full screen background image
Keresés
2020 május 26 - kedd
  • :
  • :

“Az új szenzáció a magyar bor”

“Az új szenzáció a magyar bor”

2015.04.08. Az Eszterbauer Borászat kadarkája is terítékre került az USA-beli Santa Cruzban található Soif Étterem és Borbárban megtartott magyar borok kóstolóján.

A borászat terméke a Blue Danube Wine Companyn keresztül jut el az amerikai piacra. A cég, mely kizárólag magas minőségű, magyar, osztrák, horvát és szlovén borokat forgalmaz az USA-ban, tematikus kóstolókat is szervez. A Santa Cruzban megtartott esemény is ezek sorába tartozott – tudta meg a Kadarka.net Eszterbauer Ildikótól.

A kóstolót Frank Dietrich, a Blue Danube Wine Companyn alapítója tartotta. A résztvevők összesen hat magyar bort kóstoltak végig. Az Eszterbauer Borászat Nagyapám bora mellett három tokaji és egy-egy villányi, valamint egri finomság került az asztalokra.

Az eseményről egyébként az anyai ágról magyar származású borász és szakújságíró, Christine Havens is tudósított blogjában. Mint megírta a kóstolóra több magyar származású amerikai is ellátogatott. Bejegyzésében a kadarkát viszonylag ismeretlen fajtának nevezi, származását egyértelműen Szekszárdhoz köti. Mint írja, az íze számára kissé hasonlatos a kékfrankoséhoz, ahhoz a fajtáéhoz melynek eredetét a borblogger szintén Szekszárdhoz köti.

A magyar borok szélesebb körben egyelőre nem ismertek az államokbeli borfogyasztók előtt. A borászok, borászatok egy igen magas minőséget képviselő csoportja viszont már jelen van az amerikai piacon.

A Soif egyébként az alábbiakkal kezdte blogbejegyzését: „már hivatalos – az új szenzáció a magyar bor”.
További soraik is biztatóak a jövőt tekintve. Mint írták: a magyar borok lenyűgözőek, egyediek és főként persze nagyon ízletesek. Helyet követelnek maguknak az asztalon, és/vagy a pincében.

Mint azt egyébként megírtuk, a szekszárdi Vida Péter nemrég jelentős sikert ért el az USA New York államában megrendezett nemzetközi borversenyen, ahol egy nagy aranyat és két ezüstérmet is nyert.

A Soif-ban megtartott kóstoló tételei:

2012 Bott Furmint “Csontos” – Tokaj
2013 Tinon “Olaszliszka” Hárslevelű – Tokaj
2012 Füleky “Pallas” Furmint – Tokaj
2013 Eszterbauer “Nagyapám” Kadarka – Szekszárd
2009 Gere Attila “Kopár” Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon – Villány
2009 J&J Eger “Eged-Hegy” Kékfrankos – Eger

Az Eszterbauer Borászat adatlapját itt találja – kattintson!

A Soif blogja – kattintson!
A Blue Danube Wine bejegyzése – kattintson!
Christine Heavens blogbejegyzése – kattintson!
Read previous post:
Close