full screen background image
Keresés
2021 június 13 - vasárnap
  • :
  • :

Az utcán bontja kocsiját a rejtélyes Astra tulajdonosa

Az utcán bontja kocsiját a rejtélyes Astra tulajdonosa

2015.11.23. Egy rejtélyes Opel Astrára hívta fel Kadarka.net figyelmét portálunk egyik olvasója. A kocsit a Mészáros Lázár utcában bontja tulajdonosa módszeresen, apránként már jó ideje.

Ütött-kopott Opel Astra áll már jó ideje ugyanazon a helyen a Mészáros Lázár utcában, ahol gyakran csak nehezen lehet parkolóhelyre lelni. A kocsin azon kívül, hogy folyamatosan ugyanott parkolt, eleinte semmi szokatlan sem volt. Azután lekerült róla a forgalmi rendszám és elkezdtek eltűnni az alkatrészei. Mostanra olyan lett akár egy ementáli sajt: sem első sárvédő, sem pedig motorháztető nincs az egykor szebb napokat látott autón.

Sőt, mára a motortérben sem sok botható alkatrészt találni, a járműből csöpögő folyadékokat pedig a kasztni alá helyezett dobozokkal igyekszik felfogni a kocsi gazdája, aki a közvetlen közelben lakik. A férfi időnként megjelenik, elbont egy-egy alkatrészt, amivel távozik. A motorháztetővel is gyalog indult el a vasút irányába még régebben – mondta el a Kadarka.net-nek a portál egyik közelben dolgozó olvasója, aki felhívta figyelmünket a rejtélyes járműre.

A kocsira természetesen nem csak olvasónk figyelt fel, hanem a közterület-felügyelet munkatársai is. Varga Andrástól, a polgármesteri hivatal osztályvezetőjétől megtudtuk, az Astra tulajdonosa több szabályt is megszegett.

– Ha a gépjármű rendelkezik érvényes hatósági engedéllyel és jelzéssel, valamint üzemképes, akkor a közlekedési jelzések rendelkezéseit betartva várakozhat Szekszárd város parkolóiban és közterületein. Üzemen kívül helyezett és üzemképtelen jármű tárolására azonban közterület-használati engedélyt kell beszerezni. Az engedély legfeljebb 15 napra szólhat, és nem hosszabbítható meg. Az engedély nélküli közterület használat jogi következményeit a  közterületek használatáról szóló 1/2009. (II.3.) önkormányzati rendelet 15. §-a tartalmazza. Ennek értelmében az engedély nélküli közterület-használat miatt, az egyébként fizetendő közterület használati díj háromszorosának megfizetésére kötelezhető a tulajdonos – tudtuk meg Varga Andrástól.

Az osztályvezető elmondta, a közterület-felügyelők ennek megfelelően figyelmeztető cédulát helyeztek ki a Mészáros Lázár utcában álló, forgalomból kivont Astra szélvédőjére. Ezt követően a kocsi tulajdonosa megjelent a hivatalban és jelezte, hogy pár napon belül elszállítja a gépjárművet, de ez nem történt meg. A kocsi tulajdonosát ezután írásban tájékoztatták  arról, hogy közterületen legfeljebb 15 napig tárolhatja az autót – közterület-használati engedéllyel – valamint, hogy az engedély nélküli közterület-használat miatt bírság fizetésére kötelezhető.

Már a motortérben is alig találni alkatrészt Fotó: Kiss Albert

Ám a jármű gazdája nem csak a fentiekkel sértett szabályt. A hulladékká vált gépjárművekről szóló 369/2014. (XII. 30.) kormányrendelet szerint ugyanis a hulladékká vált járművet a tulajdonos köteles a gyártónak, a forgalmazónak vagy egy bontónak átadni. Ha ezt a kötelezettségét elmulasztja, a környezetvédelmi hatóság bírságot szabhat ki, melynek mértékéről a hulladékgazdálkodási bírság mértékéről, valamint kiszabásának és megállapításának módjáról szóló 271/2001. kormányrendelet rendelkezik.

A közterület-felügyeletnek önálló intézkedési jogköre ilyen esetben nincs, de a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 248. §-a szerinti – a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése – bűncselekmény elkövetése miatt feljelentéssel élhet. Továbbá jelzést tehet a környezetvédelmi hatóság felé a hulladékgazdálkodási bírság kiszabása érdekében.

Ezért az Astra tulajdonosát a hulladékká vélt gépjármű tulajdonosára vonatkozó kötelezettségek megszegése miatt feljelentették az illetékes hivatalnál, vagyis a Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályán – tájékoztatott az osztályvezető.

Varga Andrástól azt is megtudtuk, idén eddig 15 esetben szólítottak fel tulajdonosokat üzemen kívül helyezett, üzemképtelen járművek közterületen való engedély nélküli tárolása miatt Szekszárdon. A tulajdonosok hét esetben eleget tettek a felszólításnak és eltávolították a járművet a közterületről. Öt alkalommal szabtak ki háromszoros közterület-használati díjat, három esetben pedig még folyamatban van az eljárás.

Rendszám nélkül is kideríthető a tulajdonos személye

Ha nincs forgalmi rendszám a járművön, a közterület-felügyelők más azonosítására alkalmas jelzést keresnek. Ilyen például a szélvédőbe gravírozott rendszám, vagy a lakóhelyi parkolási igazolólap.

Elszállíthatják az üzemképtelen járművet

A jogszabály lehetővé teszi, hogy a közterület-felügyelők a közterületen hagyott üzemképtelen járműveket elszállíttassák. Az elszállítást megelőzően egy figyelmeztetést kell hagyni a gépjárművön, ami alapján a tulajdonosnak 30 napja van elvinni a gépkocsit. Amennyiben ennek nem tesz eleget, akkor intézkedhet a közterület felügyelet az elszállításról, közreműködő szervezet igénybevételével. Ezt követően fél évig kell tárolni a járművet, ami folyamatos, 24 órás őrzést jelent. A hat hónap leteltét követően lehetőség van értékesíteni, vagy autó-bontó cégnek átadni a gépkocsit. A szekszárdi  önkormányzat korábban már megpróbált helyi, vagy közelben levő vállalkozást bevonni közreműködőként, de ez eddig nem járt sikerrel. Jelenleg is folytatnak tárgyalásokat, melyek remélhetőleg eredményesek lesznek és így szerződést köthetnek az elhagyott járművek elszállíttatására.

A képeken a rejtélyes Opel Astra a Mészáros Lázár utcában. Fotó: Kiss Albert
Read previous post:
Close