full screen background image
Keresés
2021 január 20 - szerda
  • :
  • :

Az új autók eladása közel 16 százalékkal nőtt júliusban

Az új autók eladása közel 16 százalékkal nőtt júliusban

2017.08.05. Az előző év azonos időszakához képest 15,8 százalékkal több, 9336 új személyautót helyeztek forgalomba júliusban, az év első hét hónapjában pedig 18,7 százalékos volt a növekedés 2016 azonos időszakához képest – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülte (MGE) és a Carinfo.hu az MTI-vel.

Az MGE szerint az adatok azt mutatják, hogy idén folytatódik az újautó-eladások növekedése, 2017-ben várhatóan több mint százezer új személygépkocsit helyeznek majd forgalomba. Emellett folytatódik a magán vásárlók visszatérése a piacra, arányuk már meghaladja a 30 százalékot.

A közleményben kiemelték: a kishaszon jármű piacon az első hét havi 12,0 százalékos visszaesés a tavalyi magas bázissal magyarázható, amelyben a közben beszüntetett növekedési hitelprogram (nhp) hatása jelentős volt.

A nagyhaszon járműveknél a visszaesés megfordult, 8,5 százalékos növekedést mutatnak az első héthavi adatok.

A motorkerékpár piac továbbra is gyenge, a júliusi 28,8 százalékos növekedés ellenére, az első héthavi adatok 3,6 százalékos növekedést mutatnak. Ennek a járműfajtának az értékesítését nagyban befolyásolja az időjárás szezonalitása. A helyzet javítása érdekében fontos lenne a robogó azonosítás megoldása és a regisztrációs adó kiigazítása a használati kétkerekűek esetében, valamint javítani kellene még a robogókhoz szükséges “B” kategóriás jogosítvány megszerzésének a folyamatát – tették hozzá.

A nehéz pótkocsik piaca mintegy 20 százalékkal nőtt tavaly és a bővülés idén is folytatódott. Mindez az alacsony piaci kamatoknak, illetve a megnövekedett fuvarmegbízásoknak és új piaci szereplők megjelenésének köszönhető – áll az MGE közleményében.

A Carinfo.hu tájékoztatása szerint a személygépkocsi típusok közül a legtöbbet Suzukiból adtak el az első hét hónapban, összesen 8163-at, Ford autókból 6386, Opelből 5673, Skodából 5564, Toyotából 4561 kelt el. Az előző év azonos időszakában is a Suzuki állt az élen, a második helyen azonban az Opel volt, míg a harmadik, illetve a negyedik helyet a Skoda, illetve a Ford szerezte meg.

MTI