat azzal segítette a pálya megépítését, hogy a Szekszárdi Sportközpont Kft. elvégezte a szükséges gépi földmunkát. Mint azt hozzáfűzte, a fiatalok most a pálya finomhangolását végzik el kéziszerszámok segítségével. Zárásként arra is felhívta a figyelmet, hogy a pálya megvalósítása arra is remek példa, hogy nem minden pénzkérdés.

Csurkovics Dávid, a Fanatix MTB Klub tagja elmondta, hogy a készülő „pumpa-pályán” a súlypont folyamatos áthelyezésével lehet, illetve kell tudni végigmenni a kanyarokat és a buckákat kihasználva, anélkül, hogy a kerékpár pedálját tekernénk. Maga a „pumpa” elnevezés is az ehhez szükséges pumpáló testmozgásra utal. Mint azt hozzátette, a pályát nemcsak gyermekek, de idősebbek is használhatják. Rámutatott, a már működő, profiknak való „dirt-pálya” használatához is ezen a pályán keresztül vezet az út, természetesen csak képletesen.

Fotó: Kadarka.net

Az új „pumpa-pálya” várhatóan legkésőbb egy hónap múlva teljesen elkészül – tudatta Csurkovics Dávid. Azt is elmondta, hogy ilyen nagy és „sokszínű pumpa-pálya” tudtával nincs Magyarországon, valamit, hogy a pálya versenyek megrendezésére is alkalmas lesz.

Tasnádi Róberttől, az egyesület tagjától megtudtuk, a kerékpározáson belül ez még egy nagyon új szakágnak számít, mely gyakorlatilag most van kialakulóban, formálódóban. Hozzátette, ez az egész testet megmozgató sportág egyre nagyobb népszerűségnek örvend, részben azért is mert a kisgyermekektől kezdve a felnőttekig bárki gyakorolhatja.

Fotó: Kadarka.net


Fanatix Mountenbike Klub
Előző„Pumpa-pálya” épül Szekszárdon KövetkezőÚjabb sportpályát adtak át


Read previous post:
Újabb sportpályát adtak át

2017.06.27....

Close